x

Vesper: I skumringen mellem dag og nat

Vesper: I skumringen mellem dag og nat

Duoen, der fandt hinanden, som når man finder det perfekte par bukser, hedder Vesper. De to unge danskere er på raketfart mod stjernerne og udgiver deres anden ep i starten af maj

Da GAFFA taler med Vesper, sidder duoen i Mikkels lejlighed, som er et gammelt, ombygget loftrum, der ligger i Københavns Nordvest-kvarter. Deres studie ligger lige ved siden af lejligheden, oven på en gammel automekaniker. Nana og Mikkel mødte hinanden, da Mikkel var manager for Nanas gamle band, Coco Moon:

– Jeg var også manager for nogle andre bands og skrev også min egen musik sideløbende, hvor jeg tit brugte Nanas vokal, og hvor hun også skrev nogle melodier. Da hun så stoppede med Coco Moon, besluttede vi os for at lave vores eget, forklarer Mikkel.

Nana og Mikkel er ikke umiddelbart et match, når man ser på deres musikalske baggrunde. Nana kommer fra en alternativ rockbaggrund og har altid spillet i analoge, håndspillede bands. Og Mikkel har både haft perioder med punk, reggae, jazz og hiphop og kalder sig selv for technoproducer med fokus på house og techno. Alligevel fandt det umage par hinanden, da de skrev nummeret ”Hollow” fra deres første ep, der var selvbetitlet og udkom i april 2017. Om det forklarer duoen, at de ramte en helt særlig energi og lyd sammen:

– Vi fandt bare ud af, at vi havde et virkelig godt, musikalsk samarbejde, og det er sindssygt vigtigt, når man begiver sig ud i et nyt projekt, forklarer Nana, før Mikkel tager over:

– Ja, det føltes bare rigtigt. Det er lidt som et par gode bukser, hvor man ikke ved, hvorfor lige dét par sidder bedre end andre.

Og med det gode samarbejde faldt navnet på den nyopståede duo helt naturligt:

– Navnet Vesper betyder aften på latin, og det passer bare godt til os. Der er noget mystisk og tvetydigt over navnet, det er den her overgang mellem dag og nat, som en skumring, og der var også noget i vores personligheder, der passede godt til det, forklarer Nana.

Mere sammenspil

Debut-ep’en udkom sidste år, og singlen ”End It Starts” fik en del lytte- og taletid i den danske musikpresse. Alligevel udeblev det store gennembrud, men Vesper tager stærk revanche nu, med deres nye ep Good Morning, der udkommer den 4. maj. Men har duoen gjort noget anderledes nu, i håb om et gennembrud? Svaret er ja, hvis du spørger Mikkel:

– På debuten var mange af numrene instrumentale skæringer, som Nana så har sunget hen over efterfølgende. På Good Morning har vi været mere i sammenspil fra start, hvor vi har udviklet ep’en sammen, forklarer han, før Nana tager over:

– Præcis. Hvis det giver mening, har vi haft en stump lyd, en stump melodi, en stump lyd og så videre, og så vendte vi det hele på hovedet. Og på den måde er sangene blevet mere helstøbte, forklarer hun, før Mikkel tilføjer:

– Det her er et produkt af mit og Nanas samarbejde i stedet for hver vores ting.

Frugterne af det videreudviklede samarbejde kulminerede med førstesinglen ”Woman”, der udkom i slutningen af januar. Af medierne blev nummeret beskrevet som ”en fuckfinger til modeverdenen” på grund af Nanas fortid som designer i den danske modebranche. De politiske statements er dog ikke noget, der er et hovedfokus for Vesper:

– Vi skriver meget ud fra egne erfaringer og perspektiver, så der vil da være nogle politiske temaer, der vil være relevante, det tror jeg ikke, at man kan slippe udenom. Men det er ikke noget, der er en agenda for os, fortsætter Nana.

Til gengæld har ep’en Good Morning rent tematisk handlet om at blive voksen – et tema, der går igen på singlen ”Glide”, som udkom i midten af marts.

– ”Glide” handler om, hvad det vil sige at udvikle sig personligt sammen med et andet menneske. Det er lidt en historie om hvilke former, kærlighedsforhold kan tage, forklarer Nana.

Til bemærkningen fra GAFFAs skribent om, at ”Glide” er en enormt sexet sang, griner Nana:

– Jeg er totalt fan af folk, der har en sexet klang, det er der ikke mange, der har. Og hvis det farver min måde at synge på, vil jeg tage det som en kompliment, siger hun og fortsætter:

– Vi bevæger os også mere ud i nogle soulede universer, som vi er fascinerede af – det skal kunne mærkes i kroppen.

Den 24. maj giver Vesper koncert på Huset i Magstræde, og de kan også opleves på Spot Festival. Ellers har de holdt kalenderen åben for at se, hvad der opstår af muligheder hen over sommeren, efter den nye ep er udkommet. Et er sikkert: De vil gerne have flere job som Lille Vega, som indtil videre har været det musikalske højdepunkt, da Vesper varmede op for Superorganism:

– Det var alt det, det skulle være. Nogle gange visualiserer jeg musik, mens jeg laver det, og Lille Vega var et sted, der passer godt til den måde, jeg har tænkt vores musik på, fortæller Mikkel entusiastisk og fortsætter:

– Altså, et gulv i kødbyen har også sin charme, men... man kan nok høre lidt på vores produktioner, at vores musik skal ville noget, og det er noget, der kommer til sin ret på en scene som Lille Vega. Og det var den fedeste koncert, vi har spillet indtil videre, afslutter han.

 

HVEM: ”Vesper” betyder ”aften” på latin, og bag den danske duo gemmer sig 30-årige Nana Odderskær og 28-årige Mikkel Sönnichsen. Nana har en fortid i Coco Moon og Mikkel i Asta Fall. De to mødte hinanden, da Mikkel var manager for Coco Moon.

HVAD: Vesper har ingen grænser, når det kommer til leg med genrer som techno og drum’n’bass og inspirationskilder, der strækker sig fra Nine Inch Nails til Sade.

HVOR: Nana og Mikkel kommer oprindeligt fra henholdsvis Djursland og Sønderjylland. Nana bor nu på Vesterbro med sin kæreste, og Mikkel bor alene i Nordvest.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA