x

Loyle Carner: – Når jeg kan betale min mors husleje, kan jeg flytte

 Loyle Carner: – Når jeg kan betale min mors husleje, kan jeg flytte

Tingene er gået hurtigt for den 23-årige engelske rapper Loyle Carner, der med sit debutalbum Yesterday’s Gone både har imponeret anmeldere og fans verden over. Albummet sikrede ham en nominering, blandt højprofilerede kunstnere som The xx, Stormzy og Sampha, til den prestigefyldte Mercury Prize, der kårer årets britiske album. Da GAFFA møder Carner, er han i gang med sin Europaturné, og på spørgsmålet om, hvordan turen har været indtil videre, falder der et prompte svar:

– Vores tour har været fantastisk.

 Carner har haft noget af hektisk et år siden udgivelsen af Yesterday’s Gone, men ifølge ham selv har hans liv ikke ændret sig markant endnu.

– Vi har meget mere travlt end før. Men ud over det er der ikke meget, som har ændret sig – jeg kommer stadigvæk de samme steder, og jeg bor stadigvæk hjemme med min mor, min lillebror og min puddel. Jeg har planer om at lede efter mit eget sted næste år, men det er ikke lige så nemt, når man er manden i huset. Når jeg kan betale min mors husleje, kan jeg flytte.

Carner lægger ikke skjul på sit stærke bånd til sin familie og netop familie er et centralt omdrejningspunkt i hans musik. Yesterday’s Gone er opkaldt efter albummets sidste sang – en sang, som Carners afdøde far har skrevet, og hans mor taler også på albummet flere gange.

– Familie betyder alt for mig. Når man har mistet meget familie, indser man, hvor vigtigt det er. Jeg har altid haft en lille familie, og min drøm er at have en stor familie, når jeg bliver ældre. Da min far gik bort, fik jeg pludselig mere ansvar, og jeg indså, hvad det betyder at holde en familie sammen. Så det er uden tvivl det vigtigste for mig, fortæller en tydeligt oprigtig Loyle Carner.

Mercury Prize-nominering og ny musik

Carners soulede og jazzede tilgang til hiphop er blandt de ting, som adskiller ham fra mange kunstnere i rap-genren lige nu, men den primære inspiration har han altid fundet i hiphop.

 Kanye West er en stor inspiration for mig. Han var virkelig en fyr, der skubbede til grænserne for rap-musik og talte om ting, som ingen på det tidspunkt talte om. Mos Def er en af mine andre store inspirationer sammen med Jehst og Common. Jeg lyttede meget til 50 Cent og Ludacris, da jeg var yngre, og Ludacris har nok lært mig mest omkring levering og flow. Andre genrer har selvfølgelig også påvirket mig – Bob Dylan, David Bowie, Leonard Cohen.

I denne omgang blev det kun til en Mercury Prize-nominering, da Sampha vandt prisen for sit debutalbum Process, men Carner udtrykker ingen ærgrelse over ikke at få prisen med hjem.

– Jeg var ikke skuffet over ikke at vinde, jeg var faktisk næsten lettet. Det lyder fjollet, men den slags kommer med et stort pres. Jeg er 23 år, 22, da jeg udgav albummet. Hvis jeg vandt, så ville alle sammenligne mine næste projekter med dette, men nu føler jeg, at der er plads til at vokse og bygge videre. Det var godt, at Sampha vandt. Han er ældre og har arbejdet sammen med store internationale kunstnere som Drake og Solange, så jeg tror, at han kan håndtere presset bedre end mig.

Lige netop det med at vokse og bygge videre har Carner allerede flere idéer til, hvordan han skal gøre.

– Jeg vil gerne arbejde med nye mennesker, amerikanere især. Yesterday’s Gone er helt igennem britisk, og det er jeg meget stolt af, men nu vil jeg gerne sprede mine vinger og se, om den lille vægt, jeg har bygget op, kan bære mig i studiet med mine helte. Jeg ville elske at arbejde med Madlib, Anderson .Paak og DJ Premier. .Paak og jeg skal begge spille til Laneways i Australien næste år, så forhåbentlig kan jeg charmere mig ind på ham der og få ham til at give mig nogle beats, fortæller Carner og griner.

 

Hvem? 23-årige Benjamin Coyle-Larner. Det omvendte kunstnernavn stammer fra, hvordan han plejede at skrive sit navn forkert som barn grundet ordblindhed.

Hvad? Soul- og jazzinspireret, klassisk hiphop.

Hvor? Født, opvokset og bor stadigvæk i Syd-London.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA