x

Melanie Martinez: Følsom og halvskør popprinsesse

Melanie Martinez: Følsom og halvskør popprinsesse

GAFFA møder Melanie Martinez i hendes tourbus før en udsolgt koncert i Store Vega en regnfuld novemberdag. Den 21-årige Martinez er iført aftenens scenekostume: Todelt nattøj i lyseblå satin, med en bamse og ordene ”fuck you” broderet i skridtet. Håret er som altid tofarvet, blondt og sort. Udenfor sidder fans i kø rundt om bygningen. De mest dedikerede idoldyrkere har siddet i kulden siden klokken elleve om formiddagen.

Virkelighedens Cry Baby

Siden en sjetteplads i The Voice er der sket meget i Melanie Martinez’ verden. Først udgav hun selv ep’en ”Dollhouse”, og kom efterfølgende i stald hos Atlantic Records, hvor hun udgav debutalbummet ”Cry Baby” sidste år – et konceptalbum, der fortæller historien om alter egoet Cry Baby i 13 kapitler:

”Cry Baby er en karakter, som jeg har skabt baseret på mig selv. Navnet stammer fra, at jeg blev kaldt Cry Baby da jeg var yngre – jeg var super følsom og tog ting meget personligt. Det gør jeg egentlig stadig, jeg er lidt halvskør,” griner Martinez, mens hun sidder i hvide strømpesokker på tourbussens sorte lædersæder. Hun fortsætter:

”Jeg ville virkelig gerne lave et album, der kan hjælpe folk. Jeg fortæller historien om Cry Babys familieliv og kærlighedsliv, om ting, hun har været igennem. Gennem de 13 kapitler er Cry Baby på en dannelsesrejse, hvor hun undervejs bliver bedre og bedre til at være i sin egen krop. Karakteren er baseret på mig selv, og Cry Baby føler mange af de ting, jeg selv har følt gennem min opvækst. Jeg har selvfølgelig ikke prøvet at blive kidnappet af en ulv, som Cry Baby gør, men jeg forsøger at berøre nogle emner i sangene, som forhåbentligt kan hjælpe andre mennesker”.

Teenagefans i hobetal

De mennesker, Melanie Martinez ser ud til at hjælpe med sin musik, er primært unge piger helt ned til 13-års-alderen. Men var det denne målgruppe, hun håbede på at tiltrække?

”Jeg vidste virkelig ikke, hvad jeg skulle forvente. Jeg lagde jo bare min musik ud og håbede på, der var nogen, der hørte det, uanset alder! Jeg regnede dog ikke med, at min musik ville tiltrække børn, for jeg skriver om meget mørke og tunge ting”. Martinez kigger tænksomt op i tourbussens loft, mens hun piller ved syningen i sit satin-outfit, og fortsætter så:

”Det viser jo bare at der er børn, der lever med usikkerheder, hvor de sociale medier for eksempel ikke hjælper på det, her i 2016. Når du er en teenager, er musik afgjort noget, der hjælper dig mest, det giver dig den her form for flugt, du ved. Jeg husker at være teenager og føle sig som om, verden falder fra hinanden, og det eneste, der kan hjælpe en, er at lytte til musik. Og jeg er så taknemmelig for, at jeg har mulighed for at møde de her børn til mine koncerter, for de er så inspirerende, lidenskabelige og kreative”.

Kun fem album med Cry Baby

Melanie Martinez har været på tour mere eller mindre konstant de sidste to år. Mellem koncerter har hun arbejdet på materiale, der bliver til et nyt album. Hun håber på, det udkommer i slutningen af 2017.

”Albummet ”Cry Baby” var et kig ind i Cry Babys familieliv, og en intro til karakteren. På det næste album træder Cry Baby ud af sit barndomshjem. Jeg vil ikke afsløre for meget, men jeg kommer til at introducere nye karakterer i Cry Baby-universet og fortælle om hendes videre færd ud i verden,” forklarer Martinez. Hun tøver lidt, og fortsætter så:

”Jeg har aldrig sagt det her til en journalist før, og det er måske dumt at indvie dig i. Men jeg vil kun lave fem konceptalbum med Cry Baby og så stoppe. Så kan det være, jeg vil skrive musik til andre eller lave noget helt nyt for mig selv. Men jeg ved, jeg kun vil lave de her fem album med Cry Baby. Jeg har ikke en konkret plan, men det føles bare rigtigt med fem udgivelser, ikke mere eller mindre end det”.

HVEM?

Melanie Martinez var kun 17 år gammel, da hun stillede op til tredje sæson af talentkonkurrencen The Voice i USA i 2012. Med sin version af Britney Spears’ ”Toxic” og sine anderledes versioner af kendte popnumre endte hun på en sjetteplads i sangkonkurrencen. I 2014 kom Martinez i stald hos Atlantic Records.

HVAD?

Melanie Martinez har skabt alter egoet Cry Baby i et univers ikke helt ulig Alice i Eventyrland. Martinez bruger legetøjslyde i sit halvdystre popunivers, som man kan høre på hits som ”Dollhouse”, ”Cry Baby” og ”Training Wheels”. Sangen ”Carousel” blev brugt som intromelodi til miniserien ”American Horror Story: Freak Show” i 2014. Debutalbummet ”Cry Baby” er et konceptalbum, der fortæller historien om titelpersonen, og udkom i august 2015.

HVOR?

Melanie Martinez er vokset op hos sine forældre på Long Island, hvor hun optog sin musik på forældrenes badeværelse. Hun bor i dag i Los Angeles med sin kæreste, musikproduceren Michael Keenan, og hunden Pebbles.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA