x

Mantua – Det kreative eksil

Mantua – Det kreative eksil

Undertiden opstår der en kreativ energi, som det ikke er muligt at spendere inden for de rammer, man arbejder i til dagligt. Silas Bjerregaard, forsanger i Turboweekend, følte et behov for at prøve noget nyt. Han hankede op i sin guitar, og inviterede sin ven, bassisten Jens Skov Thomsen fra Veto, med i øvelokalet. Jens inviterede så sin ven, trommeslageren Malte Aarup-Sørensen, som er en af grundlæggerne af Dúné.

Og så stod de der, som en nydannet ”supergruppe”. Der var lagt op til at spille punk, men det blev rock, folk, og indie-pop, som kom ned på båndet. Silas og Jens forklarer:

– Ja, vi havde egentlig aftalt at vi skulle spille punk, men hvorfor punk? Vi er endt med alt andet end det. Vores debut-ep fra november afspejler nok mest, at vi er tre Mr. Nice Guys, griner Silas og må give fortabt, da jeg beder ham beskrive bandets genre i én sætning. – Det skifter jo lidt fra nummer til nummer, siger han.

– Den første øver var ret punket, men som vi også kunne konstatere, mens vi spillede, så viste det sig, at vores DNA indeholder noget helt andet. Man forfølger jo det, man synes lyder godt. Den punkede del bestod nok i, at vi var så spontane og gjorde det, som umiddelbart føltes godt. Det var meget åbent, og der var ingen regler, siger Jens.

– Både Turboweekend og Veto havde på det tidspunkt næsten 10 år på bagen og stod med nogle af de samme tunge karrieremæssige problemstillinger. Jeg tror, vi begge havde fået lidt allergi over for de lange processer og trængte til at lege, som man gør i punk, fortsætter Silas.

Hvad siger resten af Turboweekend og Veto til Mantua?

– I Veto har vi en meget liberal holdning til, at de enkelte medlemmer også laver andet. Troels (Abrahamsen, red.) har jo gang i alt muligt. De andre synes, bare at det er fedt, at de får mig tilbage i gruppen med frisk inspiration og nye idéer, siger bassisten, tydeligt tilfreds.

– I Turboweekend taler vi i dag åbent om de ting, vi hver især laver, for at afstemme forventningerne. I tidens løb har jeg opdaget, hvor vigtigt det er at alle parter er opdateret med hinandens aktiviteter og prioriteringer og er frie til at spørge ind, så ingen føler, at man har en hemmelig elskerinde ved siden af, siger Silas.

– Malte er den yngste af os og samtidig den, som har turneret mest. Han forlod Dúné i 2011 efter omkring 10 år og har spillet i en masse bands siden, bl.a. med Jærv og WhoMadeWho. Han har taget en masse live erfaring med sig, griner Jens.

Nu har I udgivet en ep. Hvad er ambitionerne for fremtiden?  

– Det startede i en ren lyst til at mødes og spille. Ambitionen blev at lave nogle numre færdige og så at udgive ep’en – og nu er ambitionen så at komme ud og spille. Vi arbejder desuden på endnu en ep, som muligvis kommer til maj. Det er 15 år siden, jeg sidst spillede en hel koncert på guitar, og det har jeg en personlig ambition om at kunne klare, griner Silas.

– Vi har jo allerede nået en række mål i vores ”gamle” bands, med at turnere og udgive plader. Med Mantua har vi nok mere fokus på de rent kreative ambitioner, nikker Jens.

Navnet Mantua kom som et forslag fra Silas’ kæreste Cecilie.

– Vi havde over et par uger lavet en lang liste med mulige navne, som man nu gør, når man starter nyt, men vi havde ikke kunnet blive enige. En aften foreslår Cecilie så Mantua og forklarer mig, at det er navnet på den by, Romeo bliver sendt til i eksil, i Shakespeares fortælling. Jeg tog navnet med tilbage til Jens og Malte uden at forklare betydningen for dem, og de kunne begge lide ordet med det samme. Idéen om at være i eksil passer desuden lidt til, hvordan vi i Mantua gør disse ting udenfor vores hovedbands, siger Silas.

Hvem? Mantua er Silas Bjerregård, 34, på vokal og guitar; Jens Skov Thomsen, 33, bas og vokal; Malte Aarup-Sørensen, 28, trommer og percussion.

Hvad? Blød retro rock, quirky indie rock, country folk, med clubbede referencer. – Vi holder paletten åben. Den kommende ep bliver nok mere rendyrket i én retning, men vi har ikke besluttet hvilken, siger Silas og Jens.

Hvor? Jens er fra Hinnerup ved Aarhus, Malte er fra Skive, Silas er fra Fredensborg.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA