x

Louis Rustum – At styrke sin stemme

Louis Rustum – At styrke sin stemme

Louis Rustum begyndte at grifle sine rim ned på papir i en tidlig alder, men fortalte ikke til nogen, at han var begyndt at rappe. Han ville først blive rigtig dygtig. GAFFA fanger ham få dage inden udgivelsen af hans ep Classified, der har bragt ham et skridt tættere på den lyd, han har ledt efter, siden han som seksten-årig besluttede sig for at lave musik.

– Der er blevet spillet meget musik i mit barndomshjem, men jeg spillede ikke selv musik. Det var noget, jeg lyttede til i baggrunden. Jeg så meget op til min søster, der lyttede til TLC og Destiny's Child, mens min mor hørte meget firsermusik. Når man ikke har dannet sig en smag selv som barn, bliver man inspireret af det, dem du holder af, lytter til, fortæller han.

Det var først flere år senere, at han begyndte at skrive sine tanker ned i en notesbog på teenageværelset. Det var til gengæld ikke noget, han talte højt om. – Jeg sagde ikke til nogen, at jeg var begyndt at rappe, for jeg ville gerne være god til det inden. Der gik ret lang tid, hvor jeg bare skrev virkelig mange rim ned til mig selv og printede andres tekster ud. Jeg understregede de steder, jeg godt kunne lide og lod mig inspirere af dem.

Det ledte ham samtidig til erkendelsen af, at det engelske sprog ramte tættere på hjertekulen. – Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke faldt mig naturligt at skrive på dansk. Jeg følte ikke, at ordforrådet lagde sig i spænd med det, jeg følte. Det rørte mig ikke på samme måde. Samtidig var jeg inspireret af den engelsksprogede rapmusik, og jeg tror, det er naturligt at have lyst til at fortælle sine egne historier med det samme sprog og i den samme kontekst, som den musik, man lytter til, forklarer han.

Fra notesbogens ark til studiet

Den spæde spire, der var plantet blandt nodebogens ark, begyndte for alvor at spire, da han tog på efterskole. Her fandt han fællesskaber, der gav ham modet til at stå ved sin musik.

– I tiden omkring efterskolen mødte jeg mange mennesker, som jeg lavede musik med, og det dyrkede vi også på gymnaiset. Vi sad nede i Carl Barsks (producer i musikkollektivet Hukaous, red.) kælderrum, hvor vi begyndte at indspille forskellige projekter. Samtidig indspillede jeg hos en ven, der havde et studie i en container nede ved Godsbanerne. Jeg havde virkelig mange ting, jeg gerne ville ud med, og det var en stor lettelse at gå fra notesbogen til indspilningen. Det er virkelig lærerigt, fordi du lærer flow og rytme. Det blev også for skematisk at skrive ned, så jeg begyndte at opbevare det hele i min mentale skrivemaskine, som jeg memorerer bid for bid. Det giver mig en bedre forbindelse til musikken.

Fortrolighed og samhørighed

Den stærke forbindelse til musikken er blevet til hans seneste ep, Classified, der både rækker ud og kigger ind.

– Jeg ville gerne have lavet mit debutalbum efter ep'en Tomorrowtonite, men det materiale, jeg gik i gang med efter det, blev meget personligt og hudløst, fordi jeg havde et tomrum efter udgivelsen, hvor jeg ønskede at fortælle noget dybere end det, jeg allerede havde fortalt.. Da jeg havde lavet alle sangene, var jeg helt udmattet. Det blev for personligt, og jeg fik lyst til at skabe en kontrast, hvor jeg ikke kun kunne være hudløs, men også tilgængelig. Det var en længsel efter at give folk et indblik i noget, der er fortroligt, men samtidig lade det stå som en åben invitation. Jeg synes, det er virkelig vigtigt at lade kunst blive socialt, for ellers får du heller ikke selv forløsning. Jeg tror, jeg har fundet min stemme, og dér ligger et stærkt fundament for debutalbummet.

Hvem: Den 25-årige sanger og rapper Louis Rustum, der også er en del af det aarhusianske musikerkollektiv Hukaos.

Hvad: – Det kan beskrives som noget varmt og tilgængeligt dansemusik. Det er i hvert fald den retning, det trækkes hen mod. Jeg føler, jeg er ved at ramme en balance mellem det stærkt personlige og udadvendte, selvom jeg ikke er der hundrede procent endnu.

Hvor: – Jeg er vokset op i Aarhus, men flyttede til Nordvest i København for tre år siden.

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA