x

Rag’n’Bone Man: Træt af, at folk hele tiden beklager sig om first world problems

Rag’n’Bone Man: Træt af, at folk hele tiden beklager sig om first world problems

GAFFA møder Roskilde-aktuelle Rory Graham på Lille Vega før hans debutkoncert på dansk jord. Retrospektivt giver det mening, at Rag’n’Bone Man senere på aftenen må gå af scenen, kun 25 minutter inde i sin koncert grundet stemmeproblemer. Det er nemlig en noget klatøjet Graham, der sidder klar til interview i Vegas smukke bygning på Enghavevej i København, flankeret af en flaske Kildevæld:

Hej Rory. Hvordan kom du på at blande hiphop med blues, som du gør som Rag’n’Bone Man?

– Det var ikke rigtig noget, jeg som sådan fandt på – det skete bare, tror jeg. Jeg elsker hiphop, og jeg elsker blues, så det faldt mig naturligt at mikse de to genrer sammen.

Hvem er dine musikalske forbilleder?

– B. B. King, Muddy Waters, Al Green, Fugees. Blandt nyere artister er det nok mest sådan en som Anderson .Paak, ham er jeg helt vild med!

Du har før nævnt Joan Armatrading og John Lee Hooker som inspirationskilder. Det er to ret forskellige kunstnere – hvorfor lige de to?

– Jeg elsker Joan Armatradings talent for sangskrivning. Hun lægger så meget kraft bag hver sætning. Og den første gang, jeg hørte John Lee Hooker, vidste jeg, jeg elskede bluesmusik. Jeg så The Blues Brothers, da jeg var omkring seks år gammel, hvor der var en bid med John Lee Hooker, der står på gaden og spiller. Der var jeg bare solgt.

Du modtog The Brits Critics’ Choice Award i år. Prisen er tidligere givet til superstjerner som Adele, Sam Smith og Emelie Sandé. Hvordan var det at modtage den her ærefulde pris?

– Det betyder, at folk forventer mere af mig nu, end de gjorde tidligere. Men jeg er egentlig lidt ligeglad, for at være helt ærlig. Jeg bekymrer mig generelt ikke over, hvad folk tænker om mig, jeg gør bare, som jeg altid har gjort.

Dine tidligere udgivelser er mere blues’ede end singlen Human, som er mere kommerciel pop. Er du enig?

– Ja, helt sikkert! Men der er stadig en rod af hiphop og blues i nummeret, som er vigtig for mig.

Var det et bevidst valg at gøre den her single mere poppet?

– Ja da, alle kunstnere har brug for en sang, man kan slå igennem med!

Human har en ret heftig tekst. Hvad betyder den – er den politisk?

– Jeg var træt af, at folk hele tiden beklager sig om ting, de ikke behøver beklage sig om. De er sådan: “Min mad er ikke klar” eller “det tager for lang tid for min drink at komme” hvis de er ude, hvor jeg bare er mere: “Fuck dig, mand, det er ikke et rigtigt problem”.

Som sådan et “first world problem”?

– Ja, præcis! Det er det, teksten handler om. Så på den måde er den ikke politisk.

På deluxe-udgaven af pladen Human figurerer der hele 19 numre. Det er mere og mere almindeligt, at kunstnere udgiver ep’er, minialbum eller simpelthen kun singler. Hvorfor valgte du at udgive et fuldlængdealbum?

– Jeg bliver nødt til at tro på, at folk stadig indtager musik på den her måde, også selvom Spotify overtrumfer det meste, og alle siger, albummet er dødt. For jeg kommer fra en tid, hvor du gik ud og købte en cd eller en plade, hvor du åd hele oplevelsen råt – hvordan selve coveret så ud og følelsen af at sætte albummet på. Den der helt specielle følelse, man får af at lade en plade glide ud af sit ”sleeve”. Og hele den proces betød, at du respekterede projektet som en helhed, og lyttede til pladen fra start til slut og fandt dit yndlingsnummer i mængden. Hvordan ved du at skæring nummer 19 ikke er dit yndlingsnummer, hvis du bare shuffler gennem Spotify?

Rag’n’Bone Man giver revanche i dansk regi, når han kommer og optræder på Roskilde Festivals Avalon-scene onsdag den 28. juni kl. 23.30

HVEM?

Bag navnet Rag’n’Bone Man gemmer sig den 32-årige brite Rory Graham, der slog igennem med sin fusion af hiphop, pop og blues med singlen Human i juli 2016. Til Brit Awards i 2017 modtog han den prestigefyldte Critics’ Choice Award, der tidligere er vundet af stjerner som Adele, Ed Sheeran og Emelie Sandé. Navnet Rag’n’Bone Man er taget efter den britiske tv-serie Steptoe and Son, som Rory Graham plejede at se med sin farfar hver lørdag morgen.

HVAD?

Rag'n'Bone Man udgav i 2012 debut-ep'en Bluestown. Senere indledte han et samarbejde med produceren Mark Crew (kendt under navnet Bastille) på ep'en Wolves, der udkom i 2014 og blandt andet bød på gæsteoptrædener fra markante vokalister som Vince Staples og Kate Tempest. Ep’en Disfigured udkom i 2015, og debutalbummet Human udkom i 2017. I april skulle Rag’n’Bone Man give koncert på et udsolgt Lille Vega, men måtte afbryde koncerten efter 25 minutter på grund af sygdom, der havde sat sig på stemmebåndet.

HVOR?

Rory Graham er opvokset i Uckfield nær Brighton. Her fik den unge brite inspiration fra gamle bluesplader og filmen The Blues Brothers. Senere flyttede han til Brighton for at udvikle sin musikkarriere, hvor han mødte rapperen Gizmo og produceren Leaf Dog, der gav Graham ny musikalsk inspiration fra hiphoppen, hvor han endte med blandt andet at varme op for hiphop-koryfæet Pharoahe Monch.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA