x

Aurora: Henter inspiration i naturen

Aurora: Henter inspiration i naturen

Det er et lille energibundt af en pige, der sidder foran mig. Ivrig. Kan vi tage det på norsk? Jeg nikker og påstår, at jeg forstår sproget. Ikke helt har jeg forberedt mig på den veloplagte strøm af dugfriske gloser på den vestnorske dialekt, som følger fra sangerinden, som på ingen tid har fået en massiv succes. Som for bare lidt over en måned siden har udsendt sit første fuldlængde album med den for en ung sangerinde så besættende titel All My Demons Greeting Me As Friends. En titel, som er som et ekko for Aurora, hvis navn godt nok er det, forældrene gav hende, men både kan referere til en romersk gudinde og til nordlys. Begge er i og for sig meget passende her.

Hun sætter sig lille og væver på stolen foran mig med begge ben trukket op på stolen i den stilling, der passer hende bedst. Hendes ansigt er kønt og håret sat med en enkelt fletning, der giver hende en helt anden udstråling end den meget pæne, man umiddelbart har kunnet set ud fra pressebillederne. Og begynder at Aurora at tale om sit spirituelle liv:

– Det spirituelle betyder alt for mig. Jeg bruger timer hver dag på at meditere. Jeg tror, at det kommer af min opvækst, som er noget, jeg hele tiden trækker på. Jeg er født i nærheden af naturen og ville ikke være den samme uden, erklærer hun med smittende udstråling. Det ligefrem lyser ud af hende med en umiddelbarhed, som får en til at mindes danske MØ, da hun kom frem for nogle år siden, en sammenligning Aurora heller ikke er ked af.

– Jeg kan godt lide MØ, men det er især alle mulige sangere fra gammel tid, som har inspireret mig, siger Aurora, der tidligere har nævnt Leonard Cohen og Bob Dylan som to store inspirationer. Da jeg nævner, at jeg ikke helt kan høre det i hendes musik, fortæller hun, at det mere er teksterne og det melankolske univers, der taler til hende som den meditative skandinav, hun er. Jeg nævner Joni Mitchell, og Auroras entusiasme når mig som en fos:

– Ja, HENDE er jeg vildt optaget af for tiden.

Næste plade i støbeskeen

Det er som sagt gået mere end stærkt for den 19-årige fra Os i Hordaland. begge forældre spillede, og som lille pige med to storesøstre fandt hun et elektrisk klaver i kælderen. I begyndelsen var det leg, men fra hun var ti, begyndte hun at konstruere melodier ud fra klassisk musik. Aurora er fra en del af landet, hvor man spiller en masse folkemusik, specielt på violin, og den klassiske komponist Edvard Grieg er områdets – og Norges – stolthed.

Som 12-årig skrev hun sin første seriøse sang, Runaway, som meget passende åbner den kritikerroste debut-lp, der kom i maj. Mens det var som 17-årig, at hun for alvor fik sit gennembrud i hjemlandet via norsk radios talentsite, Urørt, ligesom Petroleum, samme plademærke, hvor blandt andre Kaizers Orchestra og Thomas Dybdahl startede ud på, stod klar med en kontrakt, der førte sangfuglen videre til engelske Decca Records, som nordmændene med et lille smil omtaler som ”det label, som afviste The Beatles”.

Det har givet pote. Runaway rundede en million streamings på Spotify i Storbritannien alene indenfor de første seks uger, ligesom den var at finde på sidste års ep, Running With Wolves, som fik stjerner som Katy Perry til at omtale Aurora på Twitter, ligesom hendes musik har fået speciel opmærksomhed fra BBC, mens aviser som The Independent har fremhævet hende som en , der er værd at holde øje med. I det hele taget er England blevet tæppebombet med maner: supermarkedskæden John Lewis havde til jul Aurora syngende Oasis-sangen Half The World Away, men også USA er i fuld gang, sidst med et besøg på The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Selv tager Roskilde-aktuelle Aurora det roligt:

– Det er fantastisk, at jeg skal spille på Roskilde. Det er en drøm for alle i Norden. Men jeg glæder mig nu også til at komme hjem og arbejde med den næste plade. Den er i mit hoved og kommer til mig, når jeg mediterer. Her skal der helt sikkert flere inspirationer fra norsk folkemusik med næste gang. Jeg er meget glad for min oprindelse. Det kan ingen verdensrejser ændre på, siger Aurora.

 

Hvem:

Aurora Aksnes, født den 15. juni 1996, sanger og komponist.

Hvad:

”Jeg spiller den musik, jeg føler. Når den kommer frem i mig, vokser den, og når den når mine fingre, kan jeg begynde at spille den,” siger den norske sangerinde, som er 100% selvlært og har komponeret siden hun var 12.

Hvor:

– Jeg kommer fra OS i Hordaland, som ligger udenfor Bergen i Norge. Jeg er vant til at bo tæt på naturen, som betyder alt for mig!”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA