x

Matoma – Ydmyg norsk dj på raketfart med remix

Matoma – Ydmyg norsk dj på raketfart med remix

I virkeligheden har han det tilforladelige navn Tom, og under interviewet er det da også svært at tyde, at der bag de jordnære 24-årige øjne, det nordiske hår og den blå vindjakke befinder sig en dj og producer ved navn Matoma. En ung mand, der ikke kun har potentialet til at få tække rundt i verden – han har allerede international succes, og den er nået på usandsynlig kort tid.

Det er remix-numre, som er hele humlen bag Matoma, men interessen for remix kalder han selv et tilfælde:

– Jeg ville gerne være producer, men der var ikke rigtig nogen sangere i mit netværk. Så at finde a cappella-sange på nettet og remixe dem var en rigtig god måde for mig at få gang i mine produktioner på, siger han og fortsætter:

– Og så kom det egentlig også lidt af, at jeg var ved at skrive mit bachelorprojekt i musikteknologi. Jeg ville gerne lave noget sjovt ved siden af, så mig og nogle kammerater fandt på at lave et remix af et hiphop-nummer. Her var jeg så heldig at rende over en a cappella-version af Will Smiths ”Wild Wild West”, og remixet af det nummer var så et af de første numre, jeg lagde ud på nettet. Det fik omkring de 10.000 plays den første måned, hvor jeg vel også fik 100-200 followers, siger han.

Dét er cirka et år siden nu. I skrivende stund har remixet af ”Wild Wild West” over 920.000 plays på Soundcloud, mens det store gennembrud for produceren og dj'en dog har været remixet af sangen ”Want That Old Thing Back” (2007), lavet af den nu afdøde amerikanske rapper Notorious B.I.G. Et remix, der udkom officielt i januar i år og allerede har opnået over 40 millioner streams på Spotify, samt 10 millioner på Soundcloud. Og den dag Matoma fik opringningen om, at Atlantic Records ville lave hans remix til et officielt remix, var han heller ikke uimponeret:

– Det sortnede helt for øjnene. Det var det største øjeblik i mit liv, konstaterer Tom Lagergren og uddyber:

– Jeg har alle dage været kæmpe fan af Notorius B.I.G., og han har altid været en stor inspirationskilde for mig, da jeg elsker hiphop. Så det var virkelig en drøm, der gik i opfyldelse, siger han.

Den store – og hurtige – succes de seneste måneder med ”Matoma & The Notorius B.I.G. – Old Thing Back” og dj'ens andre remixes har også om noget givet én på opleveren:

– Det har bare været et eventyr fra start til slut. Jeg har altid drømt om at kunne leve af musikken, men jeg havde aldrig troet, at det kunne komme så langt her. At jeg i løbet af et år nu kan fylde spillesteder i USA til randen – det er helt vildt. Det er vildt at kunne påvirke mennesker med min musik og have deciderede fans, der skriver til mig og fortæller, at musikken betyder noget for dem. Det er rigtig stort, synes jeg, siger dj'en.

Matoma lægger meget af æren for den hurtige succes over på dem, der har streamet hans musik helt fra start – og ikke mindst på internettets muligheder:

– Jeg lagde jo oprindeligt min musik ud på Soundcloud for sjov, så mine venner kunne lytte til det. De har jo så spredt det til deres venner, som har spredt det til deres venner. Og uden den der organiske spredning, så var min musik jo aldrig blevet så populær på så kort tid, og jeg havde ikke fået pladekontrakt.

Matoma er for nylig kommet hjem fra tour i USA, og sommerens måneder byder nu på en festival-turné – også i USA. Og at være ude som dj er ikke overraskende noget helt andet end at sidde og producere i studiet, hvorfor Matoma prøver at give noget andet af sig selv:

– Jeg er spontan. Mine sæt bygger meget på interaktion med publikum – og jeg spiller altid live. Der er jo nogle dj's, der ikke er rigtige dj's. Jeg synes, at når man kalder sig selv ”dj”, så skal man også kunne dj'e, siger han.

I forhold til også at kunne titulere sig selv ”producer” har Matoma haft stor nytte af sin baggrund som pianist fra barnsben, da det betyder, at han kan spille al sin musik ind på keyboard. Ikke mindst trækker han også på sin universitetsuddannelse i musikteknologi:

– Min uddannelse gør, at jeg forstår, hvordan lyd fungerer. Hvis du skal producere en sang, og du gerne vil lave et punch eller en groovy baslinie, skal du jo vide, hvordan tingene fungerer, siger nordmanden.

Når Matoma vender tilbage fra sommerens festival-turné, venter der i oktober endnu en turné – atter i USA – og dernæst en tour i Australien, og dernæst en Europaturné. Samtidig skal nordmanden producere musik til eget album, som han dog endnu ikke vil give nogen udgivelsesdato for:

– Jeg kan kun sige, at der er masser af originalt materiale in-the-making, siger den norske dj og storsmiler.

Hvem? Matoma er 24 år og bærer det borgerlige navn Tom Stræte Lagergren.

Hvad? Matoma spiller med egne ord en unik blanding af nu-disco, deep house, funk og indie samt ”noget uplifting-beat-tempo-agtigt”.

Hvor? Matoma producerer sin musik i Trondheim i Norge – med start i 2014. Han har taget en bachelor i musikteknologi på Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i samme by.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA