x

Frances: Sigter efter det ærlige udtryk

Frances: Sigter efter det ærlige udtryk

Det første, man lægger mærke til, når man møder Frances, er hendes viltre, røde hår, der er forsøgt strøget til den ene side. Hun placerer sig i sofaen med en kop te, og den 22-årige Sophie Frances Cooke begynder ydmygt at fortælle om sin musik. Selvom hun allerede har været listet på BBC’s ”Sound of 2016” og nomineret til en Critics Choice Award til Brit Awards, er det tydeligt, at hun holder sin succes i strakt arm. Tager én dag ad gangen.

– Det er ret fantastisk, men jeg vil se tingene ske, før jeg tror på det. Men det er klart, at det opmuntrer mig til at fortsætte, og jeg tror efterhånden på, at jeg gør noget rigtigt, lyder det fra Frances.

Til at begynde med ønskede Frances faktisk slet ikke at være sangerinde. Hun kunne ikke lide sin egen stemme og sigtede i stedet efter at blive sangskriver og lade andre synge de sjælefulde tekster.

– Men en dag fik jeg skrevet nogle numre, som passede til min stemme, og jeg fik mod på selv at synge dem.

Ærlighed som pejlemærke

Med ep’er som ”Grow” og ”Let it Out” i bagagen har Sophie Frances Cooke, der har taget kunstnernavnet Frances for at lægge afstand til den Sophie, der i skolen led af sceneskræk, efterhånden bevist, at hun virkelig kan synge. Når hun skriver sin musik, er hun meget bevidst om at holde det simpelt og ikke pakke teksterne ind i en masse lyd.

– Det er vigtigt for mig, at teksterne er i fokus og kan stå for sig selv. I dag er der meget musik, der larmer, men for at bevare mig selv og ærligheden i min musik holder jeg det rent. Det betyder så samtidig, at der ikke er noget at gemme sig bagved, men så koncentrerer jeg mig virkelig også om at få det bedste frem i mine historier, lyder det ærligt fra Frances, der netop har været på turné med James Bay.

– I det øjeblik du prøver at være noget andet, end du er, bliver det meget sværere for publikum at relatere til musikken. Jeg er i hvert fald en forfærdelig løgner, og jeg vil aldrig kunne foregive at være noget andet, end jeg er. Jeg vil være ærlig, også når det kommer til at tale om min musik.

Syret stammedans

Frances’ klaverbårne musik kan opleves, når hun til sommer gæster festivaler rundt omkring. Dog må NorthSide undvære den britiske sangerinde, der som bekendt har aflyst sin koncert.

– Jeg er spændt på, hvilke oplevelser der venter mig. Sidste sommer spillede jeg på Wilderness Festival, som nok er min favorit, og det var en ret syret oplevelse. Mine sange er jo ret stille, og jeg ved ikke, om de passer til den hippe festival, for midt under det hele startede en flok med at danse noget, der mindede om en stammedans. Jeg skulle virkelig beherske mig for ikke at grine, for dansen passede slet ikke til min musik. Det var så underligt, fortæller hun.

Når Frances ser tilbage på de gange, hun selv har været gæst rundt om på festivaler, er det særligt koncerten med Kings of Leon i 2009 på Reading Festival, der står i frisk erindring. En koncert, bandet ellers blev kritiseret en del for.

– Jeg var 15 år, og det var et stort øjeblik for mig at opleve dem live. Men jeg er ikke sikker på, at de selv nød koncerten. Jeg husker, at de var ret sure på publikum, lyder det fra Frances, der nævner Prince og Michael Jackson som de navne, der står øverst på listen over artister, hun helst ville se live.

– Men det kommer jo ikke til at ske. Desværre.

 

Hvem: 22-årige Sophie Frances Cooke, med kunstnernavnet Frances, er sanger, sangskriver og pianist. 

Hvad: – Det er meget ærlig musik. Det er vigtigt for mig at, at det handler om sangen, og det skal ikke pakkes ind i en masse instrumenter. Kun sang og klaver. Og så vil jeg beskrive det som meget sjælefuld musik. Jeg kan godt lide at synge fra hjertet.

Hvor: – Jeg voksede op i Newbury og bor nu i London.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA