x

SOAK – Irsk stjerneskud med personlige tekster

SOAK – Irsk stjerneskud med personlige tekster

Toneangivende medier som Guardian, Noisey, NME og Sunday Times hører til de mange, der allerede ved de indledende single-udgivelser kastede deres kærlighed på SOAK alias den irske sanger/sangskriver Bridie Monds-Watson, som i slutningen af maj albumdebuterede med den med spænding imødesete Before We Forgot How To Dream.

Et værk, som Monds-Watson er svært glad for, men som ifølge hovedpersonen selv også tog lang tid at få færdig-finpudset, og som hun derfor har glædet sig til at vise frem for verden. Nu og her må hun dog lige først og fremmest forsøge at forklare, hvordan hun og hendes musik lyder.

– Min lyd er blevet beskrevet som meget drømmende, og jeg synes faktisk, at det er en tilfredsstillende betegnelse. Albummet rummer en masse synth og trommer, og det tror jeg ikke, at folk forventer fra min side. Alt i alt er albummets lyd ret krævende og strækker sig temmelig drastisk fra den ene ekstrem til den anden, forklarer Monds-Watson og fortæller om sin arbejdsproces:

– Jeg holder mig ikke til en bestemt formel. Jeg indspiller sammen med min ven Tommy McLaughlin (kendt fra Villagers, red.) i hans studie, der har til huse midt i bjergene ude på landet hjemme i Irland. Typisk smutter jeg derud, når jeg har en sang, og så finder vi på nogle ting sammen ­ det er som regel en herlig tid.

Personlige tekster

Det var Bridie Monds-Watsons mor, der fandt på kunstnernavnet SOAK, da datteren var 15 år – navnet er en art kombination af "Soul" og "Folk", men har ifølge Bridie ingen dybere betydning derudover. Og selv om det åbenlyst er genrer, der har været med til at forme hende som sanger/sangskriver, så er det ikke nødvendigvis soul- og folk-koryfæer fra historiens vingesus, der inspirerer hende, når der skal skrives og komponeres sange.

– Jeg skriver om personlige oplevelser eller observationer, jeg gør mig. Ordene kommer i reglen ret nemt til mig, mens det sommetider kan tage noget længere tid at få sat instrumenter på, fortæller Monds-Watson og fortsætter:

– Jeg har både bevidst og ubevidst skrevet sangene på albummet, siden jeg var 14-15 år. Alle sangene omhandler oplevelser, jeg har haft, og ting, jeg over årene har erfaret, og på bundlinjen handler albummet om at blive ældre. Dét, jeg vil sige med titlen "Before We Forgot How To Dream", er, at når mennesker bliver ældre og ikke længere tror på julemanden, så bliver vi mere "realistiske" og glemmer, hvordan vi drømmer. Sangene er både skrevet for ganske nylig og for flere år siden, og albummet fortæller ikke en fortløbende historie, men giver en samlet mening, hvis man prøver at stykke budskaberne sammen.

Intimiderende jordomrejser

Det irske stortalent elsker at spille live og øver i skrivende stund med et band, hvilket ifølge hovedpersonen selv er ekstraordinært spændende, fordi hun hidtil udelukkende har optrådt solo. Men selv på egen solo-hånd holder Bridie Monds-Watson meget af at turnere, om end hun samtidig konstaterer, at det kan være en udmattende fornøjelse – mødet med hendes fans er dog altafgørende fedt, og det samme gælder mødet med verden som sådan.

– Det er virkelig skørt pludselig at skulle turnere verden tynd – min hjerne kan næsten ikke rumme det, når jeg kigger på alle datoerne. Det er så spændende at få muligheden for at rejse alle disse steder hen og spille – det er et massivt privilegium. Samtidig er det temmelig intimiderende – alene omfanget af turnéerne og de skøre distancer, der i løbet af en måned bringer én til både USA og Australien. Jeg rammer en masse personlige milepæle, og jeg kan ærlig talt ikke begribe, at det her er mit program, og at jeg får mulighed for at bruge al min tid på det. Det er virkelig fedt. Nu skal jeg til at optræde med et helt band, og jeg glæder mig simpelthen sådan til endelig at kunne fremføre numrene, som de tager sig ud på plade.

 

Hvem? SOAK er sanger/sangskriveren Bridie Monds-Watson, der blandt meget andet figurerede på BBC's Sound Of 2015-liste, og som ved siden af musikken har en svaghed for at skate: – Jeg har stået på skateboard i årevis – det er ikke noget, jeg er fuldstændig besat af, men jeg prøver at komme ud med mine venner så ofte som muligt.

Hvad? SOAK er lig med personlig og drømmende sanger/sangskrivning med mod på både synth og trommer.

Hvor? Bridie Monds-Watson kommer fra Nordirlands næststørste by Derry.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA