x

Rae Morris: – Musik oversætter de følelser, vi ikke kan se

Rae Morris: – Musik oversætter de følelser, vi ikke kan se

Hver fredag stod den på klavertimer for Rachel Anne Morris og hendes bror. Og hver fredag lød samme fortvivlende udbrud fra den lille pige i barndomshjemmet i den britiske by Blackpool.

– Ej, ikke igen. Jeg gider ikke. Skal vi virkelig af sted?

Det skulle de, for det bestemte forældrene, der var af den opfattelse, at det ville komme børnene til gode senere i livet.

Lige siden Rachel Anne Morris, nu bedre kendt under navnet Rae Morris, var fire år gammel, var klavertimerne et fast ritual i familiens ugentlige program. Sådan fortsatte det helt frem til 17-års-alderen, hvor musikken for alvor blev til en passion for den unge pige, der stoppede med klavertimerne og i stedet begyndte at skrive sine egne sange og optræde ved open mic-aftener i hjembyen.

– I løbet af andet år på college blev musikken meget vigtig for mig, imens skolen rykkede mere i baggrunden. Det gik op for mig, hvor passioneret jeg var omkring musikken, og en dag stod der nogle folk fra et pladeselskab, der var rejst hele vejen fra London blot for at høre mig. Det var meget surrealistisk og svært at forstå, lyder det fra Rae Morris, da GAFFA fanger den britiske singer/songwriter over telefonen.

Scener fra en dagbog

Pladeselskabet var Atlantic Records, som ikke tøvede med at signe det unge talent, der gennem de seneste år har smidt flere hits af sig, blandt andet ”Under the Shadows” og ”Cold”, der begge har været Ugens Uundgåelige på P3 i henholdsvis 2013 og 2014. Tre ep’er er det blevet til, indtil Rae Morris i april sendte debutalbummet ”Unguarded” på gaden, der tæller fornemt besøg af navne som kollegerne og vennerne Tom Odell og Bombay Bicycle Club-frontmand, Jack Steadman.

– Der er i den grad tale om et debutalbum, idet lytteren tager med mig på en rejse og undervejs lærer mig bedre at kende, fortæller Rae Morris og fortsætter:

– Hverdagen har været den helt store inspirationskilde for mig. Min opvækst og det at opleve en masse ting for første gang. Jeg har tidligere kaldt mine sange for scener fra en dagbog, idet jeg bruger min sangskrivning til dels at dokumentere forskellige øjeblikke i mit liv, men dels også til at bearbejde mange af de ting, jeg har oplevet, så jeg bedre kan forstå, hvad der egentlig skete.

Drømmer om USA

At flere af Rae Morris’ sange bærer præg af et melankolsk islæt synes ikke tilfældigt. Gennem flere år har netop melankolien hos kunstnere som Coldplay og Kate Bush inspireret hende.

– Jeg bliver fascineret af mennesker og de følelser, vi besidder. Vores tanker, processer og de mange ubesvarede spørgsmål, vi alle går rundt med. Og jeg synes, at kunstnere som Coldplay og Kate Bush, og andre i den genre, virkelig bruger det i deres musik til at udtrykke følelser og stille nye spørgsmål. Det fantastiske ved musik er, at den kan oversætte de følelser, som ikke kan ses.

De tyve minutter, vi har til interviewet, er efterhånden gået, og Rae Morris skal skynde sig videre. Af sted på tour for at erobre Europa med ”Unguarded” under armen. Og selvom mange drømme allerede ér gået i opfyldelse for den unge sangerinde, er der særligt ét brændende ønske, der presser sig på.

– Jeg vil meget gerne spille en masse koncerter i USA, hvor jeg er hovednavnet på plakaten, slutter hun.

 

Hvem: 22-årige Rachel Anne Morris, der har taget kunstnernavnet Rae Morris efter sin afdøde bedstefar for at ære ham.

Hvad: – For øjeblikket er jeg meget glad for at blive kaldt singer/songwriter, da det for mig handler om, at folk virkelig lytter til mine tekster. Jeg skriver mine sange på piano, og de kommer direkte fra hjertet. De handler om ting, jeg selv har oplevet, og rent lydmæssigt er de meget organiske, synes jeg. 

Hvor: – Jeg voksede op i Blackpool i det nordvestlige England. Blackpool er en by, som har været kendt for at være et meget underholdende sted. Men det er det ikke så meget mere, så jeg flyttede for nyligt til det østlige London, hvor jeg arbejder i dag. Og jeg elsker at bo her. Det inspirerer mig mere rent kreativt.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA