x

Ibeyi: Djævleuddrivelse og moderne slavemusik

Ibeyi: Djævleuddrivelse og moderne slavemusik

Som døtre af den cubanske percussionist Miguel ”Angá” Diaz, der blandt andet har spillet i det legendariske band Buena Vista Social Club, har de fransk-cubanske tvillingesøstre Lisa Kainde og Naomi Diaz været omgivet af musik hele deres liv.

Arven fra barndomshjemmet fornægter sig heller ikke i deres musik, hvor den cubanske Yorùbá-kulturs traditionelle lyd, der blev bragt til Cuba af nigerianske og beninske slaver, kan høres i både musikken og deres tekstunivers.

I dag har Lisa Kainde og Naomi succes med deres kombination af den traditionelle musik blandet med en elektronisk, moderne lyd, men for Lisa Kainde, og Naomi har det ikke altid været en selvfølge, at de selv skulle være musikere.

Jeres far var musiker. Har I altid vidst, at I skulle følge i hans fodspor?

– Slet ikke. Vores far har aldrig tvunget os til at spille musik. Han var mere typen, der tog os med på stranden. Men selvfølgelig har vi været omgivet af musik, lige siden vi lå i vores mors mave, så vi har altid vidst, at muligheden var der.

Hvornår gik det op for jer, at I selv ville være musikere?

– Det gik først op for os, at vores liv var ved at tage en ny drejning, da vi indspillede vores album i studiet med Richard Russell (ejer af XL Recordings, red.). På daværende tidspunkt havde vi allerede turneret, men vi forventede ingenting. Men under indspilningen af Ibeyi blev det hele pludselig til virkelighed, og vi elsker det så meget, at vi klart vil lave mere musik.

Yorùbánske rødder

På hvilken måde er jeres musik inspireret af Yorùbánsk kultur?

– Første sang på albummet er en sang til Eleggua, Orishaen (ånd, red.), der åbner og lukker veje. Alle religiøse ceremonier i cubansk Santeria skal starte med denne sang og slutte med en anden sang for Eleggua. Vi vil derfor starte med Eleggua for at åbne vejene, eller mulighederne, for Ibeyi og søge beskyttelse. Det er nemlig også vores fars Orisha. Den sidste sang er sangen for Ibeyi, de hellige tvillinger.

Hvad har den del af jeres kultur betydet for jer i jeres opvækst?

– Vi startede med at synge på yorùbánsk længe før, vi overhovedet tænkte på at lave et album. Vi er vokset op med at lytte til yorùbánsk, så det er en vigtig del af os og selvfølgelig en måde for os at knytte os til de rødder og den del af os selv.

Kan I fortælle mig lidt om jeres navn Ibeyi?

Naomi: – Vi valgte navnet Ibeyi, fordi det betyder tvillinger på yorùbánsk. I yorùbánsk mytologi vinder tvillingerne over djævlen ved at danse og synge.

Lisa Kainde: Kainde er navnet på en af de to hellige tvillinger, som vandt over djævlen. 

Vi er alle unikke

Hvilke fordele er der ved at være tvillinger, når man laver musik sammen?

– At være tvillinger i virkeligheden er ikke altid nemt, for vi er meget forskellige. Men at være tvillinger på scenen føles som en velsignelse. Vi mærker hinanden og behøver ikke tale om, hvad der foregår. Det ved vi. Musik er også den bedste mulighed for at lave noget sammen og udnytte vores forskelligheder på. 

Har I et særligt budskab i jeres musik?

– Føl jer frie til at udtrykke jer, som dem I er. I er alle sammen unikke.

 

Hvem: Ibeyi er de fransk-cubanske tvillingesøstre Lisa Kainde og Naomi Diaz på 20 år. Lisa Kainde står for duoens sangskrivning og spiller klaver og synger, mens Naomi spiller percussions og synger. Ibeyi betyder tvillinger på det cubanske sprog Yorùbá.

Hvad: – Vi elsker både spirituelle Yorùbá-sange og jazz og hiphop. Vi elsker klassikere som Nina Simone og Chet Baker og moderne elektronisk lyd fra James Blake eller Jay Electronica. Vores musik er ikke kun én genre, men et mix af sprog, kulturer og påvirkninger fra mange steder. Ved at mixe alt dette er vi tro mod os selv. 

Hvor: Med en cubansk far og en venezuelansk mor, har Lisa Kainde og Naomi boet i flere lande. De første to år af deres liv tilbragte de på Cuba og flyttede så til Paris, hvor de fortsat bor i dag. De rejser dog stadig ofte til Cuba.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA