x

Sherpa – til kamp for den storladne prog-pop

Sherpa – til kamp for den storladne prog-pop

Tore cyklede umenneskeligt stærkt. Jeg måtte helt op og stå i pedalerne for at følge med. Han bliver ekstremt ivrig, når han brænder for noget, fortæller Carsten Sherpa Eliasen om sit første møde med Tore Nissen.

Da Tore cyklede fra Carsten på cykelstien mod Amager, var det med entusiasme for at skulle producere Carstens soloprojekt. Senere blev Tore så begejstret for Carsten, at han ikke kunne slippe ham igen:

– For det første syntes jeg, at Carsten sang helt fænomenalt. Derudover er det virkelig svært at finde folk, man skriver godt med. Man kan være i band med mange, men at finde dem, der gensidigt får det bedste frem i én, oplever man kun sjældent. Derfor ville jeg gerne se, hvor det kunne føre os hen, hvis vi slog os sammen som duo.

Carsten Sherpa Eliasen og Tore Nissens musikalske baggrund er vidt forskellig. Carsten ville egentlig gerne være fodboldspiller og begyndte først at se i retning af musikken, da han startede på Johan Borups Højskole. Skolens kreative profil åbnede Carstens øjne for, at hans stemme havde potentiale til mere end lejrbålssang, og han begyndte at udforske sin musikalske kunnen:

– Jeg købte et lydkort og en MacBook, og så begyndte jeg at skrive. Jeg startede et band, Sven Inferno, med min gamle gymnasiekammerat. Vi spillede en releasekoncert på Rust og i det øjeblik vidste jeg, at det jeg skulle lave. Når man først har oplevet den følelse, er der ingen vej tilbage.

Tore Nissens historie er ganske anderledes. Han startede med at spille klaver som fire-årig og blev senere uddannet pianist og musiklærer fra Musikkonservatoriet.
Et styk garvet kons-musiker og en knap ti år yngre autodidakt fyr med fodbolddrømme er med andre ord det, der har skabt Sherpa-konstellationen.

Selv mener de to, at det er netop deres kontrastfyldte baggrunde, der skaber duoens originalitet.

– Jeg var en typisk top 40-poplytter, der satte min lid til alt, som blev spillet i radioen, fortæller Carsten Sherpa Eliasen. – Og jeg elskede hele avantgardescenen og troede oprindeligt, at jeg skulle være jazzpianist, supplerer Tore Nissen og fortsætter:

– Vores forskellige baggrunde er uden tvivl en fordel, når vi laver musik. Er man uddannet, kan man høre alt og overanalyserer alt. Derfor er det sundt for mig at arbejde sammen med et uspoleret blad som Carsten, der bare gør ting impulsivt. Så bliver det nemmere at tænke ud af boksen.

Tore har tidligere været signet som popsangskriver på et af de store major labels, men brød sig ikke om den måde at arbejde på.

– Det er det mest frygtlige, jeg har oplevet. Det hele er generisk og i bokse. Man skriver det samme hver gang. Naturligvis er det sjovt at lave musik, der bliver hørt, men der er alt for mange regler. I mit hoved skal man skrive en sang, når man har noget så meget på hjerte, at det bare må ud til folk. Jeg elsker pop. Det, vi laver i Sherpa er også pop. Men at arbejde med samlebåndspop, på den måde jeg oplevede det dengang, er kvælende.

Artiklen fortsætter under videoen til "Fornever"

Teksttyngde og stadionpopdrømme

Den manglende frihed og ud af boksen-mentalitet Tore Nissen ikke fik i sangskriverjobbet, har han fået med Carsten Sherpa Eliasen. Deres fælles kærlighed til poppen og Carstens uforurenede musiktilgang er, i kombination med Tores krystalklare bevidsthed om, hvordan sange bør skabes, nøglen til Sherpa-projektet. Et projekt, hvor sangteksterne er i højsædet.

– Det har hele vejen igennem været vigtigt, at sangene har tyngde og kommer fra hjertet. Det er specielt vedkommende for mig som formidleren, at jeg synger om noget, jeg brænder for. Et gennemgående tema i flere af vores sange er for eksempel usikkerhed: Det er okay at være usikker, det er vi alle, og gennem sangene kan vi gøre det nemmere at snakke om den usikkerhed, fortæller Carsten, mens Tore konkluderer:

– Vores tekstunivers handler om at give folk genkendelighed i de mere ubehagelige sider af at være menneske. Derigennem kan vi på én gang både sætte fokus på og gøre plads til de svære følelser.

Carsten fremhæver, at det samme gør sig gældende for Sherpas lydbillede:

– Vi forsøger at lade den samme stemning, der er i teksterne, gennemsyre lyden. Ligesom teksterne kredser meget om usikkerhed, så projicerer vi det også ud i selve tonerne og giver dem en usikker sound. Det fremhæver oplevelsen.

Tore Nissen istemmer og uddyber, at det af samme årsag er afgørende, at lydkvaliteten er på plads, når duoen spiller live:

– Lyden er afgørende for helhedsoplevelsen. Når både tekst og sound er storladen, skal lyden også være det. Derfor spørger vi altid vores lydmand, om han kan, før vi siger ja til et job. Det er sgu vigtigere, at han kan, end jeg kan.

Carsten forklarer, at Sherpas sange er skrevet til liveoplevelsen, og at de foruden at være en sangskriverduo betragter sig selv som et liveband:

– Det er live, at storladenheden for alvor kommer til udtryk, og der vi føler os allermest hjemme. Hvis alle stjerner står rigtigt, ser jeg os i fremtiden på de helt store scener – som et stadionpopband. Det kan vores musik godt bære. Derfor er det målet.

 

HVEM?
Sherpa består af 28-årige Carsten Sherpa Eliasen og 37-årige Tore Nissen. Duoen begyndte deres samarbejde i 2014, da Carsten fik en pladekontrakt, men manglede en kompetent producer. Dengang fungerede Tore som producer på Carstens soloprojekt, men i 2016 blev de to herrer til et fasttømret band. Sherpa deltog i KarriereKanonen 2017 og blev en af årets tre vindernavne.

HVAD?
Duoen betegner selv deres musik for progressiv pop i den form, man kender fra 70’erne, hvor akkorderne var skæve og formerne flygtige. Sherpa udgav debut-ep’en Heartless i foråret og har netop udgivet singlen "Guillotine". De drømmer desuden om at udgive en opsamlingsvinyl til vinter.

HVOR?
Som en del af gevinsten for at vinde KarriereKanonen har Sherpa netop optrådt på Smukfest 2018. Bandet skal desuden på en miniturné i efteråret, hvor de lægger vejen forbi syv danske spillesteder. Turnéen afsluttes på Ideal Bar i København.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA