x

Interview: Connan Mockasin indspiller album med sin far

Interview: Connan Mockasin indspiller album med sin far

Et møde med en clairvoyant har fået den newzealandske musiker Connan Mockasin til at indspille et album med sin far. Det fortalte Mockasin, da han i oktober besøgte København i forbindelse med sit nye album Jassbusters.

Der er gået fem år, siden den excentriske Connan Mockasin udgav sit andet album ”Caramel”. Den newzealandske musiker er nu tilbage med et nyt album Jassbusters, der ligesom sin forgænger fortsætter i et psykedelisk og kælent univers. Men Jassbusters er ikke blot endnu et konceptalbum fra Mockasins side; det agerer også soundtrack til Connan Mockasins fem-parts melodramatiske film ”Bostyn’n Dobsyn” om den fiktive musiklærer Bostyn (spillet af Mockasin) og hans elev Dobsyn, med hvem han tilsyneladende har et upassende tæt forhold. GAFFA mødte Mockasin, da han i sidste måned gæstede Bremen Teater til en aften med både film og musik.

Tegneserie bliver til film

Det er 20 år siden, karakterne Bostyn og Dobsyn så dagens lys for første gang. Sammen med sin bror og naboen Blake Pryor (der spiller Dobsyn i filmen, red.) skabte Connan Mockasin et univers, der blev til over 100 tegneserier og en række forskellige hjemmevideoer, og som altså nu er blevet til en serie og et album. Connan Mockasin har altid vidst, at det var den vej, han ville gå, men det er først nu, timingen var til at præsentere universet for publikum, fortæller han.

– Jeg føler, at jeg har mange loyale fans, som gerne vil give mine ting en chance, og filmen er også blevet taget godt imod. Der har været meget forskellige reaktioner på den, og det har været sjovt at opleve. I Toronto var publikum for eksempel meget seriøse, mens de i Montreal grinede meget – og filmen er ikke ment som humoristisk.

Filmen er indspillet for to år siden; i en gammel frisørsalon i Los Angeles sammen med en gruppe venner fra England og barndomsvennen Blake. Da Connan Mockasin indspillede sit første album ”Forever Dolphin Love”, vidste han intet om at indspille et album; i stedet prøvede han sig frem, og samme fremgangsmåde gjorde sig gældende med filmen.

– Jeg lejede frisørsalonen i en måned. Vi fik bygget kulisser, og jeg købte nogle kameraer tilbage fra den tid, hvor de to karakterer blev født. Vi skrev storyboardet, mens vi var der, og så gik vi ellers i gang med at filme. Det var en ret intens periode, og vi fik drukket en masse rødvin, hvilket man også tydeligt kan se på vores tænder i filmen, griner Connan Mockasin.

– Da filmen var indspillet, fløj vi til Paris, hvor vi indspillede det meste af albummet i et studie. Det er første gang, jeg indspiller i et studie, for normalt bryder jeg mig ikke om de steder. Der er alt for mange knapper. Men jeg ville rigtig gerne indspille her, og der var en meget behagelig stemning, fortæller Connan Mockasin om, hvad der samtidig var hans første band-indspilning.

Både ”Forever Dolphin Love” og ”Caramel”, hvoraf den sidste i øvrigt er indspillet på et hotelværelse i Tokyo, har Mockasin indspillet alene.

Et kig ind i fremtiden

Alle numrene på Jassbusters er blevet indspillet live på nær ét. Nemlig ”Momo’s”, som er resultatet af endnu et samarbejde med kollegaen og vennen James Blake (Mockasin medvirkede på Blakes seneste album ”The Colour In Anything”, red.).

- Han inviterede mig i sit studie i Los Angeles, hvor jeg spillede et instrumental-stykke, jeg havde med. Han elskede det med det samme, greb en mikrofon og sang det, du hører på pladen. Helt simpelt, hvilket minder meget om ham, fortæller Connan Mockasin, der selv har boet i Los Angeles i tre år og i England i 10 år. Oprindeligt er han fra Te Awanga i New Zealand, men er netop for tre måneder siden flyttet til Tokyo med sin kæreste, den japanske playboymodel Hiromi Oshima. En måned inden koncerten i København blev Connan Mockasin far for første gang og har allerede været på turné i halvdelen af sin datters liv, fortæller han.

– Touren var planlagt, inden jeg vidste, jeg skulle være far. Sådan spiller livet én et puds engang imellem.

Connan Mockasins egen far fik pludseligt et hjerteanfald for få år siden. Mockasin spillede på en festival i Sydfrankrig, da han fik beskeden og skyndte sig hjem til New Zealand. Faderen overlevede, og Connan tog tilbage til Europa, hvor et tilfældigt møde skulle vise sig at få stor betydning.

– Jeg mødte en claivoyant, og jeg var nysgerrig, for jeg havde aldrig prøvet den slags før. Hun kunne fortælle, at jeg havde været tæt på at møde min far og foreslog dernæst, at vi skulle indspille et album sammen, altså min far og jeg – og hun understregede, at det var vigtigt, at jeg prioriterede det. Ellers ville jeg fortryde det resten af mit liv. Jeg blev helt stille, men kunne ikke slippe tanken.

Connan Mockasin fuldte clairvoyantens råd og har sammen med sin far, der selv spillede i bands i 60-70’erne, indspillet et album. Et album, som publikum kan glæde sig til at høre snarest muligt, røber han.

– Det var fantastisk at indspille med ham. Vi anede ikke, hvad vi skulle forvente, men vi indspillede alt på tre dage. Min far havde nogle få sangtekster med, og ellers fandt vi ud af alt dér på stedet. Det har helt klart været den sjoveste plade for mig at lave, og jeg glæder mig til, at folk skal høre den, slutter Connan Mockasin.

Hør "Charlotte's Thong" fra albummet Jassbusters:

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA