x

Reportage fra Emergenza-finalen - Tako Lako vandt

Reportage fra Emergenza-finalen - Tako Lako vandt

Det smukke, ternede mønster på Store Vegas træbalkon var lørdag fuldstændig tildækket af store plakater fra diverse sponsorer. Aftenen stod nemlig i konkurrencens tegn, for det var tid til at finde en dansk vinder af den storstilede, verdensomspændende Emergenza-festival - verdens største arrangør af koncerter med upcoming bands. Efter kvart- og semifinaler på henholdsvis Stengade og i Lille Vega skulle en lang og intensiv periode finde sin danske afslutning – og vinder, blandt de 14 vidt forskellige bands, der dystede i kampen om at vinde en tour i USA og fuld albumproduktion.

Publikum har magten - delvis da
Det er med andre ord en præmie, som de fleste usignede bands ville ofre deres eksklusive Fender-guitar for. Men inden vinderen kåres, gjaldt det for de 14 bands om at spille det bedste de havde lært og sikre publikums stemmer i den endelige afgørelse. Ved indgang sikrer publikummet sig nemlig en lukrativ stemmeseddel, der efter optælling i bedste Melodi Grand Prix-stil skal være med til at afgøre, hvem der ryger videre til den skandinaviske og måske herefter den endelige finale i Tyskland. Ekspertjuryen har dog det sidste ord.

At samle alt, hvad der kan krybe og gå af bekendte til at sikre stemmer, er derfor ikke en dårlig idé for de 14 bands. Publikum var da også tydeligvis en broget skare af trofaste ”supportere” i form af jævnaldrende venner, som headbangede foran scenen, og så de pavestolte forældre og familiemedlemmer, der trofast havde placeret sig på balkonen, hvis ikke lige de gik rundt i salen med et stort, veltilfreds smil på læberne.

En glad aften
Netop smil var der mange af denne aften. Allerede aftenens andet navn Via Vikí fik med deres dansksprogede dancehall trukket op i publikums mundvige, men glæden var bestemt også stor fra bandenes side. ”Se på hans ansigt, hvor meget han smiler” udbrød aftenens konferencier om forsangeren fra det melodiøse heavyband Vola, der netop havde trykket den af, som gjaldt det livet.

Bandenes glæde over at spille i Store Vegas efterspurgte lokaler var helt tydelig hele aftenen igennem. Der kunne tilsyneladende ikke råbes ”Hva’ så STORE VEGA!” nok oppe fra scenen, og selvom sejren kun gik til ét band, er der ingen tvivl om, at samtlige deltagere har fået en oplevelse for livet, der er helt fantastisk for et usignet band.

Stort musikalsk spekter
Konkurrencens bagmænd har med deres udvalg af de 14 finalister virkelig formået at komme hele vejen rundt i det musikalske spekter. Fra drømmende indie-rock med The Imaginary Orchestra of Mr. Kite til glad-i-låget folk med Green Lives og skingert emo-rock fremført af Queen Anne Chair. Det musikalske niveau aftenen igennem var generelt højt, og man kan derfor roligt stole på, at vi fortsat skal møde mange nye, interessante bands på den danske musikscene.

Om konkurrencen så er helt fair, kan derimod diskuteres. Aftenens første bands led under et lille publikum, og da vinderen delvis kåres ud fra publikumsstemmer, er det måske ikke kun det musikalske indhold, men også hvilket band, der har flest tilhængere i form af venner og bekendte, der er med til at afgøre konkurrencen. Publikum valgte 10 ud af de 14 bands, der skulle gå videre til dommerkomitéen, som så ville foretage den endelige vurdering. Dommerkomitéen bestod i øvrigt af pladeselskabsfolkene Nicolaj Bundesen og Christian Møller fra henholdsvis Copenhagen Records og ArtPeople, bookeren Malte Erbs fra Offbeat og GAFFAs skribent John Fogde.

And the winner is…
En vinder skulle dog findes efter den musikalske maraton-aften med 14 bands og 14 koncerter. Æren gik overraskende nok til det syrede Balkan-band Tako Lako, der ifølge dem selv spiller Balkan-musik med rock’n’roll-attitude. En noget alternativ vinder rent musikalsk, men efter deres koncert, som i den grad satte gang i festen, var valget alligevel forståeligt.

Aftenen bød på talent, entusiasme og musikalsk spændvidde, der i den grad var indiskutabelt. At vi lever i et musikalsk beriget land var de 14 koncerter et pragteksempel på, og den danske musikscene kan med rette se frem til de mange, spirende bands, der kommer til at indtage vores øregange.

Emergenzas danske hjemmeside

Tako Lako på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA