x

GAFFA-skribent udgiver bog om koncertaktuelle Niels Skousen

GAFFA-skribent udgiver bog om koncertaktuelle Niels Skousen

75 års fødselsdag markeres med bog og koncert

Den 28. januar udgiver den mangeårige GAFFA-skribent Espen Strunk bogen Min skyline – Niels Skousen på landevejen 2002-2019. En samling af nye og ældre interviews, anmeldelser og reportager med sangeren, sangskriveren og skuespilleren Niels Skousen samt en lang række Skousen-fotos taget af de særdeles erfarne fotografer Morten Rygaard og Gorm Valentin. Bogen indeholder også interviews med Skousens samarbejdspartnere Nikolaj Nørlund og Peter Ingemann og udkommer i forbindelse med Skousens 75 års fødselsdag, som sangskriveren selv markerer med en koncert i Skuespilhuset i København 27. januar med gæstesolisterne Katinka, Eivør og Coco O (eks-Quadron).

Min skyline er Espen Strunks femte bog. Han har tidligere udgivet Bagsidesanger – en bog om Jan Toftlund og hans tid (2013), Rejsende i musik – en bog om Benny Holst (2015), Afzelius (2016) og Himlen over Brighton – Nick Cave på landevejen 2008-2018 (2018).

Espen Strunk præsenterer bogen ved et arrangement i Badstuerock i Aarhus fredag den 1. februar sidst på eftermiddagen – præcist tidspunkt følger på Badestuerocks Facebook-side.

LÆS OGSÅ: GAFFA-skribent udgiver bog om Nick Cave

Vi har stillet Espen Strunk en stribe spørgsmål om den nye bog.

Niels Skousen udgav sin selvbiografi ”Herfra hvor jeg står” tilbage i 2011 – en bog, du selv anmeldte til seks ud af seks stjerner i GAFFA. Hvad bidrager din nye bog med, som man ikke kan læse i selvbiografien?

Herfra hvor jeg står er en eminent selvbiografi, der slutter sin fortælling lige omkring Skousens comeback – efter tyve års pladepause – i 2002. Min skyline sætter fokus på hans arbejde efter genkomsten – og så er det i høj grad en bog om Skousens poetiske univers. Fra Herfra hvor vi står fra 1971 og fremdeles. Og sådan én er ikke skrevet før. 

Hvad er det, der gør Skousen til en så stor kunstner i dine øjne?

– Den slags er i sagens natur ganske subjektivt – men jeg tror, at en del af kvaliteten ligger i den særlige sammenskrivning af forskellige temaer, eller lag, i tekstuniverset. Det personlige over for omverdenen og samtiden – Skousens poetiske betragtninger som en personlig generationsfortælling. Jeg synes, hans arbejde er af meget høj kvalitet – eftertænksomt, begavet og lykkeligt befriet for den nostalgi, han kunne have valgt at læne sig op ad, som overvintret 68’er.

Hvis man er ny Skousen-fan, der først har opdaget ham for nylig, hvor vil du så anbefale, at man begynder at udforske ham i det forholdsvis store bagkatalog?

– Vi kommer ikke uden om, at Herfra hvor vi står – debuten fra 1971 – er afgørende: Allerede her opridser Skousen sit poetiske univers og nogle af greb, der har karakteriseret det lige siden. Man kan også – i tråd med den nye bog – starte med fremragende Dobbeltsyn, som Skousen indspillede med et hold yngre musikere og Nikolaj Nørlund som producer i 2002. Opfølgeren, Daddy Longleg (2006) er også fremragende, og mere guitarbaseret.

Nikolaj Nørlund, som du har interviewet til bogen, har spillet en vigtig rolle i Niels Skousens produktion siden årtusindskiftet, både som producer og pladeselskabsmand. Hvordan vil du karakterisere samarbejdet, hvad er det, Nørlund får frem i Skousen?

– Samarbejdet med Nørlund, som har løbet over nu 17 år, er et eksemplarisk udtryk for den modvilje mod at henfalde til nostalgien, som jeg talte om før. Blandt andet har Nørlund foretaget nogle aktive og bevidste til- og fravalg, ikke mindst i sammensætningen af musikere. Frem for gamle kolleger fra 1970’erne har Nørlund med stort held sat Skousen sammen med en række glimrende musikere, som han kunne være far til: Rune Kjeldsen, Jonas Struck, Sune Wagner, Lise Westzynthius, Tina Dickow med flere. Selv nævner Nørlund den amerikanske producer Rick Rubin – manden bag Johnny Cashs mesterlige American Recordings-plader – som en vigtig inspirationskilde i tilgangen til Skousen-samarbejdet.

Bogens titel, ”Min skyline”, er hentet fra en Skousen-sang fra 2002. Hvorfor har bogen lige fået den titel?

– Det er en fantastisk åbningslinje: ”Der dukker et fyrværkeri op på min skyline / sikkert en væsentlig event / der finder sted...”. Og så forekommer blikket ud ad vinduet, ud over byen, mig at være et passende billede på Skousens dobbeltsyn: på det forhold, at sangene både kigger ind ad og ud i omverdenen. ”Mit blik på verden er et blik ind i mig selv”, hedder det i en af de tekster, som er optrykt i bogen. Det er dét, det handler om.

LÆS OGSÅ: Stærk sangskriver var og er midt i tiden

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA