x

Før slaget i nat: De fem mest mindeværdige Super Bowl halftime shows

Før slaget i nat: De fem mest mindeværdige Super Bowl halftime shows

I nat dansk tid er det igen tid til Super Bowl, der er den store finale i NFL – National Football League. De to hold i finalen er Los Angeles Rams og New England Patriots, der spiller på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta, Georgia. Vi har kigget nærmere på fem store musikalske øjeblikke fra Super Bowls historie.

Super Bowl bliver set af over 100 millioner mennesker – det gælder både folk, der ikke interesserer sig så meget for amerikansk fodbold og die hard-fans. De høje seertal skyldes også det famøse “halftime show,” hvor en eller flere musikere får æren af at optræde i pausen, midt på banen og foran de minimum 100 millioner mennesker. I nat er det Maroon 5, Travis Scott og Big Boi, der står for underholdningen.

På trods af showets enorme popularitet har arrangørerne denne gang haft relativt svært ved at finde kunstnere, der ville optræde. Både Rihanna og Cardi B har ifølge Rolling Stone sagt nej tak i sympati med den tidligere NFL-spiller Colin Kaepernick, der i 2016-sæsonen begyndte at knæle under afspilningen af den amerikanske nationalsang i protest mod racediskrimination og politivold i USA. Dette skabte stor debat og fik NFL til at indføre bøder til hold, hvis spillere ikke stod op under nationalmelodien.

Super Bowl LIII (53) bliver vist natten til mandag kl. 00:30 dansk tid.

Der har gennem NFL-turneringens levetid været et hav af optrædener fra store musikalske personligheder af mere eller mindre mindeværdig karakter. Listen er dermed ikke en standard "god-eller-dårlig"-opsummering, men snarere en liste over halftime shows, der helt sikkert er husket af mange og dermed vores bud på de fem mest mindeværdige:

5: Tom Petty (2008)

I en tid, hvor den nye musikverden lader sig tegne, alt imens de gamle takker af, kan det være på sin plads at mindes dem, vi mister i forbifarten. En af dem, der naturligt lander i ens tanker, når det kommer til dette, er Tom Petty, der i oktober 2017 afgik ved døden af en overdosis af smertestillende medicin. Det var en stærkt nedtonet performance, han sammen med The Heartbreakers leverede i 2008, uden al den pomp og pragt, der ellers er blevet et excentrisk varemærke for halvlegsshowet, men måske netop det gør denne optræden til en bemærkelsesværdig fornøjelse, eftersom Petty er af den klassiske Dylan- og Harrison-skole af rock'n'roll. En salve af Pettys største hits som "American Girl" og "I Won't Back Down" er i hvert fald ikke noget, der kan skade i denne vinterkulde. 

4: Diana Ross (1996)

Ex-The Supremes-sangerinden Diana Ross mindede i 1996 seere over hele verden om, hvorfor hun stadig kan regnes for en af de originale divaer.

Mod enden af Ross' optræden kan man se en helikopter, mens sangerinden udbryder "oh my, here comes my ride". Stjernen forlader dernæst stadionet per helikopter, mens musikken stadig spiller for fulde drøn.

Nyd den absolut overlegne hændelse her:

3: Lady Gaga (2017)

Det blev som forventet et spektakulært show, da Lady Gaga indtog Super Bowl. Hun sang indledningsvis et medley af "God Bless America" og "This Land is Your Land" stående på toppen af stadion, hvorefter hun blev hejst over på et højt podium og fortsatte med "Poker Face", inden hun blev flyttet videre over på scenen og fortsatte med "Born This Way," "Telephone," "Just Dance," "Million Reasons" og "Bad Romance" med masser af dansere, mens himlen over stadion var oplyst af først droner, siden fyrværkeri. Til sidst, efter 13 minutter, hoppede Lady Gaga på dramatisk vis ned fra scenen.

2: Prince (2007)

Da Prince gik bort 21. april 2016, var det for mange mennesker verden over en sorgens dag. At Prince er nummer to på vores liste, er ikke kun for at ære ham – hans halftime show er af mange set på som et af de absolut bedst udførte gennem tiden. Hans egne “Let’s Go Crazy” og “Baby I’m a Star” var med til at sætte gang i festen. Det blev efterfulgt af coverversioner af Bob Dylans “All Along the Watchtower” og Foo Fighters’ “Best of You.” Som om det ikke skulle være nok, tager Prince sin lilla guitar i brug for at spille “Purple Rain” i Miamis silende regn. Meget smukkere bliver det ganske enkelt ikke.

Se den mesterlige optræden her:

1: Janet Jackson & Justin Timberlake (2004)

Showet fra de to popstjerner er gået hen og har opnået nærmest ikonisk status. Hændelsen, der har skabt denne status har fået tilnavnet "Nipplegate". Det er selvfølgelig Jacksons bare bryst, som vi tænker på. Et afdækket bryst lyder måske ikke i sig selv skandaløst, men på amerikansk tv er det et kæmpe no-go.

Timberlake, som forårsagede bryst-flashet, insisterede på, at det var et uheld og altså ikke en del af en indøvet koreografi, hvilket Jacksons talsperson bakkede op. Uheld eller ej, så endte "Nipplegate" med en retssag, som resulterede i en kæmpe bøde til tv-selskabet MTV, som var arrangørerne bag. Senere blev Timberlake taget til nåde, og han spillede også til Super Bowl 2018.

Se eller gense her videoen fra 2004 og vurdér selv:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA