x

Spielbergs: Skandinaviens mest hypede indierockere

Spielbergs: Skandinaviens mest hypede indierockere

Det skulle bare være et hobbyprojekt efter mere end 10 års dødvande i den norske undergrund. Nu er Spielbergs Skandinaviens mest hypede indierockere.

Det er ikke let at slå igennem, særligt i udlandet. Det kan mangt et ungt skandinavisk rockband nok skrive under på. Sådan var det også for den norske guitarist og sanger Mads Baklien.

– Jeg havde igennem mange år spillet i en række forskellige rock- og punkbands med nogenlunde succes, sådan på undergrundsniveau, men det blev aldrig rigtig til mere. Så for et par år siden besluttede jeg mig for, at det ikke skulle være musikken, der betød det hele. Jeg begyndte en uddannelse som bibliotekar, og min kæreste blev gravid. Jeg var træt af småturnéer, hvor man sov på folks gulve rundt om i Tyskland og klarede alting selv, fortæller Mads Baklien, da GAFFA snakker med ham, forud for udgivelsen af debutalbummet fra Spielbergs.

Men når man har musik i blodet, kan det godt være svært sådan at lægge guitaren og sangene på hylden.

– Efter noget tid begyndte Christian (Løvhaug, trommeslager i Spielbergs) og jeg at mødes i et øvelokale. Bare sådan for hyggens skyld, fredag aften, hvor vi spillede lidt og drak et par øl. Og det blev bare tydeligt, at jeg ikke er typen, der bare sådan kan holde op med at skrive sange. De skal bare ud, fortæller Mads Baklien.

Stian Brennskag kom til, og de afslappede fredagssessioner ledte til lokale koncerter og et par singler udsendt på det norske indieselskab Furuberget. Navnet Spielbergs blev valgt, inspireret af sci-fi-klassikeren Nærkontakt af Tredje Grad. Og så pludselig tog tingene fart.

Til en showcasefestival i Oslo blev bandet kontaktet af to englændere. De arbejdede med pr og var meget interesserede i at få Spielbergs musik ud i England. Faktisk var de så interesserede, at de i 2018 startede pladeselskabet By The Time it Gets Dark op, alene med det formål at få Spielbergs udgivet.

– Men de havde snakket om at starte et pladeselskab inden. Vi var måske bare gnisten, der fik idéen tændt, lyder det ydmygt fra Mads Baklien.

Og der er er vist ingen tvivl om, at folkene bag By The Time it Gets Dark havde styr på deres pr-maskineri. I løbet af 2018 og starten af det nye år strøg Spielbergs ind på noget nær alle lister over bands, man skal holde øje med i 2019. NME, BBC6, The Guardian og Stereogum kastede deres kærlighed på Spielbergs, ikke mindst de to første singler ”4AM” og ”Five On It”.

Hvad det lige er, der gør, at Spielbergs energiske og angsty rock går rent hjem lige nu, har bandets frontmand svært ved at forklare.

– Jeg synes ikke, vi gør tingene anderledes, end vi plejer, men lige nu er der ikke et stort marked for engelsksproget rockmusik i Norge. Måske har vi ramt en niche, der stod tom.

Om bandet og deres debutalbum, This Is Not the End, kan stå distancen og leve op til hypen, vil vise sig, når pladen udkommer, og de tre nordmænd drager på deres første turné i Storbritannien og følger op med festivaler til sommer.

– Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente. Så længe jeg ikke skal overnatte i en sovepose på en luftmadras, er det fint, slutter Mads Baklien med et grin.

Hvem: Mads Baklien, Stian Brennskag, og Christian Løvhaug. Tre unge veteraner fra Norges musikmiljø.

Hvor: Oslo. Albummet indspillet hos Tord Øverland Knudsen, der til dagligt er bassist i The Wombats, og nu har åbnet studie i sin gamle hjemby.

Hvad: Guitardrevet indierock med masser af energi og riffs plus enkelte glimt af shoegaze.

Hør "Five on It":

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA