x

Roskilde Festivals musikchef svarer på læsernes spørgsmål: – Vi flytter os hele tiden

Roskilde Festivals musikchef svarer på læsernes spørgsmål: – Vi flytter os hele tiden

Roskilde Festival har netop offentliggjort det samlede program med i alt 173 navne. I den anledning har vi talt med musikchef Anders Wahrén, som her svarer på læsernes mange spørgsmål – og nogle spørgsmål fra redaktionen, som vi lægger ud med. 

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival klar med det fulde program – 67 nye navne

Hvad synes du om årets program?

Det, jeg er særlig stolt over, er, at vi har så mange unge headliners, for eksempel Janelle Monáe, Travis Scott, Cardi B, Robyn og MØ. Og at vi har mange kunstnere, der har noget på hjerte, noget politisk, bryder genrer og tør udfordre det gængse koncertformat. For eksempel Christine and the Queens og Silvana Imam. 

Ja, svenske Silvana Iman åbner Orange og bryder dermed traditionen for at have et ungt dansk navn til at åbne. Hvorfor har I valgt hende som åbner?

Vi har gjort det et par gange før, valgt en ikke-dansk kunstner til at åbne. Vi vil gerne give noget spotlight til kunstnere, der fortjener noget opmærksomhed. Silvana er en fremragende kunstner, laver fantastiske koncerter og har lige udgivet et fedt album. Og så er hun også en politisk agiterende person og er meget fællesskabsorienteret, så hun har også valgt at medbringe nogle gæstekunstnere at dele spotlightet med. Det er en sympatisk tilgang.

Eminem sidste år var et kæmpe scoop, da han gav sin første danske koncert nogensinde. Hvem er de største scoops i år?

Jeg vil sige, at det er ikke et enkeltstående navn, men summen af navne, og den balance, vi har, så vi for eksempel har Silvana Iman, Cardi B og Bob Dylan på Orange samme aften. Og at vi har alt fra det unge til det gamle og fra rock til rap og trap. Og for eksempel Janelle Monáe og The Cure på Orange Scene lørdag.

Hvem er du mest ærgerlig over ikke at have fået fat i?

Det er faktisk ikke et musiknavn, men en aktivist. Vi ville meget gerne have haft den unge svenske klimaaktivist Greta Tunberg på festivalen. Hun er meget i øjenhøjde med vores publikum, men hun er ikke Danmark på det tidspunkt. Men da jeg så Leikeli47 på South By Southwest-festivalen i Austin, Texas tidligere i marts, ville jeg gerne booke hende, men hun var netop booket til Click Festival i Helsingør, viste det sig.

I år er 42 procent af de optrædende kunstnere kvinder eller bands med kvinder i lineuppen. Et noget højere tal end på mange andre festivaler, for eksempel Tinderbox og NorthSide med 22 og 18 procent, og det er vel ikke tilfældigt?

Nej, det er noget vi har arbejdet bevidst med sidste år par år. Vi er opmærksomme på, at vi er sidste led i fødekæden, så det er ikke noget, vi kan ændre alene, men vi kan gøre noget, når vi arbejder med unge, med vækstlag. Jeg tror, at på Rising- og Countdown-scenerne er ligestillingen endnu større. Der er i hvert fald en underskov, der er på vej frem, hvor balancen er mere lige. Samtidig mener vi også, at det er vigtigt at have nogle rollemodeller i toppen af plakaten, så der er noget at stile imod, noget som kan opfordre piger og unge kvinder til at spille musik og blive ved med det. Vi arbejder dog ikke med en kvote-tilgang, men vi engagerer os meget med samarbejder, for eksempel projektet Musikstarter, som har fat i de helt unge. Det er jo ikke sådan, at de dukker op ud af ingenting, der er et forløb før, hvor man skal stå i øvelokaler og på de små scener. Hvis vi kan være til at understøtte de milijøer, gør vi det gennem vores organisationsarbejder.

Sidste år fik I kritik for at booke Phil Anselmo med bandet Scour, selvom han vakte skandale ved at heile til en koncert i 2016. Alligevel har I booket ham igen i år, denne gang med bandet The Illegals, og det har atter udløst kritik. Hvad siger I til kritikken?

Vi kan godt forstå, at det er ikke er noget, man skal tage let på, men der ikke sket noget nyt siden sidste år, så vi siger det samme som dengang: Vi tror på, at han er et andet sted nu, og at man godt kan fortryde og forbedre sig. Og den musik, han kommer med, er ikke agiterende for had eller fjendtlighed mod nogen befolkningsgrupper. Og vi synes, at alle fortjener at få en ekstra chance.

Hvordan ligger billetsalget i forhold til samme tid sidste år?

Det går faktisk endnu bedre end sidste år, hvor vi kunne melde udsolgt på det tidligste tidspunkt siden 1996 (7. maj, red.). Om vi kan slå det i år, ved jeg ikke, men det ser fint ud.

Hvor stort er musikbudgettet i forhold til sidste år?

Vi har valgt at holde billetprisen og dermed budgettet uændret siden sidste år, og det vil sige et budget på 65 millioner.

Hvem er din drømmebooking, som du mangler på listen?

Jeg har sagt Beyoncé i mange år, og det gør jeg stadig, hvis hun vælger at spille europæiske festivaler. Men jeg så hende på Coachella-festivalen i Californien sidste år, og det er klart, at det show kan ikke klemmes ind på Orange Scene, så hun skal være villig til at gå lidt ned i størrelse. Men det har vi jo set før, at folk vil.

NorthSide har meldt ud, at det er slut med cigaretsalg fra 2020, har I overvejet noget lignende?

Indtil videre har vi gjort det, at vi har fjernet cigaretsalget fra barerne og supermarkeder og flyttet dem til nogle meget anonymt udseende boder. Og vi er med i Kræftens Bekæmpelses kampagne "Røgfri fremtid", så det har vi fokus på, men vi vi gerne gå i et tempo, vores gæster kan følge med i.

Hvor mange og hvor store navne mangler I at offentliggøre?

Cirka 15 samt en del på vores kunst- og aktivismeprogram. De største navne har vi offentliggjort, men der er både mellemstore og mindre navne. Det er forhåbentlig her, vi kan sætte prikken over et par i'er og vise, at vi er helt tunet ind på, hvad der er det mest aktuelle. Vi holder med vilje et par pladser åbne til efter South By Southwest-festivalen i marts, så vi kan agere på noget, der sker lige nu og her. Det går virkelig stærkt nu til dags.

Spørgsmål fra læserne:

Karsten Kristoffersen Hvornår offentliggøres den endelige spilleplan med tidspunkter og venues?

Forhåbentlig i slutningen af april, sådan har det også været de sidste par år.

Paw Mullit Det ville være fedt, hvis I ville lave nogle "reklamer" om, at folk skal holde kæft under koncerterne. Der bliver desværre mere og mere udbredt, at folk står og skvadrer uhæmmet løs under koncerterne, og så er det temmelig svært at nyde en god optræden, uanset om det er pop, rock, whatever.

Vi har ikke gjort det på de store scener, der mener vi ikke, det er et stort problem, men vi gjorde det for nogle år siden på Gloria, vores mindste scene. Vi er enige i, at det er en generel problematik, men vi oplever også, at der er flere og flere af vores gæster, der tager det til sig, og det er jo bedre, at folk tager hensyn til hinanden, end at vi skal være den store formynder. Det tror jeg ikke, folk vil tage godt imod.

David Sall Jeg har indtryk af at I kun tager ud og lytter til upcoming musik live, hvis det spiller i KBH. Altså at I stort set kun booker københavnske kunstnere eller bands/solister med et publikum i København. Det resulterer jo i et skævvredet billede af hvad der er af upcoming interessant musik i DK. Er det rigtigt, at man skal spille i KBH for at blive hørt af Roskilde Festival? Der er jo meget godt og populært musik i resten af DK:)

Nej, men vi gør rigtigt meget ud af at få set de kunstnere, vi booker, live, især de mindre navne, og det er selvfølgelig nemmere at få dem set, hvis de spiller i nærheden af, hvor vi befinder os til daglig, altså København og Roskilde. Men vi er jo også på Spot Festival og ser ting andre steder i landet og allierer os ellers med folk, der kan give en melding på, hvordan folk er live.

Martin Kristensen Hej Anders. Hvorfor har man valgt at gå væk fra den hårde elektroniske musik? Jeg husker for år tilbage, hvor man havde Diplo, Major Lazer, RL Grime og Lunice på lineup samme år. Er det en bevidst strategi, at man ikke vil præsentere hverken danske eller internationale EDM-artister på festivalen?

Mikkel Nicklas Linden Hej Anders. Jeg har gennem de sidste år som gæst undret mig meget over, at den elektroniske musik er blevet så nedprioriteret. Jeg synes, det er længe siden, vi har haft flere store navne på samme program. Jeg vil virkelig håbe, at I begynder at kigge lidt væk fra rap/hip-hop og i stedet fokusere mere på den elektroniske front. Mvh Mikkel (har deltaget siden 40 års jubilæum)

De helt rendyrkede EDM-navne er det ikke os, der præsenterer. Vi har et stærkt fokus på livenavne frem for regulære dj's, selvom det også har sin berettigelse. Men vi har da også dansefester, for eksempel Underworld eller Robyn. Der er også en del elektronisk på Apollo-scenen.

Er det på grund af Tinderbox, at I ikke har rendyrket EDM – Tinderbox har jo en hel EDM-scene?

Nej, det er det ikke, vi fokuserer bare på livenavne, men det er da rigtigt set, at hvis man vil have EDM, skal man nok dedikere en scene bare til det.

Thomas Berglev Jensen Har man mistet tiltrækningskraft i at lokke de store rockbands til i forhold til Copenhell? 

Tool, der spiller Copenhell, slutter deres turné i Europa om tirsdagen, hvor vi begynder onsdag, så det var så tæt på, som det kunne komme. Nej, det oplever jeg ikke, vi har jo for eksempel Behemoth og Testament, som også har spillet på Copenhell. Men vi går nok lidt mere efter navne, der også bygger bro mellem forskellige genrer. For eksempel Ulver fra Norge, der tidligere var black metal og nu er alt muligt andet.

Lucas Helin Petersen Hvornår i alverden besluttede I jer for, at Roskilde nu skulle være en popfestival? 

Det har vi heller ikke. Men vi prøver at flytte os efter der, hvor vi synes, at der sker noget interessant på musikscenen. Når der begynder en ny bølge i latin-pop, synes vi, vi bør have Rosalía, når der sker ny udvikling i hiphoppen er der artister, vi gerne vil have, for eksempel Sheck Wes og Travis Scott. Vi flytter os hele tiden, og hvis man vil have noget mere rock, skal man grave lidt længere ned i programmet, så skal man nok finde noget.

Philip Høyer Rasmussen Jeg savner årets store mainstream rockband. Sidste år savnede jeg både det store rocknavn og den gode gamle kunstner, men den har i gjort lidt op for i år ved både at booke Dylan og Plant. Synes også, I mangler et mere etableret/gammelt rapnavn. Tidligere synes jeg, at det altid har været noget, man kunne finde på jeres lineup; det vildt kendte rockband, gammelfar der huserede før man selv blev født, og det etablerede rapnavn. Rimelig generelt synes jeg, det er blevet alt for nyt, og hvad der er in lige nu. Så mit spørgsmål er nok i virkeligheden bare: Har I med vilje lagt bookingstrategien om, eller er det bare mig der er blevet et surt, gammel røvhul, der ikke længere følger nok med i, hvad der rører sig?

Cypress Hill er da et etableret hiphop-navn og er kommet med deres bedste album i 20 år. Og Noel Gallagher, som vi lige har offentliggjort, et etableret rocknavn. 

Jacob Vind jeg har et forslag – book Alison Krauss også – så kunne hun give en koncert sammen med Robert Plant ud over solo, de har lavet en fed plade sammen :-)

Thomas Mørch Har bluegrass været med i overvejelserne? Det har været en propfyldt kæmpe fest de sidste par gange, der har været noget på Gloria. Jeg tror sagtens, det kunne gøre sig godt på en større scene. :) 

Der har vi nok ikke så meget at byde på i år, der har åbenbart ikke været så mange navne, der var ledige i den periode. Bluegrass er ellers en god genre på festivaler, fordi man ofte oplever en spillelyst dér, som smitter, også selvom publikum ikke nødvendigvis kender musikken. Alison Krauss turnerer desværre i USA, mens der er Roskilde.

Maiken Wriedt Hvordan ser fremtidens festival ud for eksempel om fem år?

Vi kommer til at flytte et par af scenerne i år, og det bliver vi nok ved med. Men lur mig, om ikke både Orange og Arena-scenerne også er der om fem år. Der skal jo både være noget nyt og noget genkendeligt. Det samme gælder musikken, men der kan jo nå at ske meget på fem år.

Steffen Rytter Iversen Hej Anders. Flere og flere begynder kun at fokusere på hovednavene, specielt det yngre publikum. Hvad gør I for, at publikummet får en bredere vifte af koncerter på et stærkt undervurderet lineup?

Jeg oplever, at der også kommer gæster til de mindre kendte navne. Festivalen er jo også en by, og folk kan sjældent sove længe i deres telte på grund af varmen og larmende naboer, så de kommer tidligt ind på pladsen og hører de tidlige koncerter, modsat de festivaler, hvor folk overnatter hjemme. Så jeg synes, vi har en fordel. Men der en del førstegangsgæster, der primært går efter de store navne, men efterhånden oplever folk, a t der er mere at komme efter, og så begynder man at gå efter overraskelserne. Det gælder jo bare om at holde høj kvalitet også ved de mindre navne. 

Oskar Andsager Klingenberg Skyder I med spredehagl? – det virker til, at I musikalsk spænder bredere for hvert år, men det går somme tider ud over kvalitet.

Jeg synes, vi prøver at ramme bredt, men vi går også efter dybden. Det er ikke sådan, at vi bare har ét store hiphop-navn, der skulle gerne være en stribe mindre hiphop-navne nedenunder, og det samme med alle de andre genrer. Men vi har otte scener og syv dage, så vi skulle gerne komme bredt rundt.

Tobias Søgaard Carlsen Hvornår kommer Daft Punk?

Det ville jeg gerne kunne sige, men indtil videre er der desværre ikke noget, der tyder på, at Daft Punk har lyst til at turnere igen. 

Johannes Berger Hvor tæt har Roskilde Festival været på at booke Depeche Mode? Jeg ønsker dem hvert år, og flere gange har de været på tour i Europa på samme tid som Roskilde.

De spiller sjældent på festivaler, men spillede jo på Tinderbox sidste år. Vi har haft dialogen nogle gange, men det har aldrig været lige ved.

Ole Storm Hansen Hej Anders – ville det ikke være en oplagt ide at få Kraftwerk til Roskilde den 3. juli 2021? Dagen, hvor Tourfeltet er i Roskilde, og Kraftwerk spiller "Tour de France" på den store klinge..! <3

Vi havde jo Kraftwerk med deres 3D-show i 2013, og det har været i Danmark nogle gange siden da, så der skal ske noget nyt med dem, hvis vi skal booke dem igen. Så det ligger ikke lige for. 

Anders Ladefoged Christensen Hvorfor spiller Damon Albarn ikke på festivalen i år? ;) (han spiller på Heartland efter ellers at have spillet på Roskilde gentagne gange i de senere år både solo, med Africa Express, med det syriske nationalorkester og Gorillaz, red.)

Vi har jo ikke patent på musikere, han skal have lov at prøve noget andet, og desuden ligger hans turné lidt tidligere. Vi har andre ting i samme boldgade. Jeg er da stolt af, at vi kan præsentere Vampire Weekend for første gang i Danmark i næsten ti år.

Helle Schnefeld Er der curfew om lørdagen, eller kan The Cure spille, til deres fingre begynder at bløde, og solen står op?

Det kan spille lige så længe, de vil. Det bliver ikke os, der stopper den koncert.

Christian Bøggild Otte Hvornår kan vi regne med at få blink-182 på plakaten igen efter deres aflysning i 2017?

Den ene af dem (trommeslager Travis Barker, red.) har jo flyskræk, så de skal sejle herover. Det er svært at få dem til Europa, og det var også derfor, det gik galt sidste gang. Jeg har ikke hørt planer om, at de spiller i Europa i den nærmeste fremtid.

Ole Alm Hvorfor faen skal jeg tage til Fyn for at høre Neil Young i år?

Vi havde Neil Young i 2016, og vi skal jo også veksle lidt. I år har vi Bob Dylan, Robert Plant og The Cure fra den ældre generation af musikere, som stadig er vitale.

Elias Kjeldgaard Har I booket J. Cole?

J. Cole har været under overvejelse, han er jo en fremragende rapper, men det blev altså ikke til noget.

Lasse Bøgmose Hansen Kan I nå at få enten The Strokes, The Voidz, Arctic Monkeys eller The Growlers på plakaten? I så fald gør jeg Roskilde-comeback til sommer :)

Arctic Monkeys turnerer ikke lige nu. Jeg kan ikke helt huske med de andre navne, men hvis man savner klassisk indierock, har vi jo Vampire Weekend, Noel Gallagher og Johnny Marr.

Atli Þór Matthíasson Har I prøve at booke Cat Stevens?

Det kan jeg ærlig talt ikke huske (han turnerer ikke pt., red.)

Lars Johannes Frimodt Spurr Ønsker DM som i “Death Machine” i år. De er godt på vej frem. “Cocoon” og “Bleak” er bare to af deres fantastiske numre. Har været det fjerde mest spillede band i 2017 på P6 Beat. Har i efterår/vinter 2018 været på en tre ugers turné i Tyskland, Østrig og Schweiz. Der er kommet et singleudspil i marts måned fra deres kommende album. For mig er de et oplagt bud på et originalt Roskilde act 2019. 

Der er rigtig mange danske bands, der ikke er blevet plads til. Men vi har jo for eksempel Baest som en vigtig eksponent for den danske metalscene, og Jada, som har fået meget vind i sejlene det sidste år. Men hver gang vi vælger noget til, må vi også vælge noget fra.

Peter Thielst Jessen Hvor er Weezer?

Det er rigtigt, de er på tour omkring os, og vi har også vendt muligheden, men i år blev det i hvert fald ikke.

Christopher Jakobsen Hvorfor overgår de andre festivaler jeres line up igen i år?

Det jo smag og behag. Planlægning er jo ikke en vinder-taber-sport, det handler om at skabe den bedste lineup i forhold til vores profil.

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival klar med det fulde program – 67 nye navne

Roskilde Festival finder sted 29. juni-6. juli. Køb billetter via festivalens hjemmeside. Hvis du er GAFFA Plus Guld-medlem, har vi ganske få billetter tilbage med rabat. Læs mere her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA