x

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

Her er fire spirende artister, du med fordel kan tjekke ud...

MARY JEAN

Hele verden er forbundet, i filosofien for såvel som i det lydbillede, som dansk-amerikanske MARY JEAN præsenterer; et lydtapet, hvor der er tale om mødet mellem den afrikanske savannes rytmer og en nordisk klingende Joni Mitchell-vokal, der undervejs blender taoistiske visdomsord ind. Tribal pop kalder hun det selv.

Især demonstrerer MARY JEANs nyeste single “The In-Between” en raffineret vokal, der leder op til og understøttes af de pulserende afrikanske trommer, mens teksten kredser om et accepterende livssyn, der omfavner tilværelsens evige foranderlighed. Man kan derfor på mange måder sige, at MARY JEANs karakteristiske musik på den måde er et alternativ til stressen, depressionen og angsten, som det moderne menneske i højere grad oplever i mødet med livets uforudsigeligheder.

Sidstnævnte har Mary Jean selv oplevet, men her er det netop afrikansk stammemusik og -dans samt orakelbogen I Chang, som har vist sig som hendes ventil, der forvandler kaos til harmonisk orden. Det hører man tydeligt i numre som “Ancestral Woman” og “Summer Child”, der rummer klare referencer til urkraften fra menneskets fælles fortid i Afrika. 

ilt

Den københavnske trio ilt blander dreampop og ambiente post-rock-elementer til et meditativt og hypnotisk univers, hvor sanger og guitarist Mikkel Konyher, trommeslager Troels Dankert og bassist Piotr Fronek efter sigende ikke er bange for at lade sig inspirere af alt fra visuelle kunstnere til indretningsarkitekter i deres udforskning af lydlandskabet.

For det er sådan, de skulle have skabt ilts lyd, der mest af alt kan sammenlignes med en mørk og drømmende sindstilstand, der inkluderer alt fra hviskende, eftertænksomme vokaler til storslåede lydmure. Det lægger man blandt andet mærke til på det over syv minutter lange nummer “Monochromatic Fields”, der på sfærisk vis bevæger sig mellem de få og de mange lydlag, og som kompositionsmæssigt gør det svært ikke at have de mere rolige numre fra Mew-albummet And the Glass Handed Kites fra 2005 i tankerne. 

Gurli Octavia

Der er allerede blevet skrevet og sagt en del positivt om den aarhusianske new-folk og americana-sangskriver Gurli Octavia. Hendes Facebook-side har allerede over 1500 fans, og meget tyder på, at det tal kun har én retning. Hvis du ikke allerede kender hende, er det på tide, du giver sangerinden, der er blevet spået til at blive den næste Agnes Obel, et lyt.

Gurli Octavias kendetegn er hendes sprøde vokal, der spænder mellem at være inderlig – nogle gange skrøbelig – og storladen. Ofte er den akkompagneret af florlette melodier og legesyge tekster om liv, død, kærlighed og retfærdighed. Sidstnævnte tema er især gennemgående på numre som “You Lay Low” og hendes single “Clone”, der deler agenda med både John Lennons “Working Class Hero” og (med lidt god vilje) også Pink Floyds “Another Brick In The Wall, Pt. 2”. Gurli Octavia er aktuel med ep'en Metanoia.

ARES

Bag den københavnske duo ARES gemmer Line Mortensen og Louise Væver Andersen sig. Efter et ophold på Den Rytmiske Højskole i Vig fandt de sammen, og i sommer debuterede de med singlen “Strangers”; en semi-tung, elektro-poppet skæring, der bærer vokaler med lækre 90’er-vibes. Herfra har de fortsat befundet sig på den mørkere sti inden for popgenren, og det med for eksempel det beat-stærke nummer “Lost My Mind” – lige indtil de slap den lette, utrolig catchy og romantiske “All I See”.

Begge numre er med på duoens ep Lost, der udkom den 30. november 2018, hvor man kan tydeligt høre referencer til Kwamie Liv. Derudover trækker ARES’ lyd også tråde til store popnavne som Lorde og Tove Lo. Det vil altså ikke komme som nogen overraskelse for os, hvis den københavnske pigeduo snart kan findes på samtlige preparty-playlister!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA