x

REPORTAGE: Zaar og KOPS gav intimkoncerter på Roskilde Festival Højskole – uden telefoner

REPORTAGE: Zaar og KOPS gav intimkoncerter på Roskilde Festival Højskole – uden telefoner

Måske kender du allerede den lille mobile oplader Volt fra sommerens festivaler. Men i sidste uge valgte Volt at gå en ny vej og udforske eventformatet i samarbejde med den nye Roskilde Festival Højskole. Dette udmundede sig i et mindre arrangement på Roskilde Festival Højskole, hvor de to kunstnere Zaar og KOPS spillede to meget anderledes intimkoncerter. Volts ønsker med dette event var at hylde og sætte fokus på den betydning, musikken har, både på et politisk og menneskeligt plan – samt hvordan festivalrummet danner grobund for et fælleskab, hvor nærvær og tilstedeværelse er i centrum.  

Volt valgte som partner for Roskilde Festival at lege med ideen om at være "unplugged" til eventet. På dagen blev gæsterne udfordret til at opleve og være til stede uden mobil og havde i samarbejde med Roskilde Festival Højskole elever designet en Unplug Yourself-garderobe, hvor man kunne opbevare sin mobil under koncerterne, mens den blev opladet. Volt har den holdning, at kultur og musik opleves bedst i det moment, hvor man er "unplugged" og nærværende derfor vil Unplugged eventformatet blive en ny ting som man kan forvente at opleve flere af. 

Det handler i grunden om, at Volt fik sin eksistensberettigelse på festivalerne, særligt Roskilde Festival. Festivalerne har sin eksistensberettigelse i gæsternes trang til at være fælles om kultur. Så kultur er fundamentet. 

Det kan umiddelbart virke kontraintuitivt, at netop Volt vælger at unplugge, når de igennem tiden har plugget millioner af telefoner, men i grunden er det aldrig det altid at holde folk online, der har været motivationen. Motivationen har altid været at fjerne friktioner – bekymringer – og at imødekomme nogle behov, der kan tage fokus og tid fra kulturen. 

Så meningen med Volt Unplugged er startskuddet og første eksempel på, hvordan Volt aktivt vil integrere og understøtte kultur i højere grad. Ikke som dem, der oftest faciliterer kulturen, men Volt ønsker altid at være til stede, på festivaler og ligeledes andre kulturinsitutioner, med løsninger og partnere til kulturforbrugeren og arrangøren, der kan fjerne friktioner og i sidste ende føre til mere tid til, hvad det hele handler om, oplevelsen – følelsen, som kulturen giver.

Denne rejse mod dybere integration i kulturlivet, Volt kalder den Empowering Culture – ja, der er lidt bevidst ordspil i det navn, og nej, det handler ikke bare om strøm. Den starter her.

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA