x

James TW – musikkens kraft

James TW – musikkens kraft

Ved vores møde i København er James Taylor-Watts, bedre kendt som James TW, i gang med sin anden Europaturné. For kort tid siden optrådte han på turnéens hidtil mindste venue i Paris, og han tænkte, at det derfor ville blive et meget stilfærdigt show. Hvad der fulgte, var én af turnéens mest højlydte koncerter. Dette spændingsforhold mellem det stille og det høje, intime og vældige, lille og store er på mange måder sigende for Taylor-Watts’ kunst og karriere. Hans musik er ofte afdæmpet, men med en markant puls, og skønt han ikke lægger skjul på sine mål om de store arenaer og billetsalg, skatter han stadig de mere intime shows’ følelse af publikumsnærvær og intimitet.

– Der er en fantastisk energi i at have tusindvis af mennesker i ét rum, der alle synger det samme, klapper og smiler. Det er en vidunderlig ting, men når man spiller de mindre shows, får man mulighed for at aflæse alle folks udtryk, fordi man er så tæt på dem. Det er så stille, at man er nødt til at se på dem.

Forening og splittelse
På trods af sin unge alder har den engelske singer-songwriter allerede flere markante bedrifter i bagagen. Han er gået fra at lægge coverversioner af sine yndlingssange op på YouTube til at fange det navnkundige pladeselskab Island Records’ opmærksomhed og turnere verden rundt med den canadiske popstjerne Shawn Mendes. Hele denne rejse startede med en tjans som 10-årig trommeslager i sin fars bryllupsband.

– Det føltes ret naturligt. Jeg tror, at jeg er en naturlig performer. Jeg elsker at stå foran mennesker, og jeg elsker at bringe folk sammen. Det har jeg altid elsket.

Den i dag 21-årige Tayor-Watts har da også formået at samle adskillige mennesker omkring sin musik i den efterfølgende tid. Dog var det en sang om adskillelse, der blev hans første store hit. Singlen ”When You Love Someone” fra 2016 udspringer fra dengang, Taylor-Watts underviste sin lillebrors ven i trommer:

– Vores forældre kendte hinanden, så mine forældre havde fortalt mig, at hans forældre skulle skilles, og de havde ikke fortalt det til drengen endnu. Det var en virkelig vanskelig situation, så jeg tænkte ”hvordan i alverden får de forklaret det til ham på en måde, han kan forstå. For han er så ung.”

Sangen forklarer, hvordan det nogle gange er bedst, at ens forældre vælger at gå fra hinanden. Hverken Taylor-Watts eller hans medsangskrivere var sikre på, om den ville fungere, men i skrivende stund har ”When You Love Someone” fået over 200 millioner afspilninger samt flere placeringer på hitlister i England, USA og Skandinavien.

– Det, der har været så særligt ved den sang er, at jeg skrev den til ét barn, og der er så mange forskellige folk, der har connected med den, som jeg aldrig havde planlagt skulle komme til at høre den – endsige blive hjulpet af den. Dét er musikkens kraft! Du skriver noget om dig selv eller én anden person, og så kan millioner af folk connecte med det.

Respekt
På trods af sin glæde over at optræde og udtrykke sig kunstnerisk følte Taylor-Watts sig først sårbar og genert over at spille sine tidlige kompositioner. Venner og klassekammerater ville ofte drille ham lidt med dem, men i dag føler han sig langt mere komfortabel i sin egen krop, og han har fået større tiltro til sin musiks kvalitet. Han er vokset med opgaven, og vores samtale falder derfor også på, hvad hans karriere og livet på landevejen har lært ham.

– Oh, det er et rigtig godt spørgsmål. Han smiler, tager en kort tænkepause og pointerer vigtigheden af at respektere de folk, man arbejder sammen med. – Dét tror jeg er en stor ting. Hvad end det er en sangskriver, jeg arbejder med, eller om det er nogen fra pladeselskabet eller bandet, jeg turnerer med – man nødt til at respektere hinanden. Ellers er det ikke et godt miljø for nogen som helst. Man er nødt til at gøre en indsats for at opbygge forhold til de mennesker.

I løbet af det sidste års tid har Taylor-Watts udgivet flere singler som tilløb til sit kommende debutalbum Chapters, en udgivelse, der i højere grad end tidligere kommer til at fremvise den akustiske singer-songwriters brede musikalske register. Han bliver nemlig inspireret af mange forskellige typer musik – og mange forskellige typer mennesker.

– For at lade mig inspirere ser jeg på folk, der laver anderledes ting end mig selv, men som stadig arbejder hårdt. Det er konsistent. Kvaliteten af en succesfuld person er konsistent, uanset hvilken branche, vedkommende arbejder i. Jeg kan godt lide at se på folk, der lever af videospil eller spiller basketball eller arbejder som kok. Det kan være inspirerende at høre en anderledes historie og en anderledes opvækst.

Dyder som professionalisme og hårdt arbejde har også hjulpet James TW på rejsen fra at optage små YouTube-videoer til at betræde de internationale scener. Han bliver stadig hørt af mennesker verden over på grund af sange skrevet til enkelte få personer, og det er desuden kun, når disse enkelte personer er blandt publikum, at han en sjælden gang imellem stadig føler sig sårbar.

Hvem? James Taylor-Watts, alias James TW, er en 21-årig engelsk singer-songwriter. Han er opkaldt efter folk-sangeren James Taylor. Som 10-årig begyndte han at spille på sin fars trommesæt, før han gik over til guitaren. Hans forældre opmuntrede ham altid til at udtrykke sig kunstnerisk, og i 2012 lagde han sine første covernummer-videoer op på YouTube. I 2015 udkom singlen "Black & Blue" og året efter ep'en First Impressions.

Hvad? James TW beskriver selv sin musik som akustisk historiefortælling. – Jeg er helt klart en historiefortæller. Hver sang har en historie bag sig, hvad end det er noget, der sker i mit eget liv eller nogle andre, jeg ser. Hans musik er akustisk baseret, og han er blandt andre inspireret af Ed Sheeran, John Mayer og Damien Rice. Han skriver alle sine sange på enten guitar eller klaver. Denne tilgang gør ifølge ham selv, at den akustiske historiefortælling altid vil være hans kerne på trods af inspiration fra andre genrer.

Hvor? Taylor-Watts er født i Brent, en forstad til London, han selv beskriver som værende et lidt forfærdeligt sted, hvis han skal være helt ærlig. Han har netop færdiggjort sin anden Europaturné forud for studiealbum-debuten Chapters, der udkom den 26. april. Planen er desuden, at hans første amerikanske headliner-turné skal finde sted senere i år.

Se musikvideoen til "Incredible":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA