x

Fire eksperter: Det skal du høre på Spot Festival

Fire eksperter: Det skal du høre på Spot Festival

Fire markante musikelskere med god smag deler her ud af deres anbefalinger til, hvad du ikke må misse på årets Spot Festival. 

Spot Festival er en dejlig ting, det kan vi alle blive enige om. Men der ér virkelig mange koncerter, og det kan til tider være svært at vælge, hvor man skal lægge sine kostbare festivalminutter. Derfor har vi her spurgt fire musikelskere til råds om, hvor de synes, man med fordel skal lægge energien og hvorfor.

Medlemmer af GAFFA Plus kan købe billetter til Spot med rabat. Medlemskab er gratis, og du kan melde dig ind og køb billet via GAFFA.dk/plus

Casper Bach Hegstrup, P6 Beat, vært og musikredaktør

Ravi Kuma

Fordi du gerne vil kommanderes rundt på gulvet af årstidens bedste og mest hårdtslående elektroniske rapgruppe. Jeg har det på en underlig måde, som om jeg både er til koncert med Rage Against the Machine og Die Antwoord, når Sharon og Aske svinger pisken med holdninger og tvinger mine udansable ben i svingninger.

Hjalte Ross

Ung knægt fra Aalborg får mig igen til at lytte. Og lytte GODT efter. Ærlighed, nærvær og et stort sangskrivertalent anført af smukke stilfærdige klange båret af nylonstrengenes favntag – sådan oplever jeg Hjaltes helt eget univers, som bygger videre på en stolt sangskrivertradition ført tilbage til bl.a. Nick Drake.

M. Rexen

Nogle gange er de op til 13 personer i dette evigt overraskende ensemble ført an af Michael Rexens inderlige klange og smukke sange. Rundt om det hele puster en evig hvirvelvind af blæsere, strygere, trommer og sager i en ubekymret og legende dynamik. Du vil blive kunstneririsk beriget og underholdt hele vejen. Bagefter vil du tænke: Hvad skete der, og hvem er jeg mon nu?

Chinah

De gav mine høretelefoner nyt liv med deres debutalbum Anyone. Pladen er fyldt til randen med provokerende tilbagelænet spændstighed. Med deres dybe synths, frække vokaler og yderst velproducerede beats skaber Chinah fremtidens popunivers. Og jeg elsker, at bandet også rammer plet live uden at lefle for dig på nogen måde.

 

Carsten Holm, P6 Beat, vært på Weekend med Carsten Holm samt skribent på Aarhus Echo

Boundaries

Jeg har oplevet dem en gang før, hvor de fremstod som et rigtig godt liveband. Nu har de, med ep’en Boundaries, fået sangene, der følger med, så jeg forventer en koncert, hvor liveoplevelsen og sangene rammer et særligt sted.

De har en forkærlighed for postrocken og punken, og bliver det præsenteret på det rette venue, bliver det en stor oplevelse!

The Oceans

Der er godt gang i de spændende rockbands i Danmark for tiden – og The Oceans er et af de wildcards, jeg stadig har til gode at se. Jeg kan rigtig godt lide deres kombination af støj og kaos, hvor tindrende klare melodilinjer og blå melankoli går hånd i hånd på deres to ep’er, der er udkommet med et halvt års mellemrum. Jeg ser frem til en koncert, hvor jeg måske går derfra med et nyt band på listen over favoritter.

Hjalte Ross

Jeg bliver nødt til at opleve Hjalte Ross en gang til. På sidste SPOT Festival optrådte han som den mest delikate kunstner, jeg længe har oplevet. Der var så stille i lokalet, at man ikke turde at bevæge sig af frygt for, at stoffet på ens bukser ville skabe en øredøvende larm.
Flotte kompositioner, der sender tanker til Nick Drake, med et stort liveband, der følger Hjaltes tanker, toner og takter i tykt og tyndt. Samtidig er det en samling af nogle af Aalborgs fineste musikere, der bakker op om dette enestående talent.

Linn Koch-Emmery

Denne svenske artist har sange, hvor hun rammer en rå grungekerne med en vrælende guitar, som får mig til at tænke på danske The Raveonettes eller bandet Sugar fra 90’erne US-rock-scene. Ud fra de sange, jeg har hørt med hende, er der både power og store omkvæd – og hun er flere steder blevet fremhævet som en af de artister, der skiller sig markant ud fra talentmassen lige nu. Det kan sagtens gå hen og blive overraskelsen.

The Entrepreneurs

Indrømmet. Jeg har en ting med det band. For fire år siden oplevede jeg min første koncert med The Entrepreneurs på spillestedet Radar under SPOT. Det vil jeg gerne markere med en koncert, der nok bliver nummer 20 med det band!

Deres debutalbum har ladet vente længe på sig, men er så absolut det værd, og når de fremfører sange fra Noise & Romance, gør de det med en ydmyg selvsikkerhed, der ikke er mange andre bands i denne verden forundt.

 

Fie Kristine Neergaard, P3, vært på Sovsen 

Kaaliyah

Hvor kedeligt det end er at nævne, skal det ikke være nogen hemmelighed, at der længe – og fortsat – bliver skreget på flere kvindelige rappere herhjemme i Danmark, og selvom vi endnu ikke har fundet stjerneskuddet, har vi her en stjernespire. Kaaliyah har brygget på sin tågede trap-rap siden 2015, hvor hun siden begyndelsen er gået fra mindre melodi til mere attitude – heldigvis. Hun skulle gerne have nyt materiale at fremvise, når hun træder ind på scenen på SPOT.

Orla Engstrøm 

Få har herhjemme lavet gennemført rap på engelsk. Det er en svær balancegang at finde sin egen lyd i et marked, hvor man let kan blive domineret af de mange raptilbud, der er på engelsk, men Engstrøm rammer lige ned i den balancegang. Med især sit seneste nummer "Analog" viser han format og formår også at bruge sin danske accent i omkvædet til sin fordel – noget, svenskere som Yung Lean længe har kunne for at sætte sit særpræg og noget, Engstrøm også formår, når han mumler sig igennem sit omkvæd. Både ud fra navn og lyd har Orla (heldigvis) opgivet at kopiere en amerikansk rapskabelon og gør det på sin egen måde.

Fraads

Her har vi med to vanvittigt interessante afstikkere på den danske hiphopscene at gøre. Fraads består af en producer og en rapper og leverer snørklet, poetisk og kropslig rap, der med sin feminine energi træder i en tiltrængt retning væk hiphoppens stereotyper. Med to ep'er og nogle singler i ryggen leverer de med garanti den mest sanselige hiphopoplevelse på årets SPOT Festival.

Artigeardit

Artigeardit blev hurtigt efter udgivelsen af nummeret "Forklar ma" en, som mange mente man skulle holde øje med. Uden at tøve fusionerer han gamle og nye hiphoptraditioner, når han bruger vellydende tidstypiske produktioner, der spænder fra trappet tunghed på "Ses senere" til mere tropiske træk på "Pragtfuldt" og krydrer dem med sin særlige fornemmelse for historiefortælling, der leder én gennem velkendte stemninger og anekdoter fra et ungt liv.

Jamaika

I de senere år har en ny generation fra den del af Danmark, de færreste kender til – eller vil se i øjnene – endelig fået en stemme på rapscenen. En af de stærkeste stemmer, vi har til at sætte ord på, hvad der foregår bag facaden er Jamaika. Med en hæsblæsende baggrund, som de færreste kan relatere til, giver han et vindue ind til et liv på lovens kant og traumer i bagagen på den mest melodiske facon.

 

Sandie Westh, vært på P7

Clara

Først og fremmest vil jeg gerne anbefale folk at se Clara. Jeg har fulgt hende lige siden første færd, og jeg blev med det samme imponeret over hende. Hendes stemme lyder dyr, hun skriver selv sit materiale, og hendes produktioner fejler ikke en skid.

Ea Kaya

Dernæst Ea Kaya, som er en del af den her Scandi-pop-bølge, som også indbefatter Sigrid og Astrid S. Ea Kaya har så fin en forståelse for melodier og pop. Jeg glæder mig ekstremt meget til at høre meget mere fra hende.

Bette

Jeg synes også, man skal tage ind og se Bette. Det er sjældent, Danmark producerer gode, gedigne r&b-damer, men Bette gør det godt, og "Darling" er et dødlækkert nummer.

Chinah

Så skal man tage ind og se Chinah. Forsanger Fines bløde vokal, der lander i en synthesizerdreven stemning, har altid begejstret mig, men på deres seneste album skiftede de stil over i en mere solid omgang elektropop, og det er jo ikke fordi, den slags mangler pt. Alligevel synes jeg, Chinah skiller sig ud, blandt andet på sangen "Give Me Life".

Mags

Til sidst synes jeg man skal tage ind og se Mags. Personligt kender jeg hende ikke vildt godt endnu, men jeg synes, at sætningen "You're in his bed, I'm in his head" er genialt skrevet.

 

GAFFAs guide: Det skal du høre, hvis du er til…

Metal

Billy Boy In Poison

NYT LIV

Wayward Down

 

Rock

Alcabean

Assegai

Boundaries

Fufanu

Kogekunst

Loose Ends

The Love Coffin

M. Rexen

Tuhaf

Yin Yin

Yung

 

Punk

Dark Times

 

Hiphop

Artigeardit

Noah Carter

Orla Engstrøm

Fraads

Monti

Out of Town

Ravi Kuma

Saint by Carllo Yaboy & Hans Zamroud

Tomrum

 

Pop

Aksglæde

Artifact Collective

Magnus Bechmann

Bette

The Chairman

Clara

Malte Ebert

Ea Kaya

Hôy Ia

KOPS

Korantemaa

Late Verlane

Kwamie Liv

Mags

Hanne Mjøen

Motorique

Nosaint

Shikoswe

Special-K

 

Noise Pop

Deadpan

Mavourneen

The Oceans

 

Indie-pop

  1. Fen Hapens

Linn Koch-Emmery

La Lusid

Pish

 

Elektronisk

Farveblind

Kasper Marott

Ninel

RDG

Sonny

 

Elektronisk Pop

Chinah

Nina Møller

Varnrable

 

Singer-songwriter

Indridi

Hjalte Ross

Tuvaband

 

Soul

Astrid Engberg

Fieh

M.I.L.K.

 

Ekletrisk vellyd

Efterklang

 

R&b

Josephin Bovién

Erika de Casier

Elisha

Espichicoque

Goss

Kaaliyah

Nurse

Jens Nørhave

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA