x

René Fredensborg om sit forhold til musik: "Jeg sendte en guitarsolo til Tim Christensen"

René Fredensborg om sit forhold til musik: "Jeg sendte en guitarsolo til Tim Christensen"

René Fredensborg, 46 år, er vært på Radio24syvs nye debatprogram Den Blå Bog, hvor han taler med et panel af gæster, som alle har det tilfælles, at de er blevet optaget i opslagsværket Kraks Blå Bog. Vi har stillet ham en stribe spørgsmål om hans forhold til musik.

Kommer du fra et hjem med klaver eller andre instrumenter?

Nej, men engang sidst i 70’erne kom min far hjem fra et længere ophold på solkystens barer med en spansk guitar af billig kvalitet, ikke til mig, men til min tonedøve storesøster. Jeg fik én maraca. Det blev starten på en nærmest ondartet misundelse. Jeg stjal konsekvent den guitar og chikanerede resten af familien. 

Hvad er dit første musikminde?

Kim Larsen, Geografisk Have i Kolding. Grønne gummirøjsere, gule regnfrakker, udsigt til Koldings regnvåde røv, mens alle skrålede: Køb bananer!  

Hvad betyder musik for dig?

Alt, musik er afgørende for mit humør, ligesom tre liter stemningsregulerende papvin med håndtag kan være det for en hyggelig aften. Min kone, mine børn og mine venner beder mig konsekvent om at skrue ned.

Spiller du et instrument?

Guitar på lejrbålsniveau, amatørklaver til husbehov. Der findes et kassettebånd fra Ry Højskole 1993, hvor jeg laver en vildt sej og ret lang guitarsolo til et rocknummer, jeg selv har skrevet, som så bliver fremført med fuldt orkester. Jeg digitaliserede det sidste år, og en aften, hvor jeg måske havde røget lige lovlig meget, sendte jeg optagelsen til Tim Christensen via Messenger. Jeg håbede på en anerkendende tommel, men han har ikke svaret endnu. Og jo, han har set beskeden.  

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

"Total Eclipse of the Heart" med Bonnie Tyler. Da jeg holdt mit første ungdomsgilde, havde jeg inviteret Linda fra Sri Lanka. Hun kom hele vejen inde fra Kolding og ud til vores lille forstad Vamdrup, hvor alle var blegansigter. Uh, effekten af at kinddanse med den meget mørke Linda til den sang, jeg bliver helt genforelsket ved tanken.  

Hvilken musik lyttede du til i din ungdom?

Lad mig udtrykke det i de plakater, der hang på savsmuldtapetet. I kronologisk rækkefølge: Samantha Fox, Michael Jackson, Kim Wilde (i 3D), Wham!, Duran Duran, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses, Bon Jovi og Bob Marley. Da jeg så hørte "I Shot the Sheriff" med Eric Clapton, gled jeg definitivt over i hans Hollywood Boulevard-plade og videre til folk og alternativ country, hvor jeg stadig hænger fast.  

Hvem er din absolutte yndlingskunstner?

I de sidste par år har det været Jason Isbell.

Hvad er din absolutte yndlingssang?

Lige for tiden er det igen "Danko/Manuel" med Drive-By Truckers.

Hvad er dit absolutte favoritalbum?

Slippery When Wet, Bon Jovis kronjuvel fra 1986. Fra år 2000 og til nu har de stort set kun udgivet lort, så ingen fatter længere, hvor stor den plade var. Fantastiske melodier, vild energi, stærk guitar.

Hvad er din største koncertoplevelse nogensinde?
Jeg var ret skudt af sted på Dixie Chicks, da de spillede i Falconer i 2014. Jeg havde taget mine to teenagedøtre med, og selv om det var en sit down-koncert, var det svært ikke at stå op og skråle trestemmigt. Et stærkt minde.

Hvad er din største musikalske guilty pleasure?

Da jeg blev gift med nuværende kone, Maiza, gik vi op ad gulvet til "Beautiful in White" med Westlife. Det grinte mange af, men vi stod fast.

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er trist?
"
Hotel California" med Eagles, udført af det filippinske røvballeband Sacrifice, der spiller hver aften på vores yndlingsbar dernede (Fredensborg har boet på Filippinerne det sidste år, men er nu tilbage i Danmark, red.).

Hvilken sang kan fremkalde en tåre i din øjenkrog?
"What’s Up?" med 4 Non Blondes. Et sært, vrængende one hit wonder, men den minder mig altid om moderen til min ældste datter, der døde i en trafikulykke i 1997. Vi forelskede os til den sang, kinddans og det der.  

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

"Livin' on a Prayer" med Bon Jovi.

Er der noget musik, du har det meget svært med?

Jazz, det er for mig soundtracket til et psykiatrisk hospital.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

Min Spotify-playliste med titlen Sentimental Shit. Den har aldrig fejlet.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?
Beyoncé. Hun er verdens smukkeste kvinde, men er der for alvor intelligent liv?

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
"Some Folks’ Lives Roll Easy" af Paul Simon. Hør den, og du vil forstå.

Du har været på turné som en slags roadie for Allan Olsen. Fik Olsen introduceret dig for noget spændende musik og omvendt? Og i givet fald hvad?
Vi hørte absolut ingen musik på den tour. Vi ordnede i stedet verdenssituationen på den flaske med syvårs Havana, Allan O altid forlanger står klar på spillestedet.  

LÆS OGSÅ: Den Gale Pen møder René Fredensborg

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA