x

Sådan tager du på festival med god miljøsamvittighed

Sådan tager du på festival med god miljøsamvittighed

Flyrejser, krøllede aluminiumsdåser, uanede mængder af cigaretskodder. Miljøet får sig ofte én over nakken, når festivalgæster virkelig folder sig ud. Men skal det virkelig være sådan? Naturligvis ikke, så vi præsenterer hermed en håndbog i miljøsmart festivalånd.

1. Lad turen starte og slutte på skinner

Hvordan du ankommer til og forlader en festival, har stort indvirkning på dit klimaaftryk. Hvis du ikke tager på festival i nærheden af, hvor du bor, så er toget et af de mest klimavenlige rejsealternativer. Er du københavner, der skal til Alive Festival i Thy eller thybo og skal til Copenhell i København, så kan det i dén grad betale sig på klimakontoen, hvis du tager toget i stedet for at flyve fra hovedstaden til Aalborg eller omvendt.

Tager du flyet, udleder du 223 gram CO2 per kilometer, og tager du toget, er tallet nede på 37 gram per kilometer. Flytrafik udleder fem procent af verdens samlede CO2-udslip, der lige nu er med til at påvirke jordens gennemsnitstemperaturer.

2. Uden mad og drikke…

Vi ved alle sammen, at det kan være virkelig svært at opretholde almene rutiner under en festival – især når det kommer til mad. Hvis du vil spise så miljøvenligt som muligt, så er der flere ting, du skal holde styr på. En af de ting er energiforbruget i produktionen. For at fremstille ét kilo oksekød produceres 27 kilo kuldioxid, imens udslippet for samme mængde kylling ligger på 2,4 kilo. Allerbedst er dog vegansk kost. Ét kilo bælgfrugter giver til sammenligning et udslip på 0,4 kilo kuldioxid. Samme mængde gælder for en liter havremælk, hvilket kan sammenlignes med en liter komælk, som generer et udslip på fem kilo kuldioxid.

Et andet vigtigt aspekt, når det gælder festivalmad, er engangsemballage. Når det er muligt, så vælg hellere mad, som serveres i pap- frem for plasticindpakning. Hav gerne dit eget bestik med – plasticbestik er nemlig en rigtig miljøforurener. Og drop for guds skyld sugerøret.

3. Dødsdruk ad libitum – eller?

At mange drikker ekstra meget alkohol, når de er på festival, er ingen hemmelighed. Men indtagelse af alkohol er ikke bare skadeligt for kroppen, men også for miljøet. En tommelfingerregel for dem, der vil drikke klimasmart er, at jo højere alkoholprocent, desto større kuldioxidaftryk. Generelt er spiritus altså værre end vin, og vin er værre end øl. Tequila er en ægte synder, eftersom fremstillingen genererer store mængder affald, som forurener jorden og grundvandet. Se gerne efter miljømærker på det, du drikker – der findes masser af grønne og økologiske alternativer.

Også her er det vigtigt at tænke på indpakningen. Faktisk er indpakningen den allerstørste miljøsynder, når det kommer til alkoholindtagelse, og værst er de glasflakser, man ikke kan refundere i pantsystemet. Returflasker, aluminiumsdåser og kartoner er alle bedre valg. Hellere bag-in-a-box end en flaske rødvin.

4. Skod cigaretten (der, hvor man skal)

Mange, som ellers ikke konsumerer større mængder tobak til daglig, under gerne sig selv at gå amok i nikotin i festivaltider. Men for dig, der endnu ikke sidder fast i afhængighedssumpen, er det forholdsvis enkle miljø- (og sundhedsråd) at slukke cigaretten helt og skippe snus. Hvert år høstes cirka 600 millioner træer udelukkende med det formål at forberede jord til tobaksdyrkning.

Tobaksproduktion beregnes til at generere mere end to millioner tons affald hvert år. Hvis du føler, at en tobaksfri festival er et lidt for stort offer, så kan du stedet tænke over, hvor du efterlader dit nikotinaffald. Skodder, cigaretpakker, snus og snusdåser udgør en enorm mængde af det samlede mængde affald i Danmark. Smid det i de dertil indrettede skraldespande, som mange festivaler har i hobetal.

5. Lidt skidt i hjørnet bliver til et rent helvede

Det er ikke bare skodder, der efterlades, når de festivalbesøgende tager hjem. Efter Roskilde Festival i 2018 blev der efterladt 2000 tons affald, der efterfølgende skulle ryddes op og brændes. Det kan lyde banalt, men alfa og omega i miljøvenlig festivalsammenhæng er at samle alt sit skrald, når man går.

Har du drukket af en aluminiumsdåse? Aflever den i et pantsystem. Er dit telt gået i stykker? Tag det med og sorter det som storskrald. Har du samlet dig forskellige kartonrester, plastikkasser eller ødelagte nylonstrømper? Aflevér det de rigtige steder. Et godt råd er at have forskellige poser med hjemmefra, så man kan sortere sit affald undervejs. Mange festivaler har stationer med affaldssortering og pant, så du behøver ikke engang tænke særligt meget over det.

6. Ris og ros til arrangørerne

De fleste arrangerer festivaler gør det for at tjene penge, og for at gøre det skal man have tilfredse besøgende. Derfor kan du som forbruger og gæst påvirke, hvilke miljøsatsninger arrangørerne investerer i. Var der for få skraldespande på området? Var der for få veganske alternativer? Blev al mad serveret i plastic? Var der mulighed for at pante? Tal med arrangørerne og giv din mening til kende.

I dag har mange festivaler en stærk og grøn miljøprofil, og mange af dem stræber efter at blive endnu bedre. Gennem konstruktiv ris og ros kan de udvikle sig i den rigtige retning og gøre det enklere for deres besøgende at tage på festival med god samvittighed. Du kan sagtens efterspørge mere generelle miljøpolitiker. Flyver festivalerne artister ind, der ikke har flere jobs i nærheden af festivalen? Hvilke samarbejdspartnere har de? Hvordan ser deres elforbrug ud? Måske sår du et miljøvenligt frø, inden næste festivalsommer skydes i gang.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA