x

Med Gnags i øveren: Klar til NorthSide

Med Gnags i øveren: Klar til NorthSide

Den store robot ruller støt og stivbenet ind over scenen, hvor den fægter febrilsk med armene i takt til musikken. Den har et håndlavet, steampunket udtryk og i den ene hånd sidder et lille kamera, der kan sende alt, hvad det filmer op på en storskærm bag bandet, der spiller så det rusker i væggene.

Bandet er Gnags, og de to ankermænd hedder Per Christian Frost og Peter A.G. Sidstnævnte vil gerne have lidt mere liv i robottens bevægelser. Ud over robotten er der otte musikere på scenen i Hermanns i Tivoli Friheden, hvor bandet er mødt op for at holde produktionsøver – øvesessions, hvor livesættet og teknikken prøves af forud for en tour.

”Vi vænner os til den”, smiler Peter A.G. mens han klapper robotten kammeratligt på skuldrene og forklarer at dens tilstedeværelse på scenen har betydning for både bevægelighed og sceneshow. Tre nye numre fra det seneste Gnags-album, Robot N’ Roll, spilles igennem et par gange og swinger helt fænomenalt, før det er blevet tid til frokost. ”Lad nu være med at foræde jer”, griner A.G. og forklarer, at det er svært at give sit ypperste med maven proppet.

Efter frokosten fortæller en af sceneteknikerne, at det fyrværkeri, der bliver fyret af under koncerten er ganske harmløst, og at man uden problemer kan stikke en arm eller endda ansigtet ind gennem gnisterne uden, der sker nogen skade ved det. Dog – tilføjer han – er det en god idé at lade være, bare så man ikke har vænnet sig til det, hvis udstyret en dag skulle være skiftet ud med mere brandfarlige sager.

Dansende orange huse

Det er en stor produktion, Gnags tager med sig rundt i sommerlandet, og lige nu danser orange huse hen over enorme skærme både foran og bag scenen, mens bandet arbejder på at koncerten og showet skal finde sin form.

Det gøres blandt andet ved at spille hele sættet igennem adskillige gange for at føle sig frem til, hvad der føles naturligt undervejs. Blandt andet skal samspillet med robotten, der er bygget af et lille Aarhusiansk firma, føles helt naturligt. ”Vi har øvet alle sangene, så vi kan spille dem sammen. Nu skal vi bare have det synkroniseret, så det også bliver underholdende for folk derude”, fortæller Peter A.G.

Der tilføjes så afgjort en ekstra dimension eller tre, når sangene fremføres live. Numrene får en ekstra spand krudt i forhold til de ellers fine studieversioner, og flere gange er det lige før, jeg glemmer, jeg ikke står midt i en publikumsmængde, men alene på gulvet under helt anderledes intime forhold på Hermanns, hvor der også skiftes mellem forskellige anekdoter og fortællinger mellem numrene. Når man har meget på hjerte, er der mange ord at vælge imellem.

Efter en af gennemspilningerne diskuteres farverne på de store balloner, der kastes ud over publikum. Lige nu minder farven for meget om en Alternativet-associerende grøn. En foreslår at ændre det til rød, men så minder det pludselig for meget om Socialdemokratiet, og bandet lander på en mere neutral orange. Der er mange detaljer, der skal på plads, mens regnen hamrer ned udenfor og gør det surt for de, der gerne vil have en rygepause.

Sitrende samspil

To dage senere er de to unge robotbyggere mødt op for at se, hvordan deres kreation klarer sig på scenen. Den har været igennem en enkelt hofteoperation, men kan nu til gengæld også åbne og lukke munden i takt med Peters stemme.

Selv har jeg glemt mine ørepropper hjemme, så for at skåne ørene tager jeg mine in-ear høretelefoner i, og håber bandet ikke tror, jeg sidder og hører Den Korte Radioavis, mens de spiller. Man kan godt mærke, der er gået et par dage og at seancen er blevet spillet godt igennem. Sættet sidder virkelig i skabet nu, og det slår gnister på scenen. Alligevel skal der stadig evalueres på guitar- og trommelyd, og Peter A. G. skal lave nogle videoer til de sociale medier foran scenen.

Stemningen er god, smilene er store og det er tydeligt at mærke, hvordan det sitrer i bandet for at komme ud på scenerne og holde en fest for folk. Sangene og samspillet sidder i finderspidserne, og nu er der kun én vej, og det er fremad, ud over stepperne. I morgen gælder det NorthSide, men Gnags er at finde over hele landet i løbet af sommeren.

Se de mange billeder fra Gnags’ produktionsøver i galleriet her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA