x

NorthSide-talsmand: – En aldeles fremragende festival – med en enkelt skuffelse

NorthSide-talsmand: – En aldeles fremragende festival – med en enkelt skuffelse

Den tiende NorthSide-festival er overstået efter tre dage med masser af musik i Aarhus Ådal for cirka 35.000 tilhørere. Her et par dage efter har vi fanget talsmand John Fogde for at høre, hvad han selv synes om festivalen, hvad der var højdepunkterne, og hvad der kunne have været gjort bedre.

Hvordan synes du selv, festivalen gik?

– Jeg synes, den gik helt og aldeles fremragende. Vi har haft tre fantastiske dage, både når man kigger på musikprogrammet, og hvordan det blev leveret på scenerne, og når man ser på vores mange nye tiltag, og hvordan publikum opførte sig og hyggede sig på pladsen. På tværs af alle parametre gik det helt fantastisk. Jeg er stolt over, at vi kan sætte et band på som Idles, der er til den hårde side, og så trækker det så mange folk, som alle sammen havde en vidunderlig, positiv punkoplevelse. Jeg er også glad for, at selvom folk i høj grad kommer for musikken, så var der mange, der var med på Sideshow-vognen, hvor man lægger musikprogrammet til siden og hopper ind i en mystisk, provokerende, grænsesøgende festoplevelse i vores spejltelt. Det er nu tredje år, og det er gået over al forventning. Og så er jeg enormt stolt over, at Karin Salling fra Salling-fonden gik på scenen og overrakte 11 millioner til at indrette en ny festivalplads ved Eskelund (et par kilometer fra Aarhus C, red.), som åbner i 2021. Det er en kæmpe hjælp, så vi kan lave NorthSide derude i mange år fremover. Vi er enormt spændte på det projekt.

Når du taler om nye tiltag, går jeg ud fra, at du blandt andet tænker på jeres nye genbrugskrus, som skulle køres gennem en kæmpe opvaskemaskine?

– Det var jo en premiere, som der var enormt fokus på op til festivalen, og maskinen havde aldrig været prøvet af i en rigtig festivalsituation, så vi var opmærksomme på, at den skulle fungere 100 procent, og det gjorde den heldigvis også. Vores gæster var med på den kommunikation, vi havde sendt ud og var med til at indlevere deres glas igen og få systemet til at virke. Det virkede også, som om folk satte pris på tiltaget, og folk holdt fast i deres glas i stedet for at smide dem på jorden. Det er vi vildt glade for, og vi havde den nok reneste festivalplads nogensinde.

I fik også lanceret jeres hold kæft-bolsjer, man kunne give videre til talende publikummer under koncerterne. Synes du, det hjalp – talte folk mindre?

– Det virkede på den måde, at vi fik italesat en vigtig problemstilling, men det er jo i sidste ende publikum selv, som skal være stille. Og vi kunne se, at det var noget, både gæsterne og i høj grad pressen var bevidste om. Vi forventede ikke at kunne løse problemet hen over en weekend med nogle hold kæft-bolsjer, men nu er det i hvert fald blevet sat på dagsordenen, og jeg forventer også, at de øvrige festivaler i Danmark begynder at italesætte det her, så vi i fællesskab kan få lagt en dæmper på problemet.

Hvor mange billetter fik I solgt, og regner I med at få overskud?

– Vi var meget tæt på udsolgt, helt præcis hvor tæt ved jeg ikke endnu, og vi solgte også billetter under festivalen, formodentlig fordi folk fik en FOMO-fornemmelse, når de så alle de fantastiske billeder fra pladsen. Vi er godt tilfredse med billetsalget, og de foreløbige meldinger er, at vi har haft en rigtig god omsætning, så jeg forventer, at vi kommer ud af 2019 med et pænt overskud.

Lukket til Saveus

Saveus spillede på en propfyldt Red Stage, og der var mange, der gik forgæves. Burde de ikke have spillet på en af de store scener, det er jo et populært band, der åbnede Orange Scene på Roskilde sidste år?

– Vi vurderede, at det var den bedst mulige scene for dem på det tidspunkt. Deres musik passer helt fantastisk til den scene og den kapacitet, og vi havde placeret dem samtidig med New Order, som jo var et af vores hovednavne, og som vi regnede med ville trække rigtig mange, og det gjorde de også. Vi måtte sige stop, da der var 6000 mennesker til Saveus, og det er selvfølgelig ærgerligt for dem, der ikke kunne komme ind, men vi har ikke nogen kapacitet mellem 6000 og 30.000 personer, og der vurderede vi, at vi gav Saveus de bedste arbejdsbetingelser med den scene, og meldingen fra bandet var også, at de havde haft en fantastisk oplevelse.

Hop Along spillede til gengæld på den store Blue Stage tidligt torsdag for temmelig få personer. Var det omvendt ikke for stor en scene til dem?

– Ja, det var lidt overmatchet, det er noget, vi skal evaluere på: Skal vi gå ind og sætte musik på de store scener på de tidlige tidspunkter? For både Pond og Jonah Blacksmith kunne jo sagtens fylde Red Stage tidligt på dagen. Men det skal dog siges, at Liss trak ganske mange på Blue Stage tidligt torsdag.

Bon Iver spillede lørdag aften klokken 23.15. Var det ikke lidt sent til et så stille band, ville et mere festligt navn ikke have passet bedre her?

– Jeg synes da ikke, det var så stille. Der blev blæst godt igennem i lange passager, men især de tidligere plader er selvfølgelig til den tyste side. Jeg synes dog, det var en afvekslende oplevelse, og koncerten fik jo også fremragende anmeldelser.

En festivalgænger skriver på jeres Facebook-side, at der kom larm fra Sideshow under Bon Iver-koncerten. Var det i orden?

– Nej, vi er bevidst om, at der har været en smule soundclash, og det er jo superærgerligt. Det skal vi have fikset fremadrettet.

Der var ikke nogen overdækning af området ved Red Stage i år, hvorfor ikke?

– Det var en produktionsmæssig beslutning, som jeg ikke er helt inde i, og vi skal også evaluere på, om det fungerer, eller om taget skal retur i 2020.

En læser bemærker, at festivalen næste år falder sammen med Aarhus Pride og Vestergadefesten, har I været opmærksomme på det?

– Jeg har personligt ikke været med til at lægge datoerne for næste år, så det kan jeg ikke rigtigt udtale mig om.

 En anden læser skriver på Facebook, at hun undrer sig over, at Sideshow skal markedsføres på jeres Facebook med en video, hvor der næsten kun er letpåklædte kvinder med.

– Ja, det er da lidt ærgerligt, for der var lige så mange letpåklædte mænd. Blandt andet Casper Bach Hegstrup fra P6 Beat, der kastede sig ud i en gang glitter-wrestling.

Hvad var din største skuffelse på NorthSide?

– Det er da ærgerligt, at folk siger, de har stået for længe i toiletkø. Der var nogenlunde samme antal gæster som sidste år og samme antal toiletter, men omsætningen i baren var lidt større i år, så det kan have spillet ind – altså at folk skulle hyppigere på toilet. Men det skal vi have evalueret på, for det jo en skam, hvis folk synes, de står for længe i kø.

Læs alle GAFFAs NorthSide-anmeldelser her

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA