x

ROOTS & JAZZ: Når musikken samler os

ROOTS & JAZZ: Når musikken samler os

På fredag den 5. juli skydes sommeren for alvor i gang, når Københavns gader summer over med delikate og jazzede toner. Et tilbagevendende højdepunkt under Copenhagen Jazz Festival er publikumssuccesen Jazz på Balders Plads. I år er navnet ændret til Roots & Jazz, men missionen er stadig den samme – at samle folk om vidunderlige og fællesskabsansporende musikalske oplevelser.

Er din sommer fattig på planer, eller trænger du bare til at opleve noget nyt og exceptionelt fra musikkens verden, så kan du med fordel svinge forbi Nørrebro i uge 28. Her finder du en scene, hvor den anderledes og horisontudvidende musikoplevelse er i fokus. Navneskiftet til Roots & Jazz åbner ifølge festivalleder Tue Lund Christensen op for en endnu mere bredtfavnende profil end tidligere:

­– Det vi laver, er en blandingsscene og ikke bare jazz som sådan. Der passer roots-genren bedre ind, fordi den er så bred. Og så giver navneskiftet os mulighed for at være endnu mere tro mod vores favnende projekt.”

På årets program finder man hele fem grammyvindende artister. Noget man ikke oplever på mange festivaler rundt om i det ganske land. Glæd dig blandt andet til at opleve:

Dudu Tassa and The Kuwaitis (IS)

De synger på arabisk, men er fra Tel Aviv. Sidste år åbnede de Coachella og har turneret med Radiohead. Ifølge Tue Lund Christensen har de ”formået at flette Thom Yorkes guitar ind i irakisk folkemusik. Med deres profil er de én stor peace offering, og det er præcis sådan noget, jeg gerne vil vise”, siger han.

Ghost Note (US)

Måske det ultimative funkprojekt. Kendrick Lamars trommeslager møder Mono Neon og Snarky Puppy-folk. Resultatet er bedste fra James brown, Brecker Brothers og New Power Generation – der sidder to grammyvindere i dette orkester.

Judith Hill (US)

Grammyvindende Prince-protegé. Albummet Back in Time fra 2015 blev co-produceret af selveste Prince, som også synger kor, spiller bas og meget andet på den udgivelse.

Nanna.B (DK)

Dansk DJ, sanger og producer, der er bosat i LA, og som blandt andet har lavet samarbejder med Anderson .Paak.

The William Blakes (DK)

Nok et af de mere almenkendte navne, der præsenteres i år. Den alsidige gruppe med Kristian Leth i front var meget aktive i årene 2008-2014, hvor de udgav deres første seks album i løbet af seks år. De er nu aktuelle igen med deres syvende album 1991.

Takykardia (DK)

Soul-gruppe med kærlighed og beats til alle. Deres stemningsfulde univers er anført af Luna Matz og hendes forførende vokal. Her er der dømt triphop og soul for alle pengene.

Ranky Tanky (US)

De spiller deres første danske koncert nogensinde på Balders Plads i år. Ranky Tanky spiller “Gullah-musik”. Genren er med festivallederens ord “Afrika-møder-USA-på-slaveskibene-og-bliver-til-New-Orleans-jazz. De rødder, som Ranky Tanky forløser, kan også høres i rytmesporet hos nutidige musikere som eksempelvis Ed Sheeran.”

The Brother Brothers (US)

Vokalduoen fra Brooklyn, New York er signet hos legendariske Compas Records i Nashville. I deres stil minder de om Simon & Garfunkel tilsat bluegrass og urbane tekster.

Baskery (S)

De tre punkede blues-søstre har turneret i hele verden – primært i USA, og i 2015 åbnede de for Robbie Williams på hans Let Me Entertain You-tour. De har selv beskrevet deres musik som "killbilly", "mud-country" og "banjo punk".

Mames Babegenush (DK)

balkan party for alle pengene! Mames Babegenush leverer østeuropæisk klezmer-musik af den festligste skuffe. Den slags der giver publikum noget at løbe i cirkler over.

Udover at invitere større og mere veletablerede navne, så byder festivalen også på håndplukkede og knivskarpe bands fra Lund Christensens researchture i USA og Europa. Det er noget deres festivalgæster sætter stor lid til ifølge festivallederen:

– Vores publikum kender ikke nødvendigvis alle bands. De ved bare, at de nok skal få en god oplevelse uanset hvad. Det er et meget privilegeret sted at være for en festival, når folk bare siger ”lad os se, hvad de nu har fundet på”.

Du kan tjekke hele programmet på Roots & Jazz’ hjemmeside HER

Hvert år deltager 30.000 i Nørrebro-festivalen, og har du fået skærpet din lyst til at udforske musikken og se nogle decideret spektakulære navne og internationale scoops, så skal du blot fiske en flad 50’er op af lommen. Den giver dig adgang til festivalen i alle dage fra den 5. juli til den 14. juli. Derudover støtter man naturligvis også foretagenet hver gang man forkæler sig selv med fadøl eller Street Food i de tilhørende boder.

– Så støtter man en festival, der ikke er ejet af en kapitalfond i Luxemborg. Får vi et overskud, går det til at booke endnu vildere bands næste år. Og man kommer til at høre noget, man aldrig har hørt før og som man bliver afhængig af,” siger festivalleder Tue Lund Christensen med et smil på læben.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA