x

Hvad gør vi for at stoppe billethajer?

Hvad gør vi for at stoppe billethajer?

Vi reposter denne artikel fra 2019, fordi mange bliver snydt af billethajer i julegavehandlen, så vær forsigtige derude. 

Livebranchen vokser i disse år med hastige skridt. Musikelskende forbrugere tager på festivaler og til koncerter som aldrig før, men jagten på de fantastiske oplevelser har desværre også skabt et stort marked for billetsvindel. Udenlandske virksomheder som eksempelvis Viagogo sniger sig uden om dansk lovgivning og sælger ugyldige billetter eller billetter til overpris, ligesom Facebook også er blevet en uforpligtende platform for ulovligt videresalg af billetter mellem privatpersoner. Vi er dykket ned i fænomenet og har undersøgt, hvad du skal gøre for at undgå billetsvindel.

Hvis du ikke selv har oplevet det, kender du sikkert en, der har. Den følelse af glæde i kroppen, når du står foran et spillested, hvor en af dine yndlingsartister spiller – med din kostbare billet i hånden. Billetten har du købt på nettet, og den var godt nok lidt dyr, men hvad gør det, når dit store idol lige om lidt indtager scenen og gør dig lykkelig? Da du når frem til indgangen, og vagten scanner din billet, får du dog den nedslående besked, at din billet er ugyldig. Du bliver konfronteret med en kæmpe skuffelse og må slukøret vende om. En følelse af raseri og udnyttelse vokser i din krop. Du slår dig selv oven i hovedet, for hvordan fanden kunne du være så dum at købe en falsk billet?

Du indser, at du er blevet udsat for billetsvindel, og i takt med den følelse, der skylder ind over dig, føler du dig også enormt alene med det. Som om du er et unikt tilfælde, der har ladet sig snyde. Men sandheden er, at billetsvindel er en udbredt størrelse, der finder sted ved en lang række koncerter. Spillesteder i Danmark og i resten af verden må ofte afvise flere koncertgæster i døren, når de møder op med en billet, der er blevet solgt 20 gange eller mere på den sorte billetbørs og derfor ikke er gyldig.

LÆS OGSÅ: Billetlugen melder Viagogo til politiet

I april søsatte Kulturministeriet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og en lang række danske spillesteder, festivaler, koncertarrangører og billetudbydere kampagnen #billetblind. En kampagne, der er skabt for at øge opmærksomheden omkring køb og salg af billetter. Mange er ikke klar over den reelle lovgivning, når det kommer til salg og videresalg af billetter, og samtidig gør Facebook og andre digitale platforme det svært at skelne mellem hvilke billetudbydere, der er til at stole på og hvilke, der ikke er.

Det har gjort det nemt for billethajer som Viagogo at operere på det danske koncertmarked, helt uden om den danske lovgivning, og via annoncedollars til Google og en smart og professionel hjemmeside er det svært at se, hvorfor Viagogo ikke skulle være lige så legit som Ticketmaster. Men uanset dit kendskab til det danske koncertmarked, og hvilke billetudbydere, du skal holde dig fra, formår Viagogo blandt andet gennem sin positionering på Google at udnytte den desperation der opstår, når koncerten med din yndlingsartist er udsolgt i forsalg, og du desperat leder videre efter billetter til dig og dine venner.

– Det er en situation, der er affødt af desperation, og befinder man sig i den situation, er det jo fordi, man er meget ærgerlig over, at man ikke har nået at købe billetter gennem den officielle billetudbyder, forklarer Jon Sigurd Wegener, der er hjerneforsker med speciale i økonomiske beslutninger.

– Vores hjerne er indrettet til hele tiden at undersøge, hvordan vi kan få det lidt bedre, end vi har det lige nu – det er ganske ubevidst. Det, der sker inde i vores hjerne, når vi tænker, at vi gerne vil til den her koncert er, at så kan vi ikke lade være med at danne billeder af, hvor fedt det ville være at være til stede.

– Og alene det gør, at vores kritiske sans forsvinder. Fordi vi allerede har dannet de her billeder, føles tanken om at gå glip af koncerten ganske forfærdelig. Det føles som et tab. Den her gode oplevelse og alt det gode, som oplevelsen medfører, bliver taget fra en.

LÆS OGSÅ: Kampen mod billethajer oprustes

I professionelle termer henviser Wegener til fænomenet tabsaversion. Han forklarer det som noget, der ligger helt fundamentalt i os mennesker, og helt banalt betyder det blot, at vi virkelig ikke kan lide tab. – Faktisk vil vi meget hellere undgå tab, end vi vil have en gevinst, fortsætter han. – Forskningen viser, at tab føles dobbelt så voldsomt, som gevinst gør godt. Taber du hundrede kroner, får du det dobbelt så dårligt, som du får det godt, hvis du vinder hundrede kroner. Det er et helt fundamentalt vilkår i vores hjerne, og det betyder, at vi vil gøre enormt meget for at undgå tab, og det er derfor, vi lader os snyde.

Tabsaversionen gør således, at vores kritiske sans forsvinder, og i stedet for at lede efter faresignaler, leder vi efter grunde til, at det er en god idé at købe en billet til overpris og uden sikkerhed.

Hvem har ansvaret?

Når afvigelsen fra den kritiske sans resulterer i et usikkert billetkøb, bevares illusionen af koncerten og således følelsen af noget godt. Men når du i god tro møder op ved spillestedet, og får besked på, at din købte billet er ugyldig, bliver du mødt med en overvældende følelse af tab, der ikke kun bunder i, at du går glip af koncerten, men også forstærker følelsen af at være blevet snydt.

– Man føler sig misbrugt. Der kan sidestilles med en form for overgreb. Man bliver ked af det og sur på hele verden, forklarer Wegener. Men i tilfælde af billetkøb hos Viagogo er følelsen af misbrug og vrede også svær at placere, da Viagogo ikke har et reelt ansigt. Ifølge Jon Sigurd sker der således det, at vreden i sidste ende kan ramme kunstneren og spillestedet, da der bliver knyttet en dårlig oplevelse til begivenheden.

– Vi forsøger at placere noget ansvar for at få det bedre, og det ansvar kommer vi til at placere hos kunstneren eller spillestedet, selvom det er helt irrationelt, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Er festivalen udsolgt?

Det er noget, de i høj grad kender til hos Vega i København, der er blandt Danmarks førende spillesteder. De præsenterer hvert år adskillige koncerter med hypede og højtprofilerede artister, og det er oftest i disse tilfælde, at billethajerne slår til. Ligesom Jon Sigurd Wegener understreger, så oplever Vegas kommunikationschef Ditte Sig Kramer også tydeligt, hvordan behovet for at se yndlingsartisten kan overskygge den kritiske sans i billetkøbsøjeblikket:

– Folk kan ende med at blive snydt af typer, der falbyder ugyldige billetter, tager gevaldig overpris eller gensælger de samme billetter flere gange, siger hun. Samtidig understreger hun, at man som koncertgænger altid skal købe sin billet direkte gennem arrangøren og ikke gennem de såkaldte secondary ticketing sites.

Som Jon Sigurd Wegener nævner, bliver vreden ofte projiceret videre mod kunstneren og videre mod diverse spillesteder, og det er et alvorligt problem, mener Ditte Sig Kramer:

– Idet køberen opdager, at vedkommende er blevet snydt, er det med til at underminere hele livebranchen. Der opstår en frygt for, at man fremadrettet ikke aner, om billetterne er ægte eller ej, og det er jo et sted, vi virkelig ikke vil hen, siger hun. – Vi oplever tit, at folk har købt en billet gennem en anden udbyder til en højere pris, og så kontakter de os efterfølgende omkring det. Ofte ved de ikke, om de har købt en gyldig billet, og det er desværre ikke noget, vi har mulighed for at tjekke på forhånd, ligesom hverken Ticketmaster eller Billetlugen har mulighed for det.

LÆS OGSÅ: Den danske koncertkultur anno 2019

Når du køber en billet gennem et secondary ticketing site eller fra en privatsælger, risikerer du ikke alene, at billetten er købt til overpris eller er ugyldig. Du har heller ingen garanti for at få billetten refunderet i tilfælde af, at koncerten bliver aflyst.

– Vi har set tilfælde, hvor vi har aflyst en koncert, og billetterne derefter er blevet refunderet til køberne, men hvor vi efterfølgende også er blevet kontaktet af folk, der ikke kan forstå, at de ikke har fået penge tilbage for deres billet. Det skyldes ofte, at de har købt koncertbilletten gennem Viagogo, og så ligger bevisbyrden på deres egen side. Og så bliver du jo bare dobbeltsnydt, fordi du samtidig har købt billetten til overpris. Den slags er fuldstændig ude af vores hænder, men sætter os i et enormt dårligt lys.

Hvilke forholdsregler skal der tages?

Foruden at holde sig fra secondary ticketing sites som Viagogo er der naturligvis nogle forholdsregler at tage. I Danmark er der en helt klar lovgivning, når det kommer til salg og videresalg af billetter til sport- og kulturarrangementer, og det er noget, der er vigtigt at have med, når du næste gang står og mangler billet til koncerten med din yndlingsartist. Blandt andet er det ulovligt med videresalg af billetter til en højere pris end den, der er fastlagt af koncertarrangøren, og det er et kriterium, der umiddelbart ville diskvalificere Viagogo.

Martha Nør Kjeldsen er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, og foruden at være involveret i kampagnen #billetblind ved hun præcis, hvordan man bør agere, når det kommer til køb af koncertbilletter.

– Der er meget, man som forbruger kan gøre i de her situationer, siger hun.

– Da blandt andet Viagogo ser enormt professionelt ud, er det meget let at blive snydt. Derfor er det vigtigt at finde frem til koncert- eller festivalarrangøren for på den måde at blive ledt det rigtige sted hen. Det er vigtigt at gå gennem de officielle billetudbydere, og skriv dig på ventelisten, hvis der bliver udsolgt. Vælger du at købe privat, er det vigtigt at have så meget information på sælgeren som overhovedet muligt. Det er en god idé at mødes med sælger, så man på den måde er sikker på, at det er en reel person, der sælger billetten. Samtidig anbefaler vi, at man betaler med MobilePay eller betalingskort, da det gør det nemmere at spore vedkommende, hvis man bliver udsat for svindel. Men det allerbedste råd, vi kan give, men som kan være praktisk svært, er at man går ind til koncerten med sælgeren.

LÆS OGSÅ: Rammstein bekræfter ny dansk koncert

Der er gjort flere tiltag fra danske og andre europæiske koncertarrangører for at bekæmpe ulovligt videresalg af billetter, blandt andet ved at knytte koncertbilletten til køberens navn, således at man ikke kan komme ind uden at gyldigt ID. Men ifølge Martha Nør Kjeldsen begrænser den metode de lovlige muligheder for videresalg, der kan være nødvendige i tilfælde af for eksempel sygdom:

– Det bør simpelthen aldrig være koncertgængerens ansvar at påtage sig den økonomiske risiko, fordi der er nogle svindlere derude, siger hun.

Truende for samfundstilliden

Vores adspurgte hjerneforsker Jon Sigurd Wegener understreger, hvor vigtig bekæmpelsen af billetsvindel er for vores samfund. Det er en trussel mod tilliden i vores samfund, og som han forklarer det, er tilliden en helt konkret faktor i den danske samfundsstruktur. Vores tillid til hinanden er blandt årsagerne til Danmarks rigdom og lykke.

– I Danmark kan man arbejde med mundtlige aftaler og stole på hinanden, og det nedsætter transaktionsomkostningerne ved for eksempel at undgå jurister, som man eksempelvis bruger meget i USA, og det gør, at forretningerne bliver gjort hurtigere, siger han.

– Samtidig er det en af grundene til, at Danmark er så lykkeligt et land, fordi vi kan have tillid til hinanden. Det, der så sker, når Viagogo eller private sælgere snyder på Den Blå Avis eller på sociale medier er, at det nedsætter vores generelle tillid til hinanden. Derfor er det så ekstremt skadeligt. Tillid er nemt at nedbryde og samtidig utroligt svært at genopbygge, og det gør tillid til et meget delikat fænomen. Det kan meget nemt nedbrydes af Viagogo, der sidder sikkert og fredeligt i Schweiz. Og bliver vi snydt af en privatperson, kan det have endnu større effekt, da vi bliver udsat for en konkret privatperson, der vil os ondt, og det skaber en meget ubehagelig fornemmelse og tænder op under følelser som hævn. Det er med til at nedbryde tilliden i vores samfund.

 

Mathias Pedersen Smidt, privat koncertgænger udsat for snyd

– Sidste gang Mastodon spillede i Store Vega, ville jeg gerne med til koncerten, men jeg er typen, der altid bevarer for meget optimisme, og derfor aldrig får købt billet i tide. Koncerten blev hurtigt udsolgt, men da koncertdagen så kom, ville jeg stadig gerne af sted, så jeg skrev ud på Facebook, om der var nogen, der havde en billet. Jeg fik lynhurtigt respons fra, hvad jeg ville mene var en troværdig person. Han var fra Danmark, var fra mit netværk med fælles venner, og selvom jeg altid er opmærksom på de her pit falls, virkede han legit nok. Vi bliver enige, jeg sender pengene på MobilePay, som stemmer overens med den officielle billetpris, og modtager billetten.

Men da jeg så står og skal ind på Vega, får jeg at vide, at billetten ikke er gyldig, fordi stregkoden allerede er brugt. Og når man står i den her situation, føler man sig bare så enormt flov og ydmyget, men samtidig også med en kæmpe frustration og vrede over at blive snydt. Jeg tænkte med det samme, om jeg kunne finde vedkommende og pisse i hans øl. Jeg var jo gået til den her koncert med en naiv optimisme, så jeg havde ikke set det ske.

 

Anna Bukh Jakobsen, privat koncertgænger udsat for snyd

– Justin Timberlake sidste år i Royal Arena og Jay-Z og Beyoncés show i Parken sidste år var to koncerter, jeg meget gerne ville af sted til. Men begge koncerter var udsolgte, og det gjorde, at jeg blev lidt blind på de ting, man normalt skal være opmærksom på. Så da jeg googlede koncerterne, røg jeg lynhurtigt ind på Viagogo, hvor jeg fandt et par billetter til de to koncerter og var lynhurtig til at betale. På det tidspunkt var jeg ikke klar over, at billetterne var dyrere end den officielle salgspris, men da pengene blev trukket fra min konto, var beløbet endnu større end det, jeg havde godkendt, og det var så der, det gik op for mig, at jeg var blevet snydt.

Det gjorde mig selvfølgelig også vildt usikker på, om billetterne i det hele taget var gyldige, så jeg meldte det til politiet, der var meget søde, selvom de ikke kunne gøre noget, når Viagogo ligger i udlandet. Jeg endte med at betale omkring to tredjedele i overpris og følte mig jo vildt dum. Så Viagogo er bare noget lort. Ud med dem. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA