x

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

HOLD ØJE MED: Fire favoritter fra vækstlaget

Hver måned dykker vi ned i det spirende vækstlag - her er fire styks, du med fordel kan tjekke ud.

HJALTE ROSS

For rigtig mange af os er Roskilde Festival kulminationen på sommerens udskejelser. De, der stadigvæk har ungdommen til det, suger allerede musikalske oplevelser til sig fra søndagens tidligere timer, og det er her, Hjalte Ross er skemalagt til at give vores sans for historiefortælling en på opleveren. Hjalte Ross er allerede en forholdsvis hypet artist og har trukket fulde huse ved flere lejligheder, ligesom han har floreret på en række lister over artister, der er værd at tjekke ud – nu også vores.

Han har kun lige passeret de tyve, men omfavner allerede en livslang erfaring i sine nærvende tekster og fængslende melodier. Hjalte Ross skriver uden tvivl musik direkte til hjertet, og det har resulteret i en musikalsk tidløshed, der potentielt kan spænde over årtier. Det anmelderroste debutalbum Embody er en direkte formidling af det, Hjalte Ross har på hjerte, og det er svært ikke at lade sig medtage af den dragende stemme og de dybsindige fortællinger.

BRENN.

Første gang vi stiftede bekendtskab med det norske punk-outfit, var på branchefestivalen by:Larm i Oslo. Kulturkirken Jakob var fyldt op til bristepunktet, og sveden dryppede fra loftmalerierne, imens den norske duo leverede sin helt egen perfekte kombination af Pixies og Nirvana. Brenn. ligner et par typer, der knap har lagt teenageårene bag sig, og samtidig giver den forfriskende ukonventionelle tilgang til skærende popmelodier et skud adrenalin til ungdommens nonchalance.

Tirsdag under Roskilde Festival er Brenn. i de sene aftentimer sat til at sende festivalfolket stilsikkert ud i natten, pumpet op på energi og rå kærlighed. Brenn. er uden tvivl et lysende eksempel på, at Norge har ret godt styr på musikken lige for tiden.

ELBA

I efteråret smed Elba sin første single ud i æteren. Med toner, der lander et sted imellem MØ og Robyn, men stadig indeholder den personlige stil og tilstedeværelse, har den danske sangerinde knækket koden til dyb og skarpskåret radiopop, der er alt andet end efter bogen. Bag Elba står den 24-årige Ellen Østervig Bathum, der til dagligt slår sine folder på musikkonservatoriet i Esbjerg.

Hendes nu fire singler er en direkte cementering af, hvordan elektroniske vibrationer skaber den perfekte forening med dragende popfraseringer, man kan danse til. Universet er lilla og lækkert, og tirsdag under Roskilde Festival indtager Elba Countdown-scenen for at sætte gang i den sidste nattefest, inden festivalen for alvor slår dørene op for de store scener.

KOGEKUNST

Kogekunst er så kompromisløse og underlige, at det halve ikke er nok. Alligevel er der en hel del kærlighed at finde, når det kommer til den aalborgensiske duo, der blander dronet støjrock med elektroniske toner. Kogekunst er lig med kompromisløshed med stort K og gør intet efter bogen. Det resulterer i en rendyrket originalitet, der ikke giver en fuck for skønsang eller storladne produktioner – Kogekunst gør lige præcis det, der falder dem ind.

Bliver dit første møde med Kogekunst på Roskilde Festival, når duoen under mandagens eftermiddagstimer indtager Rising, kan vi godt garantere noget, der kunne læne sig op ad en transcendental oplevelse. Prøv bare at dykke ned i duoens debutalbum Sexede fra sidste år, et udspil, der prikker til din underliggende lyst efter monotone melodier, indsmurt i dronede kompositioner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA