x

L.O.C. fylder 40 – læs stort interview

L.O.C. fylder 40 – læs stort interview

Rapperen runder et skarpt hjørne

I dag fylder en af dansk raps absolut største stjerner, L.O.C., 40 år. Liam Nygaard O'Connor, som er hans fulde navn, voksede, som enhver fan vil vide, op i Aarhus-forstaden Aarhus V med postnummeret 8210, med en irsk far og en dansk mor.

L.O.C. indledte karrieren som rapper som 16-årig i 1995 i gruppen Alzheimer Klinikken sammen med den senere skuespiller Chadi Abdul-Karim. Herefter kom han med i trioen B.A.N.G.E.R.S sammen med de senere solister Johnson og U$O og rapkollektivet F.I.P. med Suspekt, U$O og Marwan.

I 2001 udgav L.O.C. sit første soloalbum, Dominologi, der – inspireret af funky amerikansk West Coast-hiphop – blev en pæn succes, og toeren, Inkarneret, blev endnu bedre modtaget, solgte mere end 60.000 eksemplarer og indeholdt blandt andet hittet "Undskyld". Siden er fulgt yderligere en stribe velsælgende album, de første fem i øvrigt alle med en titel på ti bogstaver, og senest Sakrilegium fra 2014. L.O.C. har dog annonceret, at han i år vil udsende sit niende album, Det danske mareridt – drømmen er vores, som han allerede har præsenteret i sin helhed ved fire koncerter i foråret.

I 2009 udgav L.O.C. et selvbetitlet album med supergruppen Selvmord bestående af Suspekt, produceren Jonas Vestergaard og L.O.C. Gruppen har kun udgivet et album og har ikke været aktiv siden 2011.

I 2015 udsendte han ep'en Grand Cru, der viste ham fra en mere syngende, crooner-inspireret side, tilsat AutoTune.

L.O.C. levede i sin ungdom hårdt med et stort forbrug af alkohol og stoffer, som også er omdrejningspunkt i mange af hans tekster, men siden 2005 har han været tørlagt og clean.

I 2011 og 2012 var han coach i talentshowet Voice – Danmarks største stemme

I 2012 blev han gift med skuespilleren, tv-værten og forretningskvinden Christiane Schaumburg-Müller, og i 2016 fik de – efter at have været fra hinanden i en periode – sammen sønnen Constantin. 

L.O.C. har gennem årene modtaget en lang række priser, blandt andet GAFFA-Prisen i kategorien Årets Danske Mandlige Kunstner både i 2011 og 2012, ligesom Sakrilegium fik prisen i 2014 i kategorien Årets Urban-Udgivelse.

Interview fra 2016:

I 2016 udgav L.O.C. 15 års jubilæums-opsamlingsalbummet Anno XV, og i den anledning GAFFA han et stort interview til GAFFA, og det har stadig aktualitet her tre år efter, så det får du her. Spørgsmålene i interviewet er formuleret med den franske forfatter Marcel Prousts såkaldte ”questionnaire” – en række spørgsmål af bekendende karakter. 

Hvad er fuldkommen lykke for dig?

– Et problemfrit øjeblik, hvor man tager sig selv i, at alt er, som det skal være. Lige der, hvor der går op for én, før man begynder at opfinde nye problemer. Der opnår man nok ignorancens lyksalighed i et kort øjeblik, haha!

Hvad er din største frygt?

– I mange år var det at blive stukket ned af en eller anden skør kvindelig fan. Jeg har jo såkaldt ”tossetække”, og har haft nogle oplevelser med fans, der har spejlet sig lidt for meget i det, jeg laver. Men i dag ville jeg nok sige, at min største frygt er at have taget fejl. Jeg synes jo, man arbejder hen mod noget hele tiden, så for mig har det i de sidste mange år været et spørgsmål om at efterlade en ”arv” i form af forskellige ting, og tænk hvis jeg tog fejl, og det slet ikke var det, det handlede om?

Hvilken egenskab sætter du størst pris på ved dig selv?

– Det er jo ikke en konstant ting, men måske noget kynisme. En sund dosis kynisme ser jeg som en stor egenskab hos mig; at jeg kan separere mig selv fra al mulig småfnidder, så jeg kan bevare et klart blik på, hvor jeg skal hen, hvorfor, jeg gør visse ting og hvorfor jeg er, som jeg er. Min mest negative egenskab er i øvrigt det samme.

Respekt for Nick Cave

Hvilken egenskab sætter du størst pris på hos andre?

– Ambition. Alt, der er værd at gøre, er det værd at gøre ordentligt, og det kræver, at man har ambitioner.

Hvilken levende person har du størst respekt for?

– Uha, det er her, man normalt ville sige sine forældre, ikke? Haha! Men hvis ikke det skulle være min mor og far, kommer Nick Cave og min bedre halvdel på en delt førsteplads. Det, at hun har født mig en søn, har jeg den største respekt for i hele verden, haha! Og Nick Cave respekterer jeg for hans afgrundsdybe kompromisløshed i sin musik.

Hvad er den største luksus, du tillader dig selv?

– Det må enten være parfume, kaffe eller rejser. Jeg er måske tilbage i mit misbruger-gen her, men når jeg finder et eller andet, jeg godt kan lide, kører jeg på med det, indtil jeg brækker mig over det. Men lige med de her tre ting har jeg formået at holde det moderat, og derfor ser jeg det stadig som en luksus. Selvom kaffen godt nok tog lidt overhånd på et tidspunkt, haha! Det er ikke så godt, når man får at vide af lægen, at man skal spise noget mere og drikke noget mindre kaffe…

Hvordan har du det lige nu?

– Jeg er utrolig lykkelig og utrolig træt. Det må være sådan, de fleste nybagte forældre har det. (Det var så i 2016, red.).

Hvad synes du er den mest overvurderede af alle dyder?

– Nu skal det ikke misforstås, men som dyd synes jeg, næstekærlighed er overvurderet. Den er ikke overvurderet i sin sande form, men den måde folk bruger den på bliver tit en lidt halvhjertet ting, der mere kommer til at handle om én selv end om at hjælpe andre. Jeg vil ikke tage noget fra nogen, der vitterligt er næstekærlige eller medmenneskelige af et godt og rent hjerte, men i en tid, hvor folk gerne vil fortælle hele historien selv, kan det godt blive lidt kvalmt, synes jeg. Der er tit et misforhold i forhold til hvor meget gavn, man rent faktisk gør kontra hvor meget kredit, man tager for det.

Syv år ældre end Jesus

Ved hvilke lejligheder lyver du?

– Jeg bryder mig egentlig ikke om at lyve for folk, men det sker en gang imellem, når jeg selv er i uvished. Når jeg står for at skulle sige ”det ved jeg ikke”, gør jeg nogle gange brug af en hvid løgn. Med tiden har jeg jo fundet ud af, at det er meget mindre stressende ikke at skulle gå og huske på, hvad fanden man har løjet om. Det er jo et helt enormt pres, der letter fra ens skuldre, når man ikke skal jonglere med fire forskellige alibier, haha!

Hvilket levende menneske har du størst foragt for?

– Her ville det jo være oplagt at sige Donald Trump (interviewet er lavet kort før det amerikanske præsidentvalg i 2016, red.), men det er det sgu nok trods alt ikke. Hvis man kunne koge medierne som helhed sammen til én person, ville det nok være det. De mennesker, der ser det som deres dont at skulle sætte fokus på nogle ting, der gør mere skade end gavn – der er nogle journalister i debatsegmentet, der godt kunne få titlen her.

Hvilken kvalitet sætter du størst pris på ved en mand?

– Det lyder måske lidt patriarkalsk, men det må være, at han tager sin rolle som forsørger seriøst. Det har måske noget at gøre med det sted, jeg selv er i livet, men jeg kan ikke forstå folk, der render rundt som 40-årige drengerøve i stedet for at tænke på, at de er syv år ældre, end Jesus blev, og at det måske er på tide at tage sig lidt sammen.

Hvilken kvalitet sætter du størst pris på ved en kvinde?

– Det må igen være noget med ambitioner. At hun sætter handling bag sine ord.

Hvilket talent ville du ønske, du havde?

– Jeg ville gerne kunne slå over i skønsang, hvis jeg havde lyst. Jeg er blevet reddet af nutidens teknologi et par gange, haha! Men der er sgu et eller andet over at høre Frank Sinatra hoppe legende let gennem alle fraseringer. Dét håndværk gad jeg virkelig godt kunne.

Hvis du kunne ændre en ting ved dig selv, hvad ville det så være?

– Altså, det kunne da godt være, jeg skulle droppe at ryge, men samtidig er det jo en af de få laster, jeg har. Hvis jeg skulle ændre noget ved mig selv, ville jeg eliminere mit søvnbehov. Jeg kan godt lide at sove en gang imellem, men jeg ville ønske, jeg ikke havde behovet for det, så jeg kunne få mange flere timer i døgnet.

Hvad synes du er din største bedrift?

– At have stiftet familie. Det er måske lidt romantisk, men også meget rigtigt, fordi det er meningen med en hel masse ting her i livet.

Et blad på et træ

Hvis du døde og kom tilbage som en person eller en ting, hvad ville det så være?

– Jeg har hørt nok på reinkarnation fra min mor til at vide, at jeg bare gerne ville være et blad på et træ. De er øverst i hierarkiet, for de skal bare vokse ud, blomstre af og visne. Så kunne det være, jeg fik noget åndelig indsigt bagefter, haha!

Hvor ville du allerhelst bo?

– Jeg tror, jeg bor her nu. Ellers er det noget, der ændrer sig hvert halve år, det kan være det i næste uge er en eller anden strand i Vietnam.

Hvad er din mest skattede ejendel?

– Det må være min laptop. Jeg bruger den stedet for kuglepen og blok. Det er der, jeg kan sidde og være lidt kreativ. Et kombineret studie / biograf / kuglepen og blok, haha!

Hvad hader du mest?

– Slumromantik. Det hader jeg simpelthen mere end noget andet på jorden. Jeg er med på, at man ved at romantisere ting kan spejle nogle ting og se noget, man ikke kunne før, men idéen om, at det skal være slum for slummens skyld og at skulle tale ting værre end de er for at vække en eller anden pladderromantik hos folk, står jeg helt af på, for det skider på det, der gik før én. Der er mange hiphoppere, der har meget travlt med at komme fra et socialt belastet område, men når de stiller sig frem og siger det, hvad fanden siger det så egentlig om dem i forhold til deres forældre? Jeg ved godt, at Aarhus V ikke bliver set pænt på, og jeg har heller ikke altid omtalt det i de fraser, men jeg er meget klar over, at mine forældre har givet mig den bedste mulighed, de overhovedet kunne. Så jeg ville egentlig være lidt en fucking douchebag, hvis jeg skulle prøve at fremstille det som om, jeg bare har boet i slummen. Men samtidig er det sådan noget, der tager kegler. Jeg synes bare, det hæmmer folk fra at have et ærligt afsæt at rende rundt og være slumromantisk. 

Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

– Noget så klichépræget som at lave musik. Det at være i gang med at lave noget, er det bedste, jeg ved.

Hvad er mest karakteristisk ved dig?

– Jeg har en forhåbning om, at det er min humor. Jeg synes jo selv, jeg ser humor i det meste, selvom det måske engang imellem kan forveksles med mangel på selvironi.

Hvilken fiktiv helt er din favorit?

– Gerry Lane fra Max Brooks’ bog World War Z. Han er i hvert fald én, hvis tur jeg godt gad at tage. Der er et eller andet ved de zombier der, haha! Og lige i det tilfælde må jeg melde mig på banen som en af de der idioter, der synes, bogen er meget bedre end filmen.

Hvilken historisk figur kan du bedst identificere dig med?

– Det må være Napoleon og hans mindreværdskomplekser, tror jeg. Han er i hvert fald meget fascinerende.

Hvem er dine helte i virkelighedens verden?

– Jeg ved ikke, om jeg sådan har helte mere på den måde, men jeg hepper lidt på Conor McGregor i UFC, og jeg synes jo stadigvæk, min far ved alt.

Hvad fortryder du mest?

– Det er noget, jeg har tænkt over flere gange, og jeg er kommet frem til, at jeg jo alligevel ikke kan fortryde slutresultatet, så det giver ikke mening at pille noget ud af ligningen. Men hvis jeg skulle fortryde noget, skulle det være, at jeg gennem livet ikke har været hurtig nok til at fatte, hvad det hele handler om, for så kunne jeg måske være nået længere. Men jeg vil ikke pille noget af alt det dumme lort, jeg har lavet, ud, for så ville jeg ikke kunne sidde her og vide, det var noget lort. 

Hvordan vil du gerne dø?

– Jeg havde jo engang tænkt på, at jeg skulle dø i en sort Audi, så derfor kører jeg nu i en blå Jaguar, for at det ikke sker, haha! Men jeg har en eller anden idé om, at jeg bliver fundet på et hotelværelse en dag. Det ville passe meget godt ind i den kliché, jeg nu engang er i gang med at udleve. Ellers har jeg ingen præferencer.

Hvad er dit motto?

– Acta non verba. Handling før ord.

Spørgsmål fra læserne

Hvad er den bedste danske plade, der nogensinde er blevet udgivet?

Mod Rov med Den Gale Pose.

Hvis du kunne samarbejde med en hvilken som helst nulevende musiker, hvem skulle det så være?

– Hvis ikke jeg havde sprogbarrieren og syntes, at dansk og engelsk sammen lidt er noget bæ, så havde det nok være Nick Cave. Det, jeg synes er spændende, og der kommer bedst ting ud af er, når man laver et samarbejde med nogen, man havde set muligheden i. Men der er nogle mennesker, jeg godt gad sidde i et studie sammen med for at se, hvordan de gør det, de gør. Nick Cave er en af dem, The-Dream er en anden. 

Hvad er det mest kiksede, der nogensinde er sket til en af dine koncerter?

– Uha, der er sket et par ting i tidens løb, haha! Men jeg kan huske, jeg spillede i Store Vega på et tidspunkt, efter jeg havde udgivet Cassiopeia. Du Gør Mig var kommet ud som single, og mens jeg står og spiller denne her lidt uvante kærlighedssang, kigger jeg ned i publikum, hvor der står en stor fyr med tatoveringer på halsen og i ansigtet og kigger mig dybt i øjnene og råber omkvædet til mig. Der tænkte jeg: ”Det er sgu alligevel for underligt, det her”, haha! Det var ikke det, jeg tænkte, da jeg skrev ”du gør mig hel, ja du gør”.

Har du nogensinde deltaget i en mosh-pit?

– Ja, det har jeg faktisk, men ikke til en koncert. Da Prodigy var på deres højeste, var jeg til en fest i et lokale med en masse stroboskob-lys, og så røg der noget Prodigy på, hvorefter folk hoppede rundt og knaldede hovederne sammen. Jeg fik en flænge i øjenbrynet. Ellers har jeg ikke prøvet det.

Dogville eller Star Wars?

– Star Wars.

Justin Bieber eller Taylor Swift?

– Altså, jeg synes faktisk noget af Justin Biebers lyder meget fedt, men jeg hørte også et nummer med Taylor Swift og Kendrick Lamar, der var ret godt. Selvom det nok mest var Kendrick, jeg lagde mærke til der. Den må blive uafgjort.

Kanye West eller Snoop?

– Snoop.

Hakkebøf eller sushi?

– Hakkebøf.

Red Bull eller Grøn te?

– Grøn te.

He-Man eller Turtles?

– He-Man.

Hvad var den første rap, du skrev?

– Det var et eller andet nummer, der vistnok handlede om crack, jeg skrev på min mors skrivemaskine, da jeg gik i folkeskolen.

Favorit Michael Jackson-nummer?

Billie Jean. Bedste sang nogensinde. Der er mange, men lige præcis den er noget særligt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA