x

Jade Bird – musik, der ligesom livet giver forløsning

Jade Bird – musik, der ligesom livet giver forløsning

Jade Bird er en af dem, der allerede har et helt liv med musik bag sig. Den britiske sangerinde har kun lige rundet tyverne, hun har først nu udgivet sit debutalbum, men allerede er hun blevet rost til skyerne af blandt andre David Bowies mangeårige producer, Tony Visconti.

– Jeg begyndte at spille musik, da jeg var meget ung, fortæller Jade Bird. – Jeg var nok omkring syv år gammel, da jeg først startede til klaver i sin helt klassiske forstand, og det holdt ved i seks eller syv år derefter. Men det var først, da jeg fandt guitaren som 13-årig, at jeg blev klar over, at jeg gerne ville arbejde med musikken. Jeg var et år forinden begyndt at skrive sange, og guitarens tilføjelse gav pludselig det hele et dybere element, der gav mig en ny selvsikkerhed omkring min musik.

Da jeg endelig får fat i Jade Bird, er det efter adskillige forsøg. Hun befinder sig i USA med alverdens tidsforskelle imellem os. Hun står på grænsen af sit gennembrud, som hun jagter på den anden side af Atlanten, og hun forklarer, hvordan den slags bare kører i døgndrift. Men samtidig er USA bare et kapitel midt i alt det andet. Storbritannien er stadig hendes hjem, og den engelske musikarv står stadig lige så tydelig i musikerhjertet, som den amerikanske kulturarv gør det. Hun fremhæver alt fra Mazzy Star til Johnny Cash og Dolly Parton uden at gøre dem til de konkrete og altoverskyggende inspirationskilder.

– Jeg bliver inspireret af enormt mange musikere af meget forskellig natur, fortæller hun. – Jeg skriver, som jeg gør på baggrund af al den inspiration, jeg oplever. Lige nu er jeg meget inspireret af Tori Amos og Stevie Nicks. Jeg har virkelig studeret deres musik, og det er altid sangen, der først griber mig. Hvordan teksten i musikken bliver til sangen. Produktionen kommer altid bagefter. Det er sangen, der først fanger min opmærksomhed.

Selvsikkert og vaklende i musikken

Jade Bird har tidligere forklaret, hvordan hun ikke er i tvivl om sit kald som musiker. Musikken er hendes naturlige levevej, og hun er overbevist om, at hun aldrig vil lavet andet. – Jeg ved ikke helt, hvorfor jeg har det sådan, siger hun. – Det er nok noget spirituelt. Det giver mig et formål og en mening med livet. Hen over julen sidste år stoppede jeg med at spille musik, og jeg gik nærmest i stykker af det. Der begyndte jeg virkelig at forstå, hvordan jeg altid vil være forbundet med min kunstneriske side og den, jeg er som musiker. Det giver mig en lykke at være støjende på den her måde.

På den anden side mødes Jade Bird ofte af tankerne om at ændre musikken. Hun vakler aldrig i beslutningen om sin karrierevej, men derimod vækker forandringen af det musikalske spektrum en større bekymring hos hende. – Jeg vil gerne gøre en forskel, forklarer hun. – Jeg vil virkelig gerne skabe minder hos folk og give folk den opfattelse, at jeg måske er dygtig til det, jeg gør. Og netop det har også en stor betydning for min måde at være musiker på. Hvis ikke jeg sætter mig selv nogle ret ekstreme mål, vil det være svært for mig at skabe noget.

Barndommen spredt over kontinentet

Jade Bird er resultatet af en rodløs barndom. Hun er britisk helt ind i hjertet, men flyttede meget rundt som barn og befandt sig i en periode i Tyskland sammen med sin familie. De pludselige forandringer i hendes barndom har påvirket hendes tilgang til musikken og hendes kreativitet.

– Jeg var nødt til tilpasse hele mit liv til nye tilværelse, fortæller hun. – Mit liv ændrede sig konstant, og det har helt klart påvirket min tilgang til turnélivet. Jeg finder mig ret tilpas med at turnere, og det er uden tvivl et resultat af en meget rodløs barndom. Mit hjem er der, min familie er. Det lyder som en kliché, men for mig er et hjem ikke nødvendigvis et hus.

Hvem:

Siden udgivelsen af debut-ep’en Something American fra 2017 har Jade Bird gennemgået en udvikling. I april udgav hun sit selvbetitlede debutalbum, som hun betragter som et hamskifte. – Jeg er en helt anden, end jeg var i begyndelsen, forklarer hun. – Jeg er i dag inspireret af nogle helt andre musikere, og jeg har fundet frem til den, jeg er. Nu ved jeg, hvad jeg gerne vil sige, og hvordan jeg skal sige det.

Hvad:

Albummet Jade Bird er blevet til et afslørende resultat. Det er resultatet af mere end to hundrede sange, der strækker sig gennem hele hendes liv. – Det afspejler nogle øjeblikke og perioder i mit liv, fortæller Jade Bird. – Det handler om nogle mennesker, der er og har været en del af mit liv. Det er et afslørende album, og det udvikler sig lidt, ligesom livet gør det – op og ned med en eller anden form for forløsning.

Hvor:

Jade Bird er resultatet af et rodløst liv. Hun føler sig tilpas, hvor end hun er, men i sidste ende er London hendes hjem. Hun er ikke et direkte produkt af en musikscene i byen, der konstant bevæger sig igennem progressive musikkulturer, men alligevel bliver hun påvirket af de ting, der sker i byen. – I London er punk virkelig blevet populært igen. Idles, Shame og Fontaines D.C. er sygt populære lige nu, og det overbeviser mig virkelig om, at der er mennesker forskellige steder, der har brug for musik, som har en energi.

Se musikvideoen til "I Get No Joy":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA