x

Jay Rock: En O.G. om livet, døden og SoMe

Jay Rock: En O.G. om livet, døden og SoMe

Duften fra den limegrønne cannabis er mere gennemtrængende end de 808-trommer, som skratter fra JBL-anlægget. Efter tydelig instruks fra tourmanageren om, at interviewets omdrejningspunkt, amerikanske Jay Rock, hverken ønsker spørgsmål om Trump, sine børn eller sin civilstatus, bliver vi taget med om bagest i tourbussens obligatoriske sofa-lounge. I egen person sidder han her, med Netflix på skærmen og iført Adidas-joggingbukser og tilsvarende afslappet og ydmyg attitude. Om få timer spiller han sit første danske show nogensinde, i Pumpehuset. Ud over at kølige København er lidt af en kontrast til det solbeskinnede LA, ligner tourlivet dog sig selv.

Den eneste forskel er at kunne opleve de her mennesker. Mennesker, som jeg aldrig havde regnet med ville lytte til min musik, og så er det bare supervildt at se folk, der knap nok taler engelsk, som kan teksterne til mine sange. Det er en smuk ting og noget, der inspirerer og motiverer mig.

– Når jeg er derhjemme, prøver jeg altid at holde mig selv beskæftiget i studiet, men det er godt at være i stand til at rejse og møde nye mennesker. At se nye steder er en smuk oplevelse, og at gøre det samtidig med at lave det, jeg elsker, musik, så bliver det ikke meget bedre.

“The SoMe-Free O.G.”

Igennem sin karriere har Jay Rock stået ud med en persona, der værdsætter de nære dyder. Det ægte, håndgribelige og tilstedeværende liv, snarere end det falskt glamouriserede af slagsen, som mange, især nutidens kunstnere, ynder at leve på Instagram eller Facebook. Han har på flere numre revset den overfladiske kultur, som medierne afføder, og blev først for alvor aktiv på Twitter og Instagram langt inde i karrieren.

– Sociale medier er verdensomspændende. Det er et godt værktøj, hvis du gerne vil lave musik, men det er ikke nødvendigvis godt at putte alle dine personlige oplysninger derud. Især hvis du er i et forhold. Det fungerer ikke at fortælle detaljer omkring dit privatliv til en computer. En computer forstår ikke, hvordan levende, sansende væsener fungerer. Dengang ville jeg ikke brænde mig selv ud med at poste for meget personligt.

– Jeg prøver at være moderat med mit sociale medieforbrug. Som jeg siger: af og til kan sociale medier løfte dig helt op, og af og til kan de pille dig helt ned. Du ser måske dig selv på en meme, som er morsom, eller du ser måske dig selv på en meme, som kan ødelægge dig. Det er sådan, jeg ser det.

The Road To Redemption

Den jordnære tilgang til livet og ønsket om at holde det ægte er heller ikke kommet ud af ingenting. Tilbage i februar 2016 befandt Rock sig således svævende mellem liv og død efter en voldsom motorcykelulykke. Albummets titel, Redemption, betyder frelse på dansk og forholder sig således til processen efter ulykken, særligt bearbejdelsen af nærdødsoplevelsen.

– I tiden, hvor ulykken skete, var 90059 (Jay Rocks andet album fra 2015, red.) lige udkommet, og jeg var klar til at indtage verden. Jeg var glad for en masse ting og klar til at hit the road igen. Så kom dagen, hvor ulykken skete… Jeg var heroppe – men så kom jeg ned igen med et brag. Jeg var på hospitalet, vred og frustreret over en masse ting. Indtil der var nogle brikker, der faldt på plads i mit hoved: "Nej, ved du hvad, mand? Du kan ikke give op, du er kommet for langt til bare at lægge det fra dig!"

– Så jeg lavede et løfte til mig selv. Lige så snart jeg kom på benene igen, var jeg nødt til at gøre det hårdere og bedre end nogensinde før. For jeg fik en chance mere til at gøre, hvad jeg elsker, og det er, hvad hele Redemption handler om. Gud gav mig en chance mere, for jeg kunne have mistet livet. Det så ret skidt ud på et tidspunkt, men han skånede mig. Så jeg følte, jeg måtte udnytte det. Alt kan ske, og derfor er mit budskab, at hver dag er en ny mulighed. Du må aldrig stoppe med at hustle.

Fuck everything else…

I sidste ende handler det nemlig kun om én ting for Rock. At vinde det hele. Således er nummeret “WIN” blevet ikonisk i USA og har sat Rock på landkortet i de bredere, mere mainstream kredse i hjemlandet. Hvor flere af sangene kredser om indre refleksioner om personlig forbedring og tiden efter motorcykeluheldet, har “WIN” en anderledes storladen og triumferende stemning.

– Da alt kom til alt, prøvede jeg at komme på en sang. Jeg tænkte “Hvilken sang kan jeg lave, der opsummerer det hele?” For vi prøver bare allesammen at vinde. Uanset om du er på dit 9-til-17 job, vågner du hver morgen, kører børnene i skole, tager på arbejde, men du prøver at vinde. Du prøver at sætte mad på bordet til dine nærmeste.

Så for at runde interviewet og sportsanalogien af gribes bolden af undertegnede med spørgsmålet om, hvilken spiller Jay ser sig selv som fra det historiske NBA-franchise fra hjembyen Los Angeles, nemlig LA Lakers.

– Big Shaq! [Shaquille O’Neal]. Jeg snupper bolden, blokerer skud, slamdunker, du ved. Ind i mellem laver jeg sågar en svær treer, haha!

En ting er i hvert fald helt sikkert. Jay Rock overbeviste et pakket Pumpehuset senere samme aften, og den svære treer, Temptation, er et femstjernet album.

Hvem:

Johnny Reed McKinzie, Jr. aka Jay Rock. Blev i 2005 den første signing på det nu legendariske hiphoplabel Top Dawg Entertainment, hvor også artister som Kendrick Lamar, ScHoolboy Q, Ab-Soul og Isaiah Rashad huserer. Har tre soloalbum under bæltet, foruden sine utallige gæsteoptrædener med ovennævnte artister og sit arbejde med supergruppen Black Hippy.

Hvad:

Signet på TDE, som er et underlabel til Universal Music. Redemption, som blev anmeldt til fem ud af seks stjerner i GAFFA, udkom i maj 2018, og han har siden turneret både i USA, Europa og nu Australien med albummet. Fik især mainstream opmærksomhed med sit vers på Kendrick Lamars “Money Trees” fra 2012, hvor hans mesterligt minutiøse gæstevers løftede ham ud af pengetræernes skygge.

Hvor:

Oprindeligt fra Watts, California, men nu bosat i Los Angeles. Har både i interviews og gennem sin musik fortalt åbent om et liv, hvor den kriminelle løbebane konstant har ligget og luret parallelt med musikdrømmen og -karrieren.

Se musikvideoen til "WIN":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA