x

Dagny: Det er blevet tid til pop igen

Dagny: Det er blevet tid til pop igen

– Jeg var et af de børn, der prøvede at lære utallige instrumenter, men hurtigt mistede tålmodigheden. Jeg gav mig i kast med alt fra violin og klaver til trommer. Selvom man nok bør passe på med den slags betegnelser, er jeg ret sikker på, at jeg havde ADHD. Det har jeg nok stadig.

Norske Dagny kan om nogen bryste sig med det klichéfyldte prædikat ”at komme fra et hjem med klaver”. Hendes forældre er professionelle jazz- og bossa nova-musikere. Ikke desto mindre var musikken ikke noget, Dagny tænkte ind i sine fremtidsplaner som barn.

– Musikken var bare en del af hjemmet. Jeg så den ikke som noget særligt, og det var nok også en af årsagerne til, at det ikke gik så godt med instrumenterne. Det var ikke min drøm at lave musik.

– Vendepunktet kom først i mine sene teenageår, hvor jeg så en video af den amerikanske sangerinde Eva Cassidy. Hun sad på en mørk pub i New York med sin guitar og sang. Hendes inderlige sange rørte noget helt særligt i mig, og jeg tænkte: Det der vil jeg også!

– Oplevelsen kom i samme periode, hvor min teenagetid huserede. Krop og sind var fyldt til randen med forskellige følelser, og jeg fik også min første kæreste. Den kombination fik mig til at skrive sange.

Cassidy og teenagefølelser satte altså en ild under sangskrivningen hos Dagny. Men spørger man til, hvorvidt den norske sangerinde dengang ønskede at få en sangkarriere med i købet, er responsen mere lunken:

– På det tidspunkt havde Norge meget en band- og DYI-mentalitet. Man gjorde alting selv og helst med sit band. Co-writing var ilde set og ikke noget, jeg overvejede, selvom det var sangskrivningen, jeg brændte for. Jeg sang og optrådte primært, fordi det var præmissen for at få mine sange ud. Jeg var hverken særlig interesseret i at have et band eller en sangkarriere. 

God pop er kunst

Selvom det var de rolige toner og følelsesfyldte kærlighedstekster, der blev katalysator for Dagnys seriøse tilgang til musikken, ligger det milevidt fra den musik, nordmanden laver i dag. Med Dagnys ADHD-prægede sind in mente er det tydeligt, hvorfor hun aldrig følte sig hjemme i at optræde med de Cassidy-inspirerede sange. Men tiden i sig selv var heller ikke til pop på det tidspunkt:

– Da jeg gik på musiklinjen på gymnasiet, var pop så umoderne, at folk ikke gad øve med dig, hvis du skulle spille det. Man så ikke pop som noget specielt, da ”det jo bare var de samme fire akkorder”.

Den samme var tilfældet, da Dagny sammen med produceren Sam McCarthy kreerede Dagnys første energiske popudspil.

– Et år før jeg udgav min debutsingle "Backbeat", var jeg forbi alle de store major labels. De sagde nej til mig, fordi det var for poppet. Dengang dominerede den kolde, nordiske elektronika-lyd stadig. Der var ikke meget punchy pop.

Dagny udgav derfor sin ep på et indie-label. Men så ruskede det pludselig i musikverdenen.

– Det var som om, at mentaliteten omkring pop ændrede sig. Da jeg udgav min ep, var det netop dens poppede afsæt, den blev rost for. Ikke fordi vi startede poppens genkomst, men fordi der skete et skift i den periode.

– Musik går i bølger. I min helt spæde barndom var folk popfanatikere. Nu er det som om, at det er blevet tid til pop igen.

– Jeg er stolt af at lave pop. Det er der, jeg føler mig hjemme. Pop er opløftende. Nogle gange er det også klichéagtigt, men det er altid baseret på følelser, rigtig mange mennesker har følt, og man bliver draget af musik, der vækker genkendelse i én. Der er en grund til, at klichéerne er klichéer. Jeg tror, det er derfor, rigtig mange mennesker elsker pop – om de vil indrømme det eller ej.

– Pop er blevet cool igen. Du kan sige, hvad du vil om pop, og teenage-mig havde sikkert kaldt det for simpelt, men det er netop de simple ting, der kan være de allersværeste. Det er en kunst at lave god pop!

Tankerne omkring popmusiks op- og nedture er noget af det, der bidrager til, at Dagny ikke vil spå om, hvad der kommer til at ske for hende i fremtiden.

– Jeg kender branchen. Du kan ikke planlægge dig ud af, hvad der sker om fem år. Folk kan være ligeglade med pop om fem år, og de kan være ligeglade med dig. Derfor har jeg fundet ud af, at jeg er gladest, hvis jeg koncentrerer mig om at være i nuet.

Én ting er Dagny dog sikker på, at fremtiden skal byde på: Et album.

– Jeg har ventet så længe med at lave mit første album, at jeg har fået urealistisk høje forventninger til det. Men det skal laves nu. Udgiver jeg ikke mit første album inden for det næste år, skal jeg lave noget andet.

Dagny skal finde tilbage til, hvor det hele startede og det, der for alvor fik hende ind i musikken: Sangskrivningen. Den skal skabe det længe ventede album.

– I sidste ende drejer det sig om sangene. Jeg elsker at turnere. Det er modsat min ungdomstid blevet min favoritdel i at lave musik. Men jeg skal huske, at jeg slet ikke ville kunne turnere uden at skrive sange. Jeg skal låne lidt af mentaliteten fra, da jeg udelukkende lavede musik for sangskrivningens skyld – og så tilsætte min kærlighed til energiladet pop. Så skal albummet nok komme.

 

HVEM?

Dagny er 28 år gammel, kommer fra Tromsø i den nordlige Norge og bor nu i Oslo.

HVAD?

Sangerinden beskriver selv sin musik som banddrevet, energisk pop. Dagnys største idoler er Robyn, MØ, Ryan Adams, Joni Mitchell og Phoenix. Indtil videre er nordmanden allermest kendt for hittene ”Backbeat”, ”Wearing Nothing” og ”Love You Like That” samt streaming-baskerne ”Drink About” (feat. Seeb) og ”Fool’s Gold” (feat. BØRNS).

HVOR?

Dagny har allerede været i Danmark flere gange – senest i Pumpehuset og på festivalen Musik I Lejet.

Se musikvideoen til "That Feeling When": 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA