x

Emil Millang: "Smag er subjektiv, så man behøver ikke at føle sig skyldig i at kunne lide noget frem for noget andet"

Emil Millang: "Smag er subjektiv, så man behøver ikke at føle sig skyldig i at kunne lide noget frem for noget andet"

Skuespiller, aktuel med filmen Selvhenter, som han har lavet sammen med sin bror Magnus

Hvad er dit første musikminde?

En koncert med Muddi & Salamidrengene i selskab med min bedste ven Sebastian og resten af vores børnehave. Jeg husker det som en kæmpe fest.

Det er heldigvis snart festivalsæson igen. Hvad er din bedste festivalkoncert-oplevelse? Hvorfor?

Jeg har haft fornøjelsen af at spille på Uhørt Festival på Refshaleøen i et varmt og mørkt baglokale fyldt til randen med venner og fremmede, der kastede sig rundt i hinandens arme, malet godt til i ansigterne med krigsmaling. Det var seriøst svedigt. På alle måder.

Hvad er din vildeste koncertoplevelse nogensinde? Hvorfor?

Orange scene – helt forrest – Iron Maiden slår saltomortaler på scenen, mens store papmachemonstre vader rundt i baggrunden – forsangeren Bruce Dickinson har fået det for varmt og smider sin hue ud over publikum, som lander lige i hånden på mig og på gutten ved siden af, som må give efter for mine stærke hænder – Bruce Dickinsons egen, svedige Iron Maiden-hue er nu min, og fordi den under ingen omstændigheder må blive nuppet af nogen, ryger den direkte ned i underbukserne, hvor ingen ud over mig selv kommer i løbet af Roskilde Festival. Der var mange af mine venner, der havde huen på den aften.

Hvad lyttede du til i din ungdom?

Jamiroquai, Dr. Bombay, Barry White og Rage Against The Machine.

Jeg ved, at du spiller en ond luftguitar. Kan du spille på et ægte instrument?

Jeg spiller en endnu ondere ægte guitar. Hård hegn, du.

Hvilken kunstner vil du allerhelst opleve live? Hvorfor?

Nu snyder jeg lidt og vælger en afdød kunstner. Jeg gik glip af en Soundgarden-koncert, som jeg måtte droppe, fordi jeg havde dobbeltbooket den dag. Efterfølgende har vi jo mistet Chris Cornell, og ham nåede jeg så aldrig at opleve live. Og det stinker… Han var sat'me en af de hårde drenge.

Hvad er din største guilty pleasure? Hvorfor?

Hvis noget er fedt, så er det fedt. Smag er subjektiv, så man behøver ikke at føle sig skyldig i at kunne lide noget frem for noget andet. Så længe man kan forklare den fede vinkel – om det er fordi, det er kitsch, eller om det er lyden, der er god osv.

Symphony X: "The Walls of Babylon"… den kan jeg sgu faktisk ikke lige forklare, hvorfor jeg lytter til. Men jeg gør det sgu.

Hvilken artist vender du altid tilbage til, når du shuffler rundt på dine playlister? Hvorfor?

Jeg har en livslang kærlighedsaffære med Metallica, som er noget, jeg ikke kan leve uden. Så der er det. Men ud over det – hvis jeg er i tvivl om, hvad jeg vil høre, så kan jeg faktisk altid høre Nick Drake. Hans lyd appellerer rigtig godt til min smag og lyder for mig lidt som den plade, man aldrig selv fik skrevet. 

Hvilken sang kan få dig i godt humør, hvis du er trist? Hvorfor?

Huey Lewis & The News: "Back in Time". Det er en svinestreg af en 80’er-klassiker. Huey har en helt særlig plads i mit musikalske hjerte, fordi det bare holder ad helvede til. Og så minder den mig om Back to the Future, som den er skrevet til. Hør den mand!

Hvilken sang kan fremkalde en tåre i din øjenkrog? Hvorfor?

Monthy Python: "Always Look on the Bright Side of Life". Den minder mig om min kære far, som jeg mindes med glæde. 

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet? Hvorfor?

Ratt: "Round and Round". Jeg har et svagt punkt for 80’er-kitsch, og hvis nogen hiver sådan en banger op af hatten, så imploderer jeg på dansegulvet.

Er der noget musik, du har det meget svært med? Hvorfor?

Musik er jo en handelsvare ligesom alt andet i verden, og det er jeg helt afklaret med. Men musik, der tilsyneladende udelukkende er produceret for at trække penge ud af markedet ved at plagiere samtidspopulær mainstreammusik, uden at tilføre det andet end ufærdig lyd og dårlig etikette, det gør mig sgu lidt i dårligt humør. Jeg ignorerer det ikke, for jeg gider ikke lukke øjnene for tendenser, men jeg kan bare ikke overskue at bruge energi på det.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være? Hvorfor?

Tom Waits. Ville han ikke være typen, der lavede en rimelig spændende aften?

Du er lige blevet far. Står der musikalsk opdragelse på programmet nu?

Yes! Uden nogen særlig grund står den for tiden på Elton John, Queen og George Michael, og det er både til de vågne timer og til luren. Men der er helt klart en mission i at forme et individ, der kan lytte til alt fra jazz til metal.

Du laver selv film. Hvilken film har efter din mening det perfekte soundtrack? Hvorfor?

Når det kommer til film, kan jeg virkelig godt lide gode filmscores. Der er helt klart en masse film med fede soundtracks, men den skræddersyede musik er den, der virkelig får de bittesmå armhår til at dirre. Lige nu og her kommer jeg til at tænke på Hateful Eight – den har fandeme en bad lyd. Det er også Ennio Morricone, ik’.

Og så dengang, Prince lavede soundtracket til Batman. Det var simpelthen for fedt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA