x

Danmarksaktuelle Tech N9ne: – Uanset hvor mange penge jeg har, er jeg ikke tilbagelænet

Danmarksaktuelle Tech N9ne: – Uanset hvor mange penge jeg har, er jeg ikke tilbagelænet

Tech N9ne har igennem 25 år leveret skarpe rim og flows til sin loyale fanskare. Han er oppe på album nummer 21, N9na, og han er stadig i fuld gang med endnu mere ny musik, som han fortæller i dette interview. Han har to kommende koncerter i Danmark, i Pumpehuset, København 14. august og Posten, Odense 15. august. 

Tech var så venlig at tage sig tid til et lille interview om alt lige fra, hvem hans yndlingsrappere indenfor den nye skole er, til hvordan han kan blive ved med at bevare sin imponerende arbejdsmoral. 

Du udgav dit 21. studiealbum, N9na tilbage i april. Mister du aldrig motivationen eller løber tør for idéer? Du har så mange albums under bæltet, og de er alle sammen gennemførte og af høj kvalitet. 

– Nej, overhovedet ikke. Jeg bliver ved med at leve livet, ser du. Jeg har stadig et behov for at give mine fans ny musik og bevise over for både mig selv og dem, at jeg stadig kan bringe skarp lyrik og stadig kan konkurrere med de bedste. Uanset hvor mange penge jeg har, er jeg ikke just tilbagelænet – jeg vil lave endnu bedre musik.

Vil det sige, at du allerede arbejder på ny musik? 

– Ja, jeg har lige valgt tre beats til min næste udgivelse, der hedder Enterfear. Ser du, det hedder Enterfear, fordi jeg vil gå alle de ting, jeg frygter i møde og så komme ud på den anden side igennem dem alle. Det er tanken og konceptet bag min næste udgivelse. 

Det lyder spændende. Hvem har produceret beatsene? 

– Øhh, det ved jeg ikke, mand. Jeg får beats fra så mange forskellige steder. Jeg får tit sendt en hel pakke med noget forskelligt, og til tider hører jeg noget derigennem, som jeg kan lide – det var tilfældet her. 

Er der indtil videre nogle rappere, som du arbejder sammen med på det nye album? 

– Nej, ikke endnu. Indtilvidere vælger jeg bare beats. Jeg plejer at færdiggøre mine egne vers og det hele og derefter sende det til den person, jeg vil have med på nummeret, og ellers mødes jeg med personen på et tidspunkt. Men jeg kan bedst lide at færdiggøre min del først, hvis det er muligt. 

Okay. Et af højdepunkterne på N9na er “Like I Ain’t”. Hvad var tanken bag det nummer? 

– Jeg ville vise alle de nye, hvad jeg har opnået gennem min karriere. Det er ikke alle, der er klar over det. Og på den anden side ville jeg også vise folk, at jeg stadig er sulten efter mere. Jeg rapper stadig, som om jeg har intet at miste, det er vigtigt for mig at vise det til hele verden. Jeg er stadig sulten efter mere. 

Manglende anerkendelse

Føler du generelt, at du ikke får den anerkendelse, du fortjener? 

– Ja, det synes jeg. Men alle mine kolleger i rapgamet ved det. Fra Eminem, Lil Wayne og Drake til Run The Jewels og KRS-One, ser du. De anerkender alle sammen, hvad jeg har opnået, og de ved, at jeg er en topklasse MC.

Men jeg forstår godt, hvorfor du også vil have helt nye rappere til at vide, hvad du og andre har opnået i fortiden. En del af dem studerer ikke rigtig hiphoppens fortid mere. 

– Ja, hvis man ikke kender til hiphoppens fortid, kan man ikke have styr på, hvad man har gang i nu. Og man skal huske at hylde, anerkende og respektere rapperne fra den gamle skole, det er vigtigt efter min mening. 

Enig. Op til udgivelsen af N9na valgte du at udgive to ep’er, hvorpå der også befandt sig numre fra det dengang kommende album. Hvorfor valgte du at gøre det på den måde? 

– Det var bare noget nyt, vi ville prøve. Folk har svært ved at holde fokus i længere perioder nu til dags, og vi ville fange lytterens opmærksomhed før udgivelsen af albummet. Man skal hele tiden forblive i deres hjerne, hvilket vi kunne gøre på denne måde. 

Moderne hiphop

Tech N9ne har været længe i rapgamet og har oplevet udviklingen af genren:

– Hiphop bevæger sig, som det altid har gjort. Der er altid forandring, og der er altid rappere, som nogle mennesker ikke synes burde have en plads i genren. Men genren er stadig voksende, og jeg lykønsker enhver person, der kommer ind i gamet og er velsignet nok til få sig en fanskare. De behøver ikke alle sammen at være mester-rappere – de behøver ikke alle sammen at gøre det samme som os. Hiphop har altid haft forskellige stilarter og nicher.  

Hvilke nyere rappere kan du bedst lide? 

– Jeg kan godt lide Denzel Curry, Travis Scott, øhh, jeg kan lide mange forskellige, jeg kan også lide Dave East og YG. Jeg kan bare lide hiphop, mand! Jeg kan også lide Token og Joyner Lucas. Hmm, og Logic og Hopsin kan jeg også godt lide. En masse forskellige. 

Du har selv oplevet hiphop udvikle sig igennem din lange karriere. Hvor ser du genren om 10 år, og ikke mindst, hvor ser du dig selv om 10 år? 

– Om 10 år vil jeg være på min private ø, som jeg vil købe engang. Der vil være musik og fester, og jeg kan invitere en masse folk til at komme. Dét ville være fedt! Og Strange Music vil eksistere for evigt. Hvem ved hvilke artister, der vil være på mit pladeselskab til den tid? Det eneste, jeg ved er, at jeg vil lave den bedst mulige musik, præcis som jeg altid har gjort. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde selv vil kunne stoppe med at lave musik: musikken er i mit blod. Selvfølgelig kan jeg vælge at tage den lidt mere med ro, men hvis jeg nogensinde beslutter mig for helt at stoppe, vil jeg gøre det på toppen. 

Danmark

Lad os vende næsen mod Danmark. Det lader til, at du har et specielt forhold til Danmark – du har blandt andet også arbejdet sammen med USO. Sidst du spillede koncert i Aarhus, gjorde du det også tydeligt, at du satte stor pris på Danmark og fansene, du har her. Hvad er det ved Danmark som du godt kan lide? 

– Jeg er virkelig glad for at kende rappere som USO og L.O.C. De gav mig en chance for at opleve hele området. Fansene er meget engagerede, og jeg elsker især Roskilde Festival. 

Man kan nærmest fornemme Tech N9nes smil på læben gennem telefonen, da han udbryder: – Og du ved, jeg kommer sgu altid til at savne Christiania – og griner herefter højlydt gennem det grynede telefonsignal. 

Han fortsætter:

– Jeg elsker Danmark, og de elsker mig. Det var virkelig fedt at være i Aarhus sidst, og det var godt at se USO igen. Han er en fantastisk artist. Jeg glæder mig til at komme til Danmark igen, det er altid fedt! 

Hvad kan dine fans så forvente af dine to kommende koncerter i Danmark? Du skal både spille Pumpehuset, København den 14. august samt Posten, Odense den 15. august.

– Jeg ved det faktisk ikke helt endnu. Jeg skal hjem og sammensætte et helt nyt show. Jeg ved bare, at det bliver med en masse energi og gang i den. Det kan jeg godt garantere. 

Det bringer mig passende videre til mit næste og sidste spørgsmål, der lyder på, hvor meget tid du og dit hold egentlig bruger på at forberede hele showet til sådan en tour. Jeg blev positivt overrasket over, hvor koordineret og gennemtænkt den seneste koncert i Aarhus var, hvor du også havde Krizz Kaliko med. 

– Det bruger vi lang tid på. Vi øver rigtig meget. Vi har et helt lokale hos Strange Music med en scene og det hele, beregnet til at øve sig på. Alt bliver gennemgået – rigtig mange gange. Det er vigtigt, at det hele sidder lige i skabet. 

Og med det takker jeg Tech N9ne for at tage sig tid til et lille interview. Han udtrykker til sidst, at han glæder sig rigtig meget til at vende tilbage til Danmark. 

Billetter til København-koncerten kan købes på ticketmaster.dk, og billetter til Odense-koncerten kan købes på postenlive.dk. Du kan også læse en anmeldelse fra sidste gang, Tech N9ne gav koncert i Danmark lige her.

Varm op med "Like I Ain't":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA