GAFFA Talk på Tønder: Helt tæt på Folkeklubben

GAFFA Talk på Tønder: Helt tæt på Folkeklubben

Publikum fik torsdag eftermiddag muligheden for at komme helt tæt ind på livet af det folkekære orkester Folkeklubben på årets Tønder Festival.

Her er GAFFA i år vært for i alt fire såkaldte GAFFA Talks, hvor forskellige kunstnere bliver interviewet live på scenen af bladets skribenter.

Festivalens første GAFFA Talk var med Folkeklubben, som troppede op i Pumpehuset torsdag eftermiddag i sin nye firmands-konstellation, bestående af sanger Kjartan Arngrim, guitarist Rasmus Dall, trommeslager Rasmus Jusjong og Ida Duelund på bas.

Udvidelsen af live-besætningen var da også det indledende emne i samtalen, som blev ført af Ole Rosenstand Svidt fra GAFFA.

Ida Duelund fortalte om sin entré i bandet

”De er jo sådan et ordentligt band. En dag fik jeg bare en mail fra bandet, hvor de spurgte, om jeg havde lyst til at spille sammen med dem. De havde en lang liste med datoer og jobs i kalenderen. Mit første svar var ”måske”. Jeg kendte ikke rigtig Folkeklubben og syntes deres navn lød lidt fjollet. Men vi mødtes og efter en lang samtale om, hvad der er vigtigt, når det handler om at spille koncerter, var jeg ikke i tvivl og sagde ja”.

Herefter gled den godt en time lange samtale videre i en lind strøm af emner som bandets tilblivelse og succes, inspirationen bag sangene og hvad der driver dem ude på landevejen.

Og netop her har Tønder Festival, haft stor indflydelse på Danmarks nok mest hårdtarbejdende orkester.

”Tønder Festival var lidt at et gennembrudsting for Folkeklubben”, fortæller Kjartan Arngrim og fortsætter:

”Vi spillede hernede for fem-seks år siden. Carsten Panduro (tidligere leder af festivalen, red.) havde set os på de lokale værtshus Hagges og inviteret os til at spille om formiddagen i Telt 2. Vi var så bange for, at der ikke ville komme nogen. Men der var propfyldt, og det føltes bagefter, som om at alle de her mennesker havde taget deres oplevelser med sig hjem og ud i landet. Det åbnede så mange døre og gjorde, at vi kom til at spille på større spillesteder.”

Publikum fik også mulighed for at byde ind med spørgsmål til bandet. Og dem var der mange af. Ud over ros til bandets seneste album Sort Tulipan blev der blandt andet spurgt til den ladcykel, der siden starten har været bandets vartegn og som i dag står i en pladeforretning i Svendborg. Et par anekdoter fik vi også at høre, blandt andet om dengang selveste Kim Larsen gav en omgang på et værtshus efter at have hørt sangen ”Fedterøv”.

Folkeklubben spillede på Tønder Festival torsdag aften og til skolekoncert fredag formiddag, begge på Open Air-scenen.

Sidste GAFFA Talk er med John Smith i Pumpehuset lørdag klokken 13.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA