x

Folk-duoen Bright Blue Gorilla på turné med egen spillefilm – med kvindelige superhelte

Folk-duoen Bright Blue Gorilla på turné med egen spillefilm – med kvindelige superhelte

Action-komedien 36 Husbands kan opleves landet rundt i september

Den Los Angeles-baserede duo Bright Blue Gorilla har skabt sig noget af en niche som kombinerede musikere og filmskabere. De har siden 1990 rejst verden rundt og sunget og spillet deres folk-orienterede sange, udgivet 12 album og fra 2005 desuden vist spillefilm, som de selv har instrueret, produceret og spiller med i, om end ikke i hovedrollerne.

Gruppen bestående af ægteparret Michael Glover og Robyn Rosenkrantz er regelmæssige gæster i Danmark, og nu er de så tilbage med turné og en ny film, 36 Husbands. Først giver de minikoncert, så viser de deres film, og bagefter kan man stille spørgsmål til duoen.

Filmen har Danmarks- og verdenspremiere i Kvarterhuset i København 5. september og kan opleves landet rundt de følgende halvanden uge. Se hele turnéplanen nederst.

36 Husbands er noget så usædvanligt som en actionkomedie om tre kvindelige agenter, hvis arbejde er at forføre en række magtfulde mænd, gifte sig med dem og dernæst, ved en kombination af almindelig snuhed og særlige evner udi kung fu, få forhindret dem i at udvikle våben og igangsætte krige og dermed bidrage til at opretholde verdensfreden. Måske ikke verdens mest realistiske plot, men Bright Blue Gorillas film er ikke, som film er flest. Vi har talt med de to bagmænd om deres tanker bag filmen, der er den syvende i rækken fra og med debuten Sister Sarah’s Sky i 2005. Michael Glover er manuskriptforfatter og instruktør, og Robyn Rosenkrantz er producer.

Michael, hvordan i alverden kom du på idéen med en kvindelig superheltefilm, hvor kung-fu spiller en fremtrædende rolle?

Michael Glover: – Jeg har en lidt mekanisk tilgang til det at skabe. Det er ikke sådan, at jeg sidder og venter på, at idéerne falder ned fra himlen. Jeg kom ret hurtigt på den idé, at filmen skulle foregå rundt om i verden, der skulle være kvindelige, handlekraftige hovedroller, og så havde jeg længe tænkt på, at der skulle være et element af kung-fu i filmen. Det var noget, jeg selv dyrkede lidt som teenager i New Mexico. Og vi plejer jo selv at være med i vores film, og i denne omgang kom jeg så på ideen, at vi skulle være med i et tv-show, som spiller en markant rolle. Og pludselig kom jeg så på, at filmen skulle handle om nogle kung fu-dyrkende kvindelige spioner, og så tog det virkelig fart. Det var alt sammen idéer, jeg havde ladet komme til mig over nogle måneder, og selve manuskriptet skrev jeg så på to uger.

For nylig vakte det stor debat, at rollen som Agent 007 i den næste James Bond-film, No Time to Die, skal spilles af en sort kvinde, Lashana Lynch, der dog har rollen som vikar for Bond i en mindre del af filmen – Bond-figuren spilles stadig af Daniel Craig. Synes Michael Glover, at verden mangler kvindelige superhelte, siden han har lavet en film med tre af slagsen?

Michael: – Ikke kun filmverdenen, men verden i det hele taget behøver flere stærke kvinder. Da jeg var barn, havde jeg ikke nogle ordentlige mandlige rollemodeller. Dem, der var der, lærte jeg at kæmpe af – jeg voksede op i et ret voldeligt område i New Mexico – jeg lærte at ordne en bil, jeg lærte basalt set at være en idiot. Hvis jeg skulle have et godt råd, ville jeg spørge en kvinde. Det var måske derfor, jeg blev kunstner, fordi jeg ikke ville hænge ud med nogle idioter.

Robyn Rosenkrantz supplerer: – Vi har brug for et mere balanceret samfund. Mændene har været ledere for evigt, men alle har både mandlige og kvindelige aspekter i sig. Og vi lige nu har vi brug for kvindelige energier for at få styr på alle de ekstreme ting, der sker i verden.

Men det er jo trods alt en mand, der har skrevet og instrueret filmen?

Robyn: – Vi har stor indflydelse på hinanden, vi er jo gift og laver musik sammen, og jeg redigerer også. Og så kan jeg se ting med friske øjne, ting som Michael ikke ser. Så der er en feminin energi i det hele.

Michael: – Dette her er vores syvende film, og vi er blevet meget bedre til at samarbejde nu, vi havde mange flere skænderier under de første film.

Kampscener, men ingen vold

Selvom der bliver udøvet en del kung fu i filmen, er det ikke en voldelig film, understreger Robyn Rosenkrantz:

– Vi er fokuserede på det spirituelle i kung fu, på hvordan man kan flytte sin energi og få personer til at flyve gennem rummet ved blot at berøre dem ganske let; det er der nogle mestre, der kan. Lidt ligesom i filmen Tiger på spring, drage i skjul. Vi er ikke interesseret i det voldelige aspekt.

Ligesom parrets øvrige film er 36 Husbands indspillet for et ganske lavt budget – cirka 75.000 dollars, fordi de medvirkende arbejder under helt særlige forhold, og som sædvanlig har der været en del held og tilfældigheder med i spillet. Desuden har Bright Blue Gorilla fået crowdfundet cirka halvdelen af budgettet.

Robyn: – Vi var så heldige, at en af hovedrolleindehaverne i filmen, Christa Pasch, var med i et tv-show i Tyskland sammen med den tyske skuespiller Felix Kosse. Han er kung fu-ekspert, har boet 10 år i Kina og dyrket det derovre. De fulgtes hjem i S-bahnen i Berlin, hvor Christa begyndte at tale om 36 Husbands, som hun skulle medvirke i, og så kom de til at snakke om kung fu, og så tilbød Felix at undervise de tre hovedroller i filmen i kung fu i et år, gratis. Idéerne flyder rundt i universet. Det var åbenbart meningen, at vi skulle møde ham, og så endte det hele med at kunne lade sig gøre.

Michael: – Vi har aftaler med vores medvirkende om, at de arbejder gratis mod at få kost og logi og så en stor del af indtjeningen, hvis filmen skulle gå hen og blive en succes. Hvis filmen skulle have været finansieret som en helt almindelig film, uden gratis arbejdskraft, ville den nok have kostet en halv million dollars, hvilket dog stadig er billigt. Hovedrolleindehaverne var nogle, vi kendte i forvejen og tidligere har arbejdet sammen med, og det passer os fint, at det er to tyskere og en italiener. Det var for de fire hovedpersoners vedkommende – de får på et tidspunkt en mandlig hjælper – en fem måneders rejse, herunder en måned i Australien og to måneder i Berlin, hvor vi også var et smut i Paris, og i LA i fem uger. Vi var som en stor familie. Og vi vælger også skuespillere, som kan hjælpe os med det tekniske, med kamera, lyd og lys, så vi sparer mandskab på den front, og så folk ikke skal vente så meget under filmingen. Jeg vil dog understrege, at når jeg skriver manuskripter, tænker jeg ikke over, at vi ikke har noget stort budget, så skriver jeg bare, hvad der falder mig ind, uanset om det lyder som noget, der kan blive dyrt af finansiere eller ej.

Robyn: – Vi har også været heldige at have venner, der har inviteret os rundt i verden, for eksempel i Australien, hvor vi boede på en vingård i to uger, og ejeren fik også sine venner til at hjælpe os og skaffede desuden nogle lokale skuespillere.

Verden er en komedie

Ligesom Bright Blue Gorillas seks tidligere film spiller humoren en stor rolle i 36 Husbands, og det er der en god grund til, fortæller Michael Glover:

– Vi kan godt lide at se på verden med humor. Der er mange store filmskabere, der laver alvorlige film om verdens globale problemer, Martin Scorsese for eksempel, så det mangler verden ikke. Vores film er en naturlig forlængelse af os selv. Jeg kan godt lide at se verden som en komedie, som verden ikke forstår som en komedie.

Michael Glover og Robyn Rosenkrantz har tidligere spillet med i en vaskeægte Hollywood-film, komedien The Last Shot fra 2004 med Alec Baldwin og Matthew Broderick i hovedrollerne. Det var netop den film, der gav parret lyst til selv at lave film, og for deres honorar købte de filmudstyr og indspillede deres første film på et meget sparsomt budget. Siden er budgetterne gradvist vokset, og duoen er langsomt kommet tættere på Hollywood igen, fortæller Michael Glover.

Michael: – Der er visse folk i Hollywood, som er begyndt at forstå, hvad vi har gang i, og som vi har mødtes med. I begyndelsen sagde folk til os: ”Der er et eller andet interessant i jeres film, men vi ved ikke, hvad vi skal gøre med dem.” Nu siger de: ”Der er helt sikkert noget i jeres film, vi skal lige finde ud af, hvad det er,” så det går fremad. Det kunne være fedt at lave en serie ud fra denne film med folk i Hollywood. Men det skal være umagen værd, for vi vil ikke miste vores kreative frihed. Men jeg skaber film for, at de skal ses, jeg skaber dem ikke for min egen skyld, så jeg tænker altid på publikum. Og vores publikum er folk, der godt kan lide det alternative, er åbne over for nye ting og ikke alt for alvorlige. Vi laver også testscreeninger, så dér er vi lidt Hollywood-agtige.

Robyn: – Og vi uddeler spørgeskemaer til vores testpublikum, og det lærer vi meget af.

Interviewet er ved at være forbi, men der er lige en ting, vi skal have styr på: Hvorfor er det lige præcis 36 ægtemand, vi skal forbi i filmen, og ikke et andet tal?

Robyn: – Tallet 36 er et mystisk tal ligesom 18, det har stor betydning inden for for eksempel yoga, jødedom og kabbala.

Michael: – Faktisk er der ikke helt præcis 36 ægtemænd i filmen, kun i slutningen af 20’erne, fordi nogle blev klippet ud, men det synes vi heller ikke er så vigtigt. Der er nok heller ikke så mange, der tæller efter.

LÆS OGSÅ: LISTE: Her er Quentin Tarantinos 20 bedste filmsange

Filmen kan opleves med minikoncert og Q&A-session følgende steder:

Torsdag den 5. september: Kvarterhuset, Copenhagen

https://kvarterhuset.kk.dk/event/filmpremierekoncert-36-husbands

Fredag den 6. september: Lukket visning Copenhagen Pop Up Screening

Lørdag den 7. september: Lukket visning Svendborg Pop Up Screening

Tirsdag den 10. september: Kværs, Sønderjylland Pop Up Screening

Torsdag den 12. september: Ølluminati, Viborg http://www.oelluminati.dk/

Fredag den 13. september: Silkeborg/Aarhus Pop Up Screening

Lørdag den 14. september: Nicolai Biograf og Cafe, Kolding https://www.nicolaibio.dk

Søndag den 15. september: Copenhagen Pop Up Screening

Filmen kan også ses fra Vimeo fra september og via iTunes fra januar 2020, sidstnævnte i samarbejde med distributøren Under the Milky Way 

Læs mere her:

http://www.brightbluegorilla.com

http://36husbands.com/


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA