x

Boganmeldelse: Roskilde Stories

Boganmeldelse: Roskilde Stories

Forlaget Radius har haft gang i en stor indsamling af historier fra Roskilde Festival. Idéen var at samle så mange selvoplevede anekdoter fra Roskilde-festivalerne som muligt og udgive dem i bogform.

Nu er bogen så kommet. Den har fået den oplagte titel ”Roskilde Stories” og byder på trehundrede historier fra hele festivalens levetid, fra begyndelsen i 1971 og frem til og med sidste års festival.

En stor del af historierne tager ikke helt overraskende udgangspunkt i, at fortælleren og/eller dennes venner har været temmelig berusede, og så sker der jo ting og sager, man ikke altid helt er herre over. En af de mere bizarre historier er fortællingen om en festivalgænger, der lader sig overtale til at ryge pubeshår – dog ikke hans egne.

I den mere romantiske afdeling finder vi en stribe historier om par, der har mødt hinanden på festivalen – og nogle af dem er stadig sammen mange år efter, og flere har fået børn.

Derudover byder ”Roskilde Stories” på påfaldende mange beretninger, hvor urin og/eller fækalier indgår, så mere sarte sjæle er hermed advaret.

Den tragiske dødsulykke under Pearl Jam-koncerten i 2000 er naturligvis heller ikke gået hen over hovedet på festivalgængerne.

Bogen indeholder både bidrag fra danske og udenlandske festivalgængere, og alt er gengivet på originalsproget, så du kan både læse svenske, norske og engelsksprogede indlæg i bogen, der er i paperbackformat.

Mellem moderat og ganske underholdende
”Roskilde Stories” er hurtigt læst og hurtigt glemt. De fleste af historierne svinger mellem moderat og ganske underholdende, men det pjattede fylder lige vel meget, og stof til eftertanke er der ikke meget af, bortset fra understregningen af, at Roskilde Festival er et helt særligt univers, hvor reglerne fra den almindelige hverdag er suspenderet, og næsten alt kan ske. Og hvor en fremmed i den grad er en ven, du bare ikke har mødt endnu.

Det er desværre ikke alle bidragydere – nogle mere eller mindre anonyme, andre med angivelse af fuldt navn og hjemby - der er lige store sproglige begavelser. Korrekturlæsning er tydeligvis heller ikke det, udgiverne har brugt mest tid på. Et par enkelte poetiske guldkorn er der dog, men ellers er brevene, der bliver læst op hver søndag aften i P3’s lytterhitliste Det Elektriske Barometer, faktisk generelt på et højere litterært niveau.

Det bedste ved ”Roskilde Stories” er det tidsbillede, bogen fremkalder fra summen af 37 års festivaler. Der er ikke helt overraskende flest bidrag fra de senere år – de yngre generationer er jo ofte lidt mere meddelsomme end de ældre, når det handler om at maile tekster ind – men alligevel giver ”Roskilde Stories” et fint overblik over festivalens udvikling fra lille og ikke særlig velorganiseret hippie-festival – hvor rockere dog havde adgang (!) og brugte den til at skabe skræk og rædsel – til de senere års position som en af Nordeuropas største festivaler.

Bogen kan selvsagt købes på årets Roskilde Festival og i GAFFA Shop.

Roskilde Stories
Diverse forfattere
Forlaget Radius
250 sider, paperback
Vejledende pris 99,- (for hver solgt bog går 10 kroner til Roskilde Festivals humanitære projekt)

Køb bogen i GAFFA Shop


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA