x

Lou Reed genser Berlin

Lou Reed genser Berlin

Lou Reed havde aldrig været i den tyske hovedstad, da han udgav albummet "Berlin" i 1973. Dengang var byen et billede på splittelse og afmagt, og det var symbolsk for Lou Reed, der befandt sig i en af sit livs store kriser: splittelsen fra hans første hustru. I dag genfinder Lou Reed Berlin i en filmisk udgave af hans værk, "Lou Reed's Berlin" og på sin Europaturné, der 7. juli rammer København.

Albummet "Berlin" udkom kun et år efter Lou Reeds store succesalbum "Transformer", der var produceret af David Bowie og omfattede hittet "Walk On The Wild Side". Berlin blev derimod en kæmpe kommerciel fiasko, og kritikerne sablede det ned. Nogle anmeldere viste ligefrem væmmelse ved Lou Reeds musikalske værk. En Rolling Stone-skribent pointerede, at der findes enkelte album, der er så stødende, at man ønsker sig fysisk hævn over kunstneren, og dette var et af dem. Lou Reed var uforstående og skuffet over kritikken. Han var begejstret for albummet, som han selv beskrev som noget af et mesterværk. Men Berlin kom og gik som en døgnflue, og den amerikanske kunstner fik aldrig mulighed for at opføre det live. Før nu.

December 2006 var første gang nogensinde, Lou Reed opførte Berlin live. Det skete i St. Ann's Warehouse i Brooklyn, hvor produceren Bob Ezrin og Hal Willner stod for den musikalske instruktion.

Filminstruktøren Julian Schnabel havde afsløret, at han var en stor fan af "Berlin" og foreslog, at de slog sig sammen for at lave en film baseret på en live-opførelse af hans album. Det blev til "Lou Reed's Berlin", som har premiere i danske biografer 11. juli. GAFFA har mødt Lou Reed i Los Angeles.

Hvordan var dit møde med Berlin over 30 år senere?
– Bob Ezrin og jeg har altid ønsket at iscenesætte "Berlin". Vi ville forbinde sangene, så det blev til en lille fortælling. Min idé var: hvad hvis man har en pige i et hotel, og den første sang er af manden, der befinder sig i hotelværelset op til hendes, og så den anden er sunget af en mand for enden af gangen? Alle sangene handler om den samme pige. Til slut synger hun, og der er flere forskellige måder at forbinde sangene og fortolke det på. Dengang var musikken på vinyl, og der var 12 til 14 sange på albummet, hvilket vil sige tre eller fire minutter til hver karakter. Hvis karaktererne dukker op igen og kommunikerer med hinanden, har man skabt noget musisk, som man kan se for sig: en fortælling. Musik er meget interessant. En af mine venner har læst en bog, der hedder "This Is Your Brain On Music". Hvad er musik? Hvorfor påvirker den os, som den gør? Man kan ikke se den, og man kan ikke røre ved den.

Det bedste af det bedste
Hvad synes du om filmen Lou Reed's Berlin?
– Den er utrolig god. Du spurgte. Det er helt fantastisk, hvad vi gjorde med lyden, for det var helt nyt udstyr. Vi førte "digital" et skridt videre. Det er fænomenalt og meget smukt. Det mindede mig om Andy Warhols Exploding Plastic Inevitable (multimedieshow, opført i en række amerikanske byer 1966-1967, red.). Folk har forsøgt at mikse lys, film og musik i evigheder, men det har aldrig været særligt effektivt i mine øjne. Dette var utroligt. Der er farver i samspil med musikken, som aldrig er distraherende, men derimod understreger musikken.

Det er ikke første gang, du har indvilliget i at lave en koncertfilm i din solokarriere...
– Jeg har lavet mange koncertfilm, og de var mere eller mindre succesfulde. Efterhånden som jeg har lært mere om mediet, er de blevet bedre. Til at begynde med ved man ganske enkelt ikke så meget, og man bliver klogere på den hårde måde. Nej, det går ikke, at kameraet filmer op i min næse. Vi lavede et tv-program, der hed Sessions på PBS (Public Broadcasting Service, amerikansk tv-netværk, red.), og vi lavede Spanish Fly i Spanien, men det var ikke nær så godt som dette. High tech er ingen joke, og vi brugte det bedste af det bedste. Der er nogle, der er ligeglade med, om det er vinyl med ridser i, men hvis man er seriøs som jeg, vil man hellere undgå ridserne og høre mere af musikken. Man får, hvad man betaler for, og denne film har en utrolig lyd.

Især den elektriske guitar!
– Den elektriske guitar er utrolig, hvis jeg kan tillade mig at sige det selv. En af dem var min. Jeg forsøgt at skabe den lyd i årevis – inklusive på mine album – og endelig er udstyret tilgængeligt.

Deprimerende album
Lou Reeds album "Berlin" beskrives ind imellem som det mest deprimerende album nogensinde udgivet. Det handler om kvinden Carolines tragiske skæbne. Hun bliver udsat for misbrug, tager narkotika og bliver prostitueret, og endelig ender hun med at begå selvmord i sangen "The Bed". Men i dag har "Berlin" fået kultstatus, og flere kritikere revurderer, om "Berlin" i virkeligheden var en visionær affære.

Lou Reed er kendt for at være kontrær og svær at interviewe. Han værdsætter ikke kritikere og journalister og nægter at tale om sit privatliv – selv om det oplagt er en stor inspiration for hans musik.

Hvorfor var Berlin ikke en succes?
– Jeg ved det ikke. En af grundene var, at det var en dyster fortælling. Den handler om jalousi. Berlin handler ene og alene om jalousi. Men alle har været jaloux.

Resonerer albummet på samme måde som dengang?
– Hvordan skulle jeg kunne vide, om det resonerer på samme måde som for 30 år siden? Det aner jeg ikke. Jeg skulle kunne rejse i tiden for at svare på det. Det skulle være den vigtigste ting i mit liv. Der sker mange ting, hvor jeg ikke vurderer, hvorvidt det resonerer på samme vis eller ej. Det var ikke spørgsmålet. Spørgsmålet var: resonerer det nu? Jeg er ligeglad med, om det resonerer den modsatte vej, på hovedet eller på en grøn, blå, eller en høj måde. Jeg er ligeglad. Det vigtige er, hvorvidt det har relevans nu, og det har det bestemt.

Føler du dig stadig personligt berørt af det, som dengang du skrev det?
– Det håber jeg så sandelig ikke.

Er det som at synge en andens materiale?
– Nej, jeg genkender stilen. Der er helt sikkert en særlig stil, og jeg kender personen. Jeg kan genkende følelsen, men det handler om jalousi.

Er kommerciel succes vigtigt for dig?
– Jeg har aldrig haft det, så det er lidt sent at tale om det.

Lou Reed opfører hele Berlin live i Operaen i København 7. og 8. juli. Koncerterne har længe været udsolgt.
Filmen "Lou Reed's Berlin" har premiere i danske biografer 11. juli.

 

 

Lou Reeds hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA