x

KOMMENTAR: Festivaler er fantastiske, men glem ikke spillestederne

KOMMENTAR: Festivaler er fantastiske, men glem ikke spillestederne

Koncertgængeri er vigtigt hele året rundt. Både for dit vinterhumør og for spillestedernes overlevelse.

Der er ingen tvivl om, at festival-Danmark er noget helt særligt. Festivallivet er en chance for at koble af, nyde udendørslivet i al slags vejr (nogle gange federe end andre), drikke sig skidefuld med gamle venner og høre de bedste og største artister fra ind- og udland. Den perfekte anti-hverdag med et fornemt soundtrack af livemusik, der står i skærende kontrast til den dagligdag, vi kalder vores liv – med travlhed, forpligtelser og implicitte reglementer.

Du kan dykke ned i vores dækning af den danske festivalsommer på gaffa.dk, hvor vi blandt andet har anmeldt 342 koncerter – fra Roskilde Festival til Alive i Thy og fra Badesøen i Albertslund til Tønder Festival.

Og når du så har gjort det, kan du se frem mod et efterår med masser af spændende albumudgivelser og ikke mindst en lang række spændende koncerter på de danske spillesteder. For hvis du tænker, at det kun er sommeren, der er lig med mindeværdige koncertoplevelser, så tager du altså fejl.

De danske spillesteder, store som små, kommunalt støttede som selvstændige, arbejder altid benhårdt året rundt for at levere spændende, horisontudvidende og relevante programmer til de musikinteresserede i deres nabolag. Her kan du være first-mover på de næste store musiknavne fra ind- og udland – og hvem vil ikke gerne være det? Vi har alle et ældre familiemedlem, der i ny og næ siger noget i retningen af ”GUD, har du lige været til koncert med Lukas Graham?! Ham så jeg i 2011 på Vestergade 58 i Aarhus. Den koncert glemmer jeg aldrig.”

Pointen er, at selvom det danske festivallandskab er enestående og fyldt med gode oplevelser, så må vi ikke glemme musikken og liveoplevelserne de resterende otte måneder om året. Musikken kan ofte blive sekundær i festival-regi, og risikoen for, at det sker til en klubkoncert er noget mindre.

Både spillestederne og artisterne har brug for et publikum, der ikke bare overvejer at se efterårets planlagte koncerter, men som rent faktisk tager af sted, oplever og mener noget efterfølgende. Det er essentielt for den musikalske alsidighed og for det fremtidige musikudbud i Danmark.

Så tjek efterårets program for dit eller dine lokale spillesteder og invitér din date, din mor og far, din overbo/underbo/nabo, dine bedsteforældre eller din gamle folkeskolekammerat med til koncerter i løbet af den forestående ”inde-periode” og bliv en kærkommen del af et vigtigt økosystem.

I går måske i ny og næ hjem fra en koncert og tænker ”det her, det var sgu en af de værre”. Men I går aldrig hjem og har oplevet ingenting. Og I går aldrig hjem og har oplevet mindre, end I kunne opleve en hvilken som helst anden dag inden for hjemmets fire vægge. Musik skaber minder, og musik skaber liv, samhørighed og relationer, der kan være svære at opstøve i andre sammenhænge nu til dags.

Er du i tvivl om, hvilke koncerter du skal prioritere det kommende efterår, kan du altid holde øje med vores anbefalinger og anmeldelser på gaffa.dk og i magasinet. Dyk eventuelt ned i de 342 anmeldelser fra sommerens festivalkoncerter og bliv klogere på hvilke artister – nye som gamle – der er værd at forlade Netflix og hjemmets trygge rammer for. Mange af de danske artister gæster landets spillesteder de kommende måneder eller i foråret og er klar til at give dig og dine koncertmakkere en på opleveren.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA