Barbara Moleko, HUN SOLO og PlanBørnefonden fejrer FN's Pigedag

Barbara Moleko, HUN SOLO og PlanBørnefonden fejrer FN's Pigedag

For andet år i træk samarbejder HUN SOLO og PlanBørnefonden om at fejre og markere FN’s Pigedag. Barbara Moleko, Moody, Nana Jacobi og sydafrikanske Alice Phoebe Lou optræder på Bremen Teater den 10.10, og på dagen afsløres en 'special guest'.

Den 11. oktober er FN’s Internationale Pigedag. Dagen blev indført i 2012 for at markere de problemstillinger piger verden over oplever alene på grund af deres køn.

Piger er den gruppe, som er mest udsat for diskrimination, stigmatisering og vold verden over. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører deres skolegang, bliver giftet bort, udsættes for overgreb og bliver gravide, mens de stadig er børn.

PlanBørnefonden, pris og pigedag

 PlanBørnefonden er en del af Plan International. En af verdens største organisationer med fokus på at sikre børn og unges rettigheder uanset køn, som arbejder i mere end 70 lande verden over. Plan International bidrog til at få FN til at etablere en pigedag. På dagen uddeles PlanBørnefondens Pigepris, direktør i PlanBørnefonden Gwen Wisti udtaler:

- Vi uddeler Pigeprisen for at hylde og fejre en person der har gjort noget særligt for at fremme ligestilling i Danmark. Som en af verdens største udviklingsorganisationer arbejder vi med at sikre alle børns rettigheder – uanset det køn de er født med. Vi ved at pigers rettigheder krænkes mest, og det er her vi skal sætte ind, hvis vi skal gøre en forskel og skabe en udvikling i verden. Piger skal sikres de mest basale rettigheder til at komme i skole og kunne bestemme over deres egen krop”.

HUN SOLO – dagen før dagen

 Som en optakt til Pigedagen er PlanBørnefonden og HUN SOLO for andet år i træk gået sammen om en koncert der markerer begivenheden. Gwen Wisti er meget tilfreds med en gentagelse af samarbejdet fra 2018.

- Vi er super glade for at HUN SOLO igen vil markere Pigedagen med os. De kæmper en kamp for ligestilling på den danske musikscene, og det komplimenterer vores arbejde for ligestilling rigtig godt. Pigedagen 2018 blev en virkelig fin og rørende aften med en fantastisk stemning. Det håber vi på at gentage. Der er bestemt meget at kæmpe for, når det gælder pigers rettigheder, men der er virkelig også meget at fejre. Derfor er det så dejligt at HUN SOLO vil markere dagen sammen med os!

 

På Bremen vil Gwen Wisti holder en indledende tale, hvorefter Sara Frost viser klip fra en kommende serie til TV2 Zulu om emnet, som HUN selv er vært på. Serien er et samarbejde mellem TV2, Danida og Det Danske Filminstitut og PlanBørnefonden.

 

 Barbara, Moody, Nana og Alice

Derefter er det musikken der får ordet. Gaffa fik en snak med Nana Jacobi, der udover selv at optræde, er en af tre stiftere af HUN SOLO. Det startede som et enkelt arrangement i Roskilde for 3 1/2 år siden, men er siden er blevet et både succesfuldt

og landsdækkende arrangement, der for alvor har fået eksponeret kvindelige musikere på de danske scener. Nana glæder sig til at fejre Pigedagen med PlanBørnefonden, og fortæller lidt om hvad publikum kan forvente, når dørene åbnes på Bremen den 10. oktober.

- På dagen hylder vi pigerne. Vi ønsker at gøre det på en fejrende maner med nogle fantastiske koncertoplevelser. Det bliver en klassisk HUN SOLO aften, forstået på den måde, at det bliver fem artister, der spiller hver deres solokoncert af ca. 20 minutters varighed. Vi går som altid efter diversitet, og gerne artister og genrer der stritter i forskellige retninger, det gælder i forhold til alder, stilart og etnicitet. Det har vi erfaret at publikum både kan kapere, og syntes er fedt.

 

Hvad kan du fortælle om aftenens program?

- Vi har optur over at Alice Phoebe Lou fra Sydafrika har valgt at indlede sin verdensturné hos os. Turnéen lå allerede på plads, men vi kontaktede hende, hun syntes konceptet og arrangementet var fedt, og ændrede sin planer. Hun starter nu på Bremen og rejser dagen efter videre til Irland

 

Hvordan vil du beskrive Alice Phoebe Lou som artist?

- Hun er en sammensat kunstner, der bevæger sig i såvel et 'folk' univers, med afstikkere til soul og blues. Hun er bosat i Berlin, og hendes musik reflekterer også Club livet der. Men har sin helt egen ting kørende. Hun har en ekspressiv stemme, og er også en visuel og farverig kunstner. Hun startede som gademusiker og ved hvordan man fanger et publikum og formår at skabe energi i et rum.

 

Barbara Moleko optræder. Er hun en gammel kending i HUN SOLO regi?

- Nej. Vi har snakket om det flere gange, men det her er første gang det flasker sig, Nu er det endelig på plads. Det glæder vi os meget til. Barbara er jo en solstråle i dansk musik.

 

Moody er til gengæld en HUN SOLO genganger

- Vi har haft hende med en enkelt gang før på SPOT Festival. Hun er en lille pop-dynamit-eksplosion, som vi glæder os til at ha' med os igen. Hun fik den Store sal i Musikhuset til at syde og boble.

 

Så spiller du selv?

 

- Ja, jeg spiller sange fra et dansksproget album jeg udgiver i 2020. Stilmæssigt i det elektroniske, filmiske og længselsfuldt poppede hjørne. Jeg er meget optaget af at arbejde med mit modersmål, og udsender min anden single ‘Sneblind’ om en måned, en sang jeg selvfølgelig også tager med på Bremen!

 

Så er der en surprise guest?

- JA! Det bliver stort, i kan godt glæde jer, men det bliver først offentliggjort på dagen!

 

HUN SOLO og pigerne

 

Hvad er det HUN SOLO formatet kan?

- Vi oplever, at mange artister synes det er noget helt særligt at gå alene på scenen. Selv for mange super etablerede artister er det ofte første gang, de står der alene over for publikum, som er noget andet end at ha' et band i ryggen. Fejl bliver meget tydelige, men der er også en styrke i det instrumentale udtryk. Det kan både være kraftfuldt og skrøbeligt.

 

HUN SOLO har udviklet sig markant siden starten. Hvordan syntes du det går for jer, og de ting i kæmper for?

- Jamen vi er fokuserede og glade! Nu har vi jo for nylig startet et pladeselskab, så vi også kan udgive kvindelige kunstnere. Og det skal vi udvikle yderligere på fremover. Vi er klar til at ekspandere og til at gøre HUN SOLO familien større. I forhold til at eksponere kvindelige kunsterne sker der overordnet en masse spændende ting. Jeg oplever en helt anden erkendelse og en følelse af medansvar rundt omkring, hvilket er super positivt. Men de nye tal fra Gramex viser, at det fortsat er mænd der totalt dominerer indtjening og airplay. Radioerne halter voldsomt bagud i forhold til at spille kvindelige kunsterne. Og i det store billede er der også fortsat en masse at kæmpe for. Det illustrerer FN's pigedag til fulde. Fx fortæller PlanBørnefonden om 'safety routes' forskellige steder i Afrika. Det drejer sig om samarbejder med lokale handlende, hvor piger kan søge ly og beskyttelse på vej til skole, for ikke at blive voldtaget. Det er jo vanvittigt at tænke sig i 2019. Men jeg oplever en øget, global feminin bevidsthed på mange niveauer. En slags 'enough is enough', som #Metoo blandt andet er et udtryk for. Det går fremad, men der er fortsat en masse at kæmpe for.

 


Links til

Planbornefonden.dk

HUN SOLO: https://www.hunsolomusic.com/

https://www.facebook.com/hunsolomusic/


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA