x

KOMMENTAR: Musikere har tre gange så stor tilbøjelighed til at udvikle angst, depression og stress

KOMMENTAR: Musikere har tre gange så stor tilbøjelighed til at udvikle angst, depression og stress

I løbet af det seneste halve år er jeg blev kontaktet af flere forskellige folk, der vil sparre med mig om, hvordan vi i fælleskab får sat fokus på mental sundhed i musikbranchen.

Jeg bliver altid utroligt glad for, at de henvender sig til mig, men endnu mere glad for, at der er nogle personer derude, der tager emnet alvorligt og aktivt forsøger at ændre dialogen om psykiske udfordringer i en branche, der kører derudad med 150 kilometer i timen.

Sidste gang jeg berørte emnet og adresserede mentale udfordringer for GAFFAs læsere, var i forbindelse med min leder fra maj måned under overskriften ”Hugo Helmigs historie er et symptom på en musikbranche, der æder sine egne op indefra.” At jeg føler det nødvendigt at tage emnet op igen, også selvom det ikke er Mental Health Awareness Month eller lignende, kommer blandt andet af, at jeg helt personligt mærker en stigning i antallet af pressemeddelelser, hvori jeg læser åbent om især upcoming artisters personlige kamp mod angst, depression, misbrug eller lignende. Derudover mærker jeg også en øget villighed fra etablerede artister til at tale åbent om de udfordringer, der er forbundet med at have en karriere i rampelyset.

LÆS OGSÅ: "Hugo Helmigs historie er et symptom på en musikbranche, der æder sine egne op indefra"

Det giver mig håb for fremtiden, at vi er nået til et punkt, hvor mentale udfordringer ikke længere behøver at være lig med en hurtig karriere på lånt tid, en fyreseddel eller en mediebaseret heksejagt. Forstå mig endelig ret, for karrierer på lånt tid, fyresedler og medieopblæste heksejagte er stadig en del af vores virkelighed. Villigheden til at tale om tabubelagte eller uhåndgribelige emner som angst, stress, depression, misbrug og selvmordstanker er dog eksisterende, og det er den villighed, vi skal hylde og bruge i kampen mod tragiske Xanax-relaterede overdoser og dødsfald, som vi har set i den amerikanske branche og lange sygemeldinger, som vi stadig oplever i den danske.

Lad mig for en god ordens skyld pointere, at jeg naturligvis godt er klar over, at ovennævnte psykiske lidelser ikke kun rammer folk i musikbranchen, og at vi har at gøre med en international folkesygdom. Faktum er bare, at ifølge en engelsk undersøgelse udarbejdet for Westminster University og Help Musicians af Sally Anne Gross og Dr. George Musgrave, så har musikere tre gange så stor tilbøjelighed til at udvikle angst, depression, stress eller lignende lidelser som gennemsnittet. Derfor er det også på sin plads at tale om de ekstra risikofaktorer, der eksisterer i relation til musikbranchen og dens indvirkning på alle involverede parter.

LÆS OGSÅ: Psykisk sygdom blandt musikere: "Man har ikke talt om, hvorfor de drikker og går i opløsning"

Et nyt tiltag i den danske musikbranche ser dagens lys den 30. oktober, hvor Sofie Holst Hansen, projektkoordinator for brancheorganisationen Tempi, lancerer Facebooksiden Under Pressure – den danske musikbranche, der igennem videointerviews, portrætter og andre formater skal italesætte og formidle brugbar viden om mental sundhed, psykiske lidelser og misbrug i musikbranchen. Tiltag som disse er nødvendige og ekstremt prisværdige, så naturligvis skal projektet have en shoutout med på vejen her. Gå ind og følg siden, når den launcher og bliv klogere på de udfordringer, der også er en del af den ”glamourøse” tilværelse som musiker.

Sidder du derude, musiker eller ej, og føler dig definerbart eller udefinerbart utilpas i din eksistens, så vil jeg til enhver tid opfordre dig til at åbne op over for venner, familie og/eller din læge, selvom det kan virke uoverskueligt at skulle forklare noget uforklarligt. Lettelsen, du mærker ved at ytre ordene ”hey, jeg har det sgu ad helvede til lige nu” kan blive startskuddet på den bedring, du har brug for.

Har du en god idé til, hvordan vi på GAFFA kan være medvirkende til at bryde tabuet omkring psykiske udfordringer i musikbranchen, så kontakt mig gerne på [email protected] 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA