Danish Music Awards 2019: En hyldest til al den musik, som Danmark rummer

Danish Music Awards 2019: En hyldest til al den musik, som Danmark rummer

På en mørk og regnfuld november aften vendte Danish Music Awards tilbage med fuld styrke i KB Hallen, hvor der var linet op til det helt store show. Sidste år blev DMA aflyst, fordi man eftersigende arbejde på at opdatere showet. Om det lykkedes, kan man diskutere, men der var ingen tvivl om, at KB Hallen dannede rammerne om en fantastisk fest, hvor der var plads til – og mulighed – for at hylde al den gode musik, som Danmark rummer, og ikke mindst det fællesskab, der findes i musikken.

Og det er netop det, som Danish Music Awards kan den ene gang om året, hvor det ikke kun er artisterne fra Toppen af poppen, som får sendetid på landsdækkende tv. Her er der plads til de store og de små kunstnere, de unge og de gamle og alt det indimellem.

Den relativt nyopbyggede KB Hal havde linet op til de helt store sceneshows, men hurtigt virkede dog til, at konfettikanonerne sad lidt for løst efter to gange konfetti i løbet af ganske kort tid – men fred nu være med det. KB Hallen havde styr på både lys, lyd og scener, og det var ganske få gange, at teknikken haltede lidt bagud. Generelt fungerede samtlige sceneshows og ikke mindst overgangene imellem de to scener, for der var nemlig både en scene til selve prisuddelingen og til koncerterne, og på trods af lidt forvirring fra publikums side i starten, endte det med at fungere ganske glimrende.

Publikum var overvejende involverede og til stede, når der var bands på scenen, men at dømme ud fra den røde løber tidligere på aftenen var det også et yderst dedikeret publikum, som var mødt op til aftenens regnvåde DMA. Og netop det dedikerede publikum var også noget, som flere kunstnere fremhævede i deres takketal – udover deres mødre, som også gik igen hos blandet andet Clara og Kesi.

Kronprinsen af Skive

Nabiha havde fået æren af at styre showet, men sådan en værtrolle kan godt drukne lidt, når der også skal være plads til alle dem, som skal udlevere alle priserne. Nabiha klarede dog rollen som værtinde ganske fint, og hun tog også med igennem en fantastisk rejse igennem den det danske musiklandskab. Et musiklandskab, som er meget broget, men også rummer enormt meget kærlighed og opbakning til hinanden i branchen, hvilket kunne ses igennem aftenens mange samarbejder og anerkendelser. Jada inviterede Clara med op på sin guldtrappe, TopGunn og drengene fra Citybois tog et nummer sammen, og Mattias Kolstrup fik kaldt Mads Langer for ”Kronprinsen af Skive”. Musikbranchen rummer så meget respekt for hinanden, og arrangementer som DMA giver mulighed for at sætte fokus på den respekt og anererkendelse – og der var sågar også plads til at hylde producerne bag meget af den musik, som vi hører i radioen.

DMA hylder så sandeligt alt – og det, som DMA ikke formår at hylde, kommer kunstnerne selv omkring. Anne Linnet og Sanne Salomonsen sørgede for at hylde deres elskede veninde Lis Sørensen, som fik Æresprisen – hvilket var på tide efter eget udsagn fra Lis Sørensen. Det var det måske nok, men konkurrencen er hård på den danske musikscene, hvor der hele tiden kommer nye talenter frem.

Plads til det hele

Alle liveoptrædenerne fungerede som et godt afbræk fra prisuddelingerne, men særligt The Minds of 99 formåede at indtage hele rummet med deres show, og en næsten akustisk version af ”Hurtige Hænder” fik skabt et åndehul og en pause midt i en ellers hæsblæsende prisuddeling med fart på, selv om de vandt for blandt andet ”Årets Rocknavn”.

DMA startede og sluttede ellers i poppens tegn med hits fra Christopher til en start og nye numre fra Nik og Jay til at runde hele showet af på, hvilket på mange måde bandt en rigtig fin sløje på aftenen. Til DMA er der plads til både pop, rock, urban, hiphop og alt det indimellem – der er mulighed for at hylde forskellighederne. Desuden vidner den brede spændevidde også om, at det er muligt at blive på den danske musikscene i mange år, hvis man som kunstner er dedikeret og involveret i sin musik – og det skal der ikke herske nogen tvivl om, at alle de nominerede og optrædende artister til DMA er. Både og Jada var meget overraskede og berørte over at vinde henholdsvis sangskriverprisen og Årets Nye Livevan, men her er der virkelig tale om nogle damer, som har arbejdet hårdt og dedikeret med deres musik – og alt det hårde arbejde som de og alle de andre danske kunstnere lægger i deres musik, skal høres, opleves og anderkendes, som det netop bliver til DMA.

Nogle kunstnere, som Pelle Peter Jencel fra P3 også fik anerkendt, da han og Andrew Moyo skulle uddele ”Årets Radiohit”, hvor der ikke var så meget som én kvinde repræsenteret (udover seje Stine Bramsen fra Alphabeat) – og det kan man jo undre sig over, når vi netop havde besøg af så mange dygtige kvinder fra den danske musikscene, som på bedste vis illustrerede, hvor meget talent der gemmer sig derude.

Kampen for at få anerkendt flere kvinder i den danske musikverden er i fuld gang. Vi skulle også forbi klimakamp med Annika Aakjær, som uddelte ”Årets danske streaminghit” – eller ”Årets Miljøsvin”, som hun kaldte den, fordi streaming (også) bør give os dårlig klimasamvittighed. Og ikke mindst hos NorthSides frivillige, som italesatte klimaproblemet med blandt andet konfetti (vi kigger på jer, DMA), da de vandt prisen for Årets Frivillige. Heldigvis var der også tid at hylde alle de fantastiske frivillige, som sørger for, at du og jeg år efter år kan lytte til fantastisk live-musik rundt omkring i Danmark.

Ak ja, der er nok problemer i vores danske land, men det virkede så fjernt denne aften, hvor det hele handlede meget mere om at hædre og fejre alt det, som dansk musik kan, når vi står sammen.

Skål fra New York

Aftenens største vinder blev Lukas Graham med hele tre priser, men de var ikke en del af det fællesskab, som vi andre oplevede, men skålede i stedet med fra en lidt skrattende forbindelse fra New York – men pyt, de er jo stadigvæk en del af det fællesskab, vi har i Danmark om alt den gode musik, vi har.

Uanset om aftenens mange dygtige nominerede gik fra Danish Music Awards med eller uden en pris i hånden, så er der ingen tvivl om, at der findes så absurd meget god musik i vores lille land – og vi skal huske at lytte til det, hylde det og anerkende dem alle i det skønne musikfællesskab, vi har. Også når der ikke er DMA.

Blandt de optrædende var Christopher, Minds of 99, Jada, Nik & Jay, Mads Langer Citybois, Clara, TopGunn, Lis Sørensen, Lord Siva og Vera, Node, Sivas og Alex Vargas.

Du kan se Danish Music Awards på TV2 søndag den 20. oktober klokken 21.

VINDERE 2019

Årets danske radiohit: Lukas Graham ”Love Someone”

Årets danske sangskriver: MØ (for ”Forever Neverland”)

Årets danske album: The Minds of 99 ”Solkongen”

Årets danske gruppe: Benal

Årets danske solist: Kesi

Årets danske streaminghit: Lukas Graham ”Love Someone”

Årets nye danske navn: Clara

Årets nye danske livenavn: Jada

Årets danske producer: Nicki Pooyandeh (for blandt andet Gillis ”Vai Amor”)

Årets danske livenavn: Nik & Jay

Danish Music Awards' Ærespris: Lis Sørensen

Årets danske rocknavn: The Minds of 99

Årets danske urbannavn: Kesi

Årets danske popnavn: Lukas Graham

Årets frivillige: Resource Warriors (NorthSide)

Årets forbillede: Jesper Ry, musikskolechef på Haderslev Musikskole

Årets internationale album: Billie Eilish ”When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”

Årets internationale hit: Lady Gaga og Bradley Cooper ”Shallow”

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA