x

Gashi vil hverken kaldes rapper eller albaner: "Jeg vil ikke sættes i bås"

Gashi vil hverken kaldes rapper eller albaner: "Jeg vil ikke sættes i bås"

Den amerikanske hiphop-kunstner er træt af medierne, men han vil gerne tale med GAFFA, og han har meget på hjerte

Det er svært at skrive en introduktion om Gashi, hvis jeg skal gøre det på hans præmisser. I dette interview fortæller han nemlig blandt andet, hvordan han ønsker, at musikken kunne tale for sig selv. Han er træt af altid at blive nævnt som en amerikansk rapper med albanske rødder. Gashi mener hverken, at han er rapper eller albaner. 

Den melodiske artist, som drager inspiration fra mange forskellige genrer, og som kan opleves i Pumpehuset 5. december, har haft et succesfuldt år. Han udgav sit selvbetitlede debutalbum for et par måneder siden og ramte plet med hittet “Creep on Me”, som er et samarbejde mellem Gashi, French Montana og DJ Snake. Gashi fortæller også helt eksklusivt i dette interview, at han har et nyt album, som udkommer denne måned. 

For det første, hvordan vil du beskrive din musik. Det lader til, at du implementerer mange forskellige stilarter? 

– Det er meget svært at beskrive. Jeg føler lidt, at hvis en fan puttede alle sine yndlingsartister sammen i én person, så ville det være mig. 

Hvem er dine egne yndlingsartister, som du føler din musik afspejler? 

– Som sagt er min musik en stor blanding af stilarter. Jeg vil beskrive mig selv som denne generations Freddie Mercury. Jeg er heller ikke bange for at prøve forskellige stilarter. Jeg føler ikke, at der er mange aktuelle artister, som er alsidig på mit niveau – jeg producerer mine egne beats, jeg samarbejder med andre producere, jeg skriver alle mine sange helt selv. Jeg arbejder utrolig hårdt, og det har taget lang tid at opbygge min lyd. Nutidens unge ønsker ikke at høre 80’er-sange, så jeg måtte udvikle mig.

Er du stor fan af 80’er musik?

– Ja! Jeg elsker 80’er-musik, og også 70’er- samt 60’er-musik. Jeg elsker lyden fra de tre årtier, og jeg ønsker at bringe den tilbage. 

Du har albanske rødder. Hvor stor en rolle spiller det i din musik?

– Ikke ret meget faktisk. Mine forældre er fra Albanien, men jeg er ikke selv født der. Jeg ser mig ikke som albansk. Men jeg er den eneste mandlige artist med albanske rødder på hitlisterne. På den kvindelige side har vi blandt andet Ava Max, Dua Lipa og Rita Ora. Det er vildt at tænke på, at jeg er den eneste mandlige artist fra Albanien, som er at finde på hitlisterne. 

Føler du, at det er et stort ansvar for dig, hvordan du repræsenterer Albanien? En del mennesker ser dig som en albansk musiker, selvom du måske ikke selv har det på samme måde 

– Ja, folk kalder mig ofte en albansk artist, men det er jeg ikke. Jeg synger ikke på albansk. Jeg er en amerikansk artist, der tilfældigvis har albanske rødder. Jeg føler, at det er en misforståelse. Jeg ser heller ikke mig selv som en rapper. Mange ting, der skrives om mig på nettet er forkerte. Mange siger også, at jeg er født i Albanien, men det er jeg ikke, og jeg er bestemt ikke en albansk artist. Folk nævner heller ikke, at Dua Lipa er fra Albanien, men af underlige grunde skal det altid nævnes, når det gælder mig. Jeg ønsker egentlig bare at blive set som en artist. Ikke en amerikansk artist, ikke en albansk artist, men bare en artist. Jeg accepterer først at blive set som en albansk artist, hvis jeg laver en sang på albansk. 

"At se mit ansigt i midten af Times Square er fucking vildt" 

Du udgav dit selvbetitlede debutalbum tidligere i år, kan du fortælle mig om albummet, og hvordan du landede en pladekontrakt med RCA? 

– Ja, det der skete var, at jeg faktisk arbejdede på et meget 80’er-inspireret album. Det album spillede jeg for RCA, hvilket var grunden til, at jeg fik en pladekontrakt. Efter at have underskrevet følte jeg ikke, at det ville være smart at udgive et 80’er-album lige med det samme, da lyden er meget anderledes, end hvad de unge er vant til. Det resulterede i, at jeg hurtigt stykkede mit selvbetitlede album Gashi sammen. Og det er vildt, at det album gik nummer et og klarede sig så godt. Ingen forventede det – pladeselskabet var også helt i chok. 

Hvad med dig selv, forventede du det?  

– Altså, for at være helt ærlig så forventede jeg ikke, at det ville gå så godt. Jeg er faktisk ikke ret forvænt med noget her i livet. Jeg forventer ikke noget, jeg har bare lært at acceptere. Jeg forsøger generelt ikke at tage mit liv særlig seriøst mere. Jeg føler ikke rigtig, at der er nogle ting som betyder noget for mig mere, hvis du forstår. Jeg lever bare livet. Jeg vil ikke sættes i nogen som helst bås. Jeg vil ikke stemples som, hvor jeg er fra, eller hvilken genre musik jeg laver, eller noget som helst i den stil. Jeg tager tingene, som de kommer, jeg vågnede op dagen efter, at Gashi-albummet blev udgivet og så, at det lå nummer et og tænkte “okay, fedt”. Jeg kørte rundt i min bil og blev ved med at se mit ansigt på store billboards. Det var sgu rimelig fedt, du ved. Jeg er fra New York, og at se mit ansigt i midten af Times Square er fucking vildt. 

For mange var “Creep On Me”, med DJ Snake og French Montana, et højdepunkt. Hvordan blev denne sang til? 

– Jeg var ovre ved en af mine producer-venner, og han spillede mig beatet. Det var oprindeligt tiltænkt min gode ven Ava Max, og hun har faktisk også bidraget til sangen, hvilket mange ikke er klar over. Så hørte French Montana sangen, og kunne virkelig godt lide den, og han sagde, at han også gerne vil være en del af det. Mig og French har kendt hinanden længe. Så hørte min rigtig gode ven DJ Snake også nummeret, og han ville lave et drop til det. “Creep on Me” kom ud og klarede sig rigtig godt. Jeg spørger yderligere ind til DJ Snake, da ham og Gashi ofte har arbejdet sammen. Gashi tilføjer: 

– Ja, ser du, han er bare en rigtig god ven, og han forstår, hvad jeg vil. Det var fedt, at jeg også var at finde på hans album, for jeg har arbejdet på mange af de sange, hvad angår produktionen. Han stoler på mig og forstår min vision. Jeg kan rigtig godt lide at samarbejde med ham. Mange ved heller ikke, at jeg faktisk producerer musik, men han ser mig lige meget som rapper/sanger og producer.

Artiklen fortsætter under videoen

Vil du gerne ses lige så meget som en producer?

– Ja, for alt det, medierne skriver er noget bullshit. De fokuserer på alt muligt andet, som ikke er korrekt. De fortæller om, at jeg er fra Albanien og stempler mig som en rapper. Jeg føler ikke, at de ting er relevante. Hvad med, at der i stedet fokuseres på, at mit album gik nummer et? Hvad med, at vi fokuserer på, at jeg er en af de eneste artister på hitlisterne, som ikke er tilknyttet et kæmpe management team. Jeg gør alt selv, jeg skriver og producerer. Hvis du kigger på nutidens artister, har de omkring 8 til 10 personer, som skriver deres sange. Jeg synes, at der skal være fokus på, at Gashi producerer sin egen musik, Gashi skriver sine egne tekster, Gashi tog på tour, og alle shows var udsolgt, Gashi gik nummer et og fik platin – også i Europa. Jeg synes, at medierne fokuserer på dumme og irrelevante ting. I hver eneste fucking interview, jeg deltager i, stiller de alle sammen de samme dumme spørgsmål. 

Gashi er tydeligvis frustreret over, at der ikke bliver fokuseret på, hvad han er mener er de rigtige ting. Han fortsætter: 

– Jeg er færdig med de former for spørgsmål. Jeg var på “The Breakfast Club” (amerikansk radiotalkshow, red.), og det var sgu sidste gang, jeg fortæller min historie – det kommer ikke til at ske mere. De fokuserede ikke på andet. For at være helt ærlig er jeg også træt af at lytte til min egen historie. Jeg vil ikke høre mig selv snakke mere. Alt jeg ønsker er at lave musik og ellers bare holde kæft. Musikken skal bare tale for sig selv. Jeg vil bare have, at det handler om musik. 

Elsker biler

Lad os tale om noget musik så. Din nye single “Mr. Ferrari” blev udgivet den 30. oktober. Hvad handler sangen om? 

– Den her sang er meget vigtig for mig. Ser du, jeg skulle have været gift, men hendes forældre fandt ud af, at jeg på dette tidspunkt ikke rigtig havde nogle penge, og at jeg kom fra en underklassefamilie. “Han kan ikke tage sig af dig, og hans musik kommer aldrig til at lykkes”, sagde de. Herefter stoppede hun med at se mig, og tre år senere blev hun gift. Ugen før hendes bryllup havde jeg netop underskrevet min pladekontrakt og tog ud og købte en Ferrari. Jeg kørte til hendes bryllup i bilen og ventede udenfor, så jeg kunne lykønske hende, og kørte derefter igen. Sangen viser, at man ikke skal dømme nogen. Og også, at jeg forelsker mig i biler nu, i stedet for piger, siger Gashi og griner.

Hvad er dit forhold til biler? 

– Jeg elsker biler! Jeg elsker min BMW X5 M. Jeg har også en Range Rover og en Mercedes S550. Jeg får snart en ny Mercedes G-klasse, og så har jeg selvfølgelig Ferrarien. Men det er faktisk ikke så meget bilerne – det er mere det symbol på succes, som de giver. Sangen, og biler generelt, viser med hensyn til mig, at man ikke skal dømme nogen, for derefter at vende tilbage, når man har succes. Det handler ikke om penge, de betyder ikke en skid. Pointen er ikke penge eller biler, pointen er symbolværdien. 

“Mr Ferrari” har også en interessant musikvideo. Den virker meget 80’er-inspireret, i retning mod noget, der nærmest minder om synthwave. Hvorfor valgte du at lave en sådan video?

– Fordi jeg har det sådan, at dagen, hvor jeg “bliver voksen” er dagen, hvor jeg også dør. Jeg vil ikke være voksen. Livet er fuld af lort og folk ønsker, at man skal opføre sig voksent, men det er der sgu da ikke noget sjovt i. Min intention var, at videoen skulle ligne et gammelt videospil. De, der ser videoen skal føle sig som børn igen. Tilbage til, hvor der var ingen telefoner eller internet – det var bare dig og spillet. 

Artiklen fortsætter under videoen

Gashi fortæller, at han selv plejede at spille Nintendo 64, da han var barn. Desværre er der ikke tid til det mere, men han kæmper dog stadig med ikke at blive voksen. 

I samme øjeblik kommer Gashi pludselig i tanker om, at han rigtig gerne vil give lidt opmærksomhed til producerne bag “Mr. Ferrari”. Det er skam forståeligt nok, for det er ikke hvilken som helst producerduo, han har fået fat i. Bag “Mr. Ferrari” står den norske producerduo StarGate, som blandt andet har produceret kæmpehits for Sam Smith, Wiz Khalifa og Rihanna. Gashi tilføjer, at han somme tider har “hovedet for langt oppe i røven” til at huske at bringe opmærksomhed til sine samarbejdspartnere.

Siden du nu er ude med en ny single, er der så også et nyt album på vej? 

– Jeg planlægger faktisk at udgive det 80’er-inspirerede album denne måned. Albummet hedder 1984 og handler om et 90’er-barn, som finder en tidsmaskine hos sin ven. Han bruger tidsmaskinen til at rejse tilbage til 80’erne. Personen har selvmordstanker grundet teknologi, pres fra sociale medier og så videre. Han har faktisk planlagt at ville slå sig selv ihjel, men tager som sagt heldigvis over til sin ven, hvor han finder tidsmaskinen og tager tilbage til 80’erne, hvor han laver 80’er musik og hænger ud med rockstjerner. 

To album på et år, det er da også noget af en bedrift.

– Ja, helt klart. Jeg arbejder også allerede på det tredje. Jeg arbejder altid, og hvis jeg ønsker en lang karriere ved jeg også, at jeg skal arbejde hårdt. Alt for mange artister i dag er fulde af lort. De laver ikke musik til folket mere.

Er der mere du kan fortælle om det kommende album? Nogle features eller andet? 

– Jeg har faktisk ikke mange features på albummet, måske kun en enkelt. Jeg laver ikke musik med fokus på features. Jeg synes, det er dumt. Det er ikke engang sikkert, at jeg vil skrive hvilke features, der er på numrene, fordi nutidens unge ikke giver en fuck om et fuldt album. De skimmer det bare igennem og lytter til de tracks, som har nogle interessante features. Det kan jeg ikke lide eller respektere på nogen måde. 

Dumme mennesker bliver gjort succesfulde

Vi vender blikket mod Danmark. Gashi kommer til Pumpehuset den 5. december og fortæller mig, hvad fansene kan forvente. 

– Man skal bare forvente at have det sjovt. Mine shows er som en stor fest. Jeg tager det ikke alt for seriøst, det handler om at have det sjovt og skabe en fest. Jeg glæder mig virkelig til at komme til Danmark og mærke stemningen. Min første kæreste var faktisk fra Danmark. 

Hvad laver du oftest efter en koncert?

– Efter en koncert plejer jeg at tage et varmt bad, spise noget mad og høre noget jazzmusik. Det får mig til at slappe af. 

Jeg spørger yderligere ind til Gashis musiksmag, og det bliver endnu mere tydeligt, at han holder rigtig meget af ældre musik. Han siger sågar, at han er født i den forkerte tid. 

Hvad tænker du så om musikindustrien, som den ser ud i dag? 

– Lige nu er musik fuld af politik som altid. Forskellen er bare, at folk med et politisk budskab var talentfulde tilbage i tiden. Nu bliver dumme mennesker gjort succesfulde. Jeg har ikke hørt et ordentlig hit i lang tid. Sidst var med Sam Smith og Normani (“Dancing With a Stranger”). Der er ikke ret mange hits mere. Nu bliver bestemte sange nærmest tvunget i dig. Der er ikke nogen passion bag. 

Hvad vil du gerne se blive ændret i musikindustrien? Og hvor ser du dig selv? 

– Jeg er Jimmy Iovine (producer, pladeselskabsdirektør og iværksætter, red.) og Puff Daddy i én krop. Jeg vil være direktør for et firma i musikbranchen. Jeg føler, at jeg vil kunne “køre” musikbranchen. Jeg vil underskrive kontrakter med de bedste artister. Jeg er nødt til selv at være den forandring, som jeg ønsker at se. 

Billetter til koncerten i Pumpehuset den 5. december kan købes her 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA