x

VIDEOPREMIERE: Ny sang og ep fra tidligere Attic Sleepers-frontmand

VIDEOPREMIERE: Ny sang og ep fra tidligere Attic Sleepers-frontmand

Mathias Barfod var som en del af The Attic Sleepers bagmanden bag en af midt-10'ernes mest spillede danske bands. Nu er The Attic Sleepers imidlertid lagt på hylden, og Barfod er for første gang klar med sit helt eget solomateriale i form af projektet Pleasure Raft, som også er navnet på den selvtitlede debut-ep der rammer gaden i morgen den 15. november.

De kom ud af ingenting. Duoen bestående af Mathias Barfod og Matias Knigge ved navn The Attic Sleepers, var et spædt band. Både hvad angår erfaring, renommé og ikke mindst bagland. På debut-ep’en Lanquin stod de selv for alt; fra at forhandle kontrakt til at vælge pladecover. Men pludselig lettede nummeret "Airport" fra jorden i en så høj grad, at bandet blandt andet endte med at blive det mest spillede band på P6 Beat i 2015. Og så vidste offentligheden pludselig godt, hvem og hvad The Attic Sleepers var.

Her, fire år efter, er de to næsten-navnebrødre gået fra hinanden – sådan da – og The Attic Sleepers er gemt væk bagerst på loftet et eller andet sted. Permanent. Mathias Barfod er dog efter eget udsagn ikke færdig med musikken, som skal bevæges videre på en solo-tømmerflåde ved navn Pleasure Raft. Det er ligeledes navnet på debut-ep’en, som udkommer i morgen som første udspil. Og det er nye tider for Mathias Barfod.

”Der er utroligt mange ting, der er anderledes ved at stå alene mand med det her. Ting, man ikke rigtigt tænker over, før man står midt i det. Jeg er jo ikke trommeslager, så lige pludselig selv at skulle skrive trommerne til min egen musik – det har jeg sgu ikke rigtigt nogen erfaring med. Og så har sangskrivningsprocessen jo også udelukkende været min egen. Det er meget spændende, i og med at det ikke er noget jeg har prøvet før. Men fornemmelsen er god.”

Som et led i processen er tre af de fire numre, som ep’en består af blevet udgivet som singler gennem året. ”Som sådan er det jo "kun" en af dem (”Your Love”) som har fået spilletid i radioen, og det er i og for sig fint nok. Det er jo en del af det at starte noget helt nyt – at vaske tavlen ren og se, hvad det bliver til. Førhen har jeg måske haft en lidt grum tendens til at skrive sange efter, at de skulle blive populære eller et decideret hit. Eller som minimum haft det i bagtankerne. Men det kan godt være ødelæggende for den kreative proces, og derfor har jeg forsøgt at lægge det bag mig i denne omgang. Det her er hundrede procent mine egne sange, som jeg har skrevet, fordi de var vigtige for mig at skrive.”

Med grobund i virkelighedens barskhed
Og selvom det nok er de færreste kunstnere, der oven på en forestående udgivelse ville udtale, at sangene ikke er personlige eller betyder noget, så synes der alligevel at være en ekstra mængde sandhed og autenticitet i overstående postulat. Pleasure Raft og de dertilhørende sange er efter eget udsagn kommet ud af nogle meget specifikke momenter i Mathias Barfods eget liv.

”Den 2. april 2017 går min far bort, og få måneder senere ender min kæreste igennem mange år med at gå fra mig. Og så senere så ophører Attic Sleepers med at eksistere. Så der har jo været relativt mange store ændringer og brud i mit liv på kort tid. På den måde kan man godt sige, at det har været længe undervejs.”

"For mig har musik altid handlet om at få de umiddelbare tanker ned på skrift og agere derefter. Det er det umiddelbare og spontane indeni, der i sidste ende er grobunden for den musik, man ender med at høre. Så jeg har på intet tidspunkt aktivt sat mig ned for at skrive en dyster og mørk sang om mit forliste forhold eller lignende. Derfor er der måske også et form for ulige forhold mellem den tid, jeg har gennemlevet, og så den musik, der findes på ep’en, hvor, i det mindste, noget af det kan betegnes som meget up-tempo og energisk. Men underbevidst har det helt klart været en eller anden form for terapeutisk proces for mig at få kreeret det her. Og jeg er da helt sikker på, at det har været med til at hjælpe.” 

På egen hånd – og dog
Fra starten af 10’erne til afslutningen af 2019 og over et albumudspil og en ep samt utallige koncertoptrædener var The Attic Sleepers et fasttømret kollektiv, som det for Mathias Barfod umiddelbart var svært at se sig stående udenfor. Men til sidst voksede duoen slet og ret musikalsk fra hinanden, og næsten 10 års musikalsk fællesskab og samarbejde kulminerede med en afskedskoncert på Hotel Cecil den 17. maj i år.

”Jeg tror, at Matias havde brug for at ændre sin tilgang til musikken. At det måske fyldte for meget, og at det var bedre for ham som et hobby-foretagende. Derfor er det nok endt, som det i sidste ende er. Men vi er jo stadig nære, nære venner og har et godt forhold, og så spiller han jo også trommer på ep’en her. Så fjernere fra hinanden er vi heller ikke – vi skulle bare ikke helt det samme sted hen musikalsk.”

Ud over at Mathias Barfod har sin tidligere bandkammerat med på den nye ep, så har han ligeledes heller ikke helt sluppet lyduniverset fra sin musikalske fortid.

”Sangene her blev jo som udgangspunkt skrevet til The Attic Sleepers, og derfor er der jo både en klar musikalsk sammenhæng mellem den lyd, vi lavede dengang, og så det du hører på ep’en. Men jeg har klart også prøvet at sætte et nyt, originalt aftryk på de her sange og oven i købet omformet dem op til flere gange. Så i det sidste ende er det for mig at se spritnyt. Det hele. Og jeg er fortrøstningsfuld. Det bliver skide fedt at få det ud i æteren. Og så er det en succes, hvis der bare er én eller to, der synes, det er fedt at høre på.”

Pleasure Raft udkommer i morgen den 15. november via Nordic Music Society.

Hør den nye single "Moodswings" fra ep'en og se den tilhørende video:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA