x

30 grunde til at elske fødselaren Taylor Swift

30 grunde til at elske fødselaren Taylor Swift

Taylor Swift deler vandene i stort set hele verden. På GAFFAs redaktion er der dog bred enighed om hendes berettigelse som en af vor tids største og mest populære artister. Swift formår at tvinge masserne til at have en holdning – på godt og ondt.

Her kommer 30 gode grunde til at elske Taylor Swift, som i dag fylder 30 år.

1. Hun kommer til Danmark!

Vi kan lige så godt få det åbenlyse af vejen. I forbindelse med Roskilde Festivals stort anlagte 50 års-jubilæum i 2020 er Taylor Swift blevet booket til at spille på Dyrskuepladsen i Roskilde. Og det er ikke en hvilken som helst booking. Det er, overraskende nok, første gang Swift besøger Danmark. Tak fordi du endelig kommer!

2. Hun er politisk engageret

Det første, Taylor gjorde, da hun fyldte 18 år, var at gå online og registrere sig til at kunne stemme til politiske valg. Hun gjorde det naturligvis iført pyjamas.

3. Hun bliver inspireret overalt

Det er ikke kun brudte forhold, der inspirerer Taylor Swift. Hun er kendt for at kunne blive inspireret når som helst, og derfor har hun oftest en blyant tæt på sig, så hun kan skrive sine idéer ned.

4. Hendes sangskrivning er imponerende god

Taylor Swift var kun 20 år gammel, da hun skrev albummet Speak Now. Ikke dårligt af en, der endnu ikke har fået lov at drikke øl på en amerikansk bar.

5. Hendes tekster har relevans

I forlængelse af punkt 4 kommer her punkt 5. Taylor Swift har lavet en sang til stort set alle situationer og følelser. Og hun er kun 30!

6. Hun er hamrende musikalsk

Det var tekniske problemer med computeren, der gav anledning til et besøg fra en servicearbejder, som lærte Taylor Swift hendes første tre guitarakkorder. (Man må håbe, at han også fik fikset computeren!) Swift var på daværende tidspunkt 12 år gammel, og hun blev så inspireret, at hun skrev sin første sang "Lucky You". Siden da har hun udvidet sit musikalske talent til også at omfatte banjo, klaver og ukulele.

7. Taylor Swift bruger tid og energi på sine videoer

Så godt som alle af Taylors musikvideoer fortæller deres egen lille historie. Produktionen er i top, hendes outfits er lige i øjet, og kulisserne er flotte.

8. Hun er udødelig

Det amerikanske musikblad skrev i 2013: "Hvis Taylor Swift holdt op med at skrive hits lige nu, som 23-årig, ville hun stadig kunne turnere med et vanvittig godt greatest-hits-show resten af sit liv."

9. Hun har taget kampen op mod pladeselskaber

Musikmogulen Scooter Braun har købt pladeselskabet Big Machine, som har rettighederne til Swifts ældre musik. Og han blokerede sangerindens egen brug af numrene til blandt andet American Music Awards. Taylor Swift har i sinde at genindspille materialet for selv at tage ejerskab over sit eget musik. Det er et vaskeægte powermove!

10. Neil Young er fan af Swift

Hvis Neil Young er vild med Tay-Tay, er vi også vilde med hende. Den legendariske candadiske sangsmed er nemlig at tælle blandt Swift-fans. Han har udtalt: "Jeg kan godt lide Taylor Swift. Jeg kan lide at lytte til hende. Jeg kan på en måde også lide at se hende forsvare sig mod al kritikken. Jeg kan lide de måder, hun definerer sig selv på. Så jeg holder øje med hende."

11. Taylor Swift er romantiker

Når Taylor føler sig nedtrykt, ynder hun at kigge på sine forældres bryllupsfoto. Det overbeviser hende nemlig om, at ægte kærlighed eksisterer, og at hun en dag vil finde sin udkårne prins.

12. Swift er mulitfacetteret

Hun kan det hele, når det kommer til musik. Fra countrystjerne til popprinsesse og senest som habil singer-songwriter på albummet Lover.

13. Swifties!

Taylor Swift har en meget dedikeret fanskare. De kalder sig selv Swifties, og de er ikke som andre fans (hvis de selv skal sige det). Det hele foregår i fred og fordragelighed, og Taylor elsker dem. Da hit-albummet 1989 skulle på gaden, fravalgte Swift at spille albummet for musikjournalister først. I stedet inviterede hun de mest dedikerede Swifties hjem i privaten for at høre pladen. God stil!

14. Celebrity beefs

Taylor Swift rygtes til at have været på kant med en del af jordens andre store stjerner. Mest kendt er nok den langvarige stridighed med Kanye West. På en eller anden måde formår Taylor dog at komme yndefuldt ud af alle uenighederne. Det i sig selv er beundringsværdigt.

15. Hun er ydmyg

Selvom hun er en af historiens bedst-tjenende musikere, har Taylor Swift begge ben solidt plantet på jorden. Hun er ikke bange for at blive til grin, og hun har endda startet sin egen tumblr-side med memes om sig selv og sit virke.

16. Hun finder sig ikke i noget

I august 2017 vandt Swift et søgsmål mod David Mueller fra en radiostation i Denver. Han havde udvist seksuelt krænkende adfærd ved at befamle Taylor under et event. Mueller fortalte, at Taylor Swift løj, men det var dommeren uenig i. Mueller blev dømt. You go, girl!

17. Hun elsker rock

Det er ikke kun countrymusik, som Taylor Swift sætter på stereoanlægget. Hun har tilstået, at hun er kæmpe fan af de britiske rockere Def Leppard. 

18. Hendes fortsatte glæde ved prismodtagelser

Når Taylor Swift for 117. gang modtager en eller anden award, er der til stadighed lige dele overraskelse og glæde at spore hos megastjernen. Måske er det spil for galleriet, måske er hun bare et godt menneske. Vores penge ligger på det sidste!

19. Hun er dårlig til at danse–- men gør det alligevel!

Det er et problem, som de fleste fyre, der nogensinde er blevet slæbt ud på et dansegulv, er bekendte med. Uanset hvor hårdt de prøver, kan de ikke få kroppen til at grooveTaylor erkender, at hun har det på samme måde og har udtalt, at hvis hun selv kunne vælge noget, som hun kunne blive rigtig god til, så er det at danse. 

Hun gør ellers et hæderligt forsøg i "Shake It Off"-videoen:

20. Hun er selvproklameret feminist

Taylor Swift er feminist. Men ikke på den (ofte, men ikke altid) lidt anstrengende fjerdebølge-måde. Hun er mere afdæmpet og er en fremragende rollemodel for alverdens unge piger.

21. Taylor Swift er familiemenneske

Taylors mor har kræft. I marts vendte den frygtelige sygdom tilbage, og som den gode datter Swift er, har hun netop offentliggjort, at hun kun tager på en kort turné i 2020. Hun vil hellere tilbringe tiden med sin familie. Stærkt. 

22. Årtiets Kvinde

Denne her siger sig selv. Taylor Swift er blevet kåret som "Årtiets Kvinde" af amerikanske Billboard. Så bliver det ikke meget større.

23. Hun fortryder ingenting

I forbindelse med kåringen som "Årtiets Kvinde", fortalte Taylor: "Jeg ville have gjort det hele på nøjagtigt samme måde. Selv de hårde perioder lærte mig ting, jeg ikke kunne lære på andre måder." Balanceret og eftertænksomt.

24. Hun kan spille skuespil

Taylor Swift er ikke blot musiker. Multikunstneren har tidligere medvirket i flere spillefilm, og snarligt kan hun opleves i filmen Cats – klædt i kattekostume!

25. Apropos katte...

Taylor Swift er citeret for at sige, at hun har det godt, så længe hun har sine fans, sin kæreste, sin familie – og sine katte.

26. Historiske rekorder

Da 2014-albummet 1989 vandt en Grammy for "Årets Album" blev Taylor Swift den første kvinde til at vinde netop den pris to gange (den første var for albummet Fearless). Allerede i 2016 vandt Adele dog sin anden for 25. De to stjerner kan nok dele rampelyset...

27. Musik i generne

Taylor Swift siger, hun har skotsk blod i årene, og hun er opkaldt efter den amerikanske singer-songwriter James Taylor. Han har vundet fem Grammys.

28. Hun er "America's Sweetheart"

Modsat mange andre stjerner, der opnår berømmelse og rigdom i en ung alder (Justin Bieber, Kanye West, Miley Cyrus...) har Swift formået at undgå de værste skandaler. Der findes ingen pikante billeder af stjernen, ingen offentlige fulderiks-videoer, og hun virker ikke som typen, der tager smertestillende piller i bunkevis i weekenden. 

29. Hendes musik (duh)

Indrømmet. Denne her er lidt selvindlysende. Men Taylor Swift har leveret en bunkefuld af velskrevet (pop)musik, og for det skal der lyde et stort tak. 

30. Hun fylder 30 i dag

Stort tillykke til Taylor Swift!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA