x

JULEKALENDER-LÅGE 18: Hør årets bedste sang ifølge VOLA

JULEKALENDER-LÅGE 18: Hør årets bedste sang ifølge VOLA

18. Søren Huss: Fra støvfang til rod

GAFFA har traditionen tro bedt en række markante og aktuelle danske kunstnere om at vælge deres yndlingssang fra 2019. Sangene får du nedenfor som en julekalender-playliste med en ny sang hver dag og en lille kommentar fra kunstneren om, hvorfor netop den sang er vedkommendes favorit. Vi fortsætter serien med prog/elektro/metal-bandet VOLA, der i år har turneret i hele Europa oven på sidste efterårs anmelderroste album Applause of a Distant Crowd og 26. februar kan opleves live til GAFFA-Prisen.

LÆS OGSÅ: GAFFA-PRISEN 2020: Her er årets vært og de første livenavne

Sanger og guitarist Asger Mygind fortæller:

– Da jeg for første gang stiftede bekendtskab med Søren Huss’ debutalbum Troen og ingen, var det som at falde ind i en slags ”Den lille pige med svovlstikkerne”-historie, hvor jeg sammen med hovedkarakteren oplevede mørke, kulde og savn. Huss er en mester udi kunsten at eksistere og fungere i et dystert rum, der i beskrivelsen aldrig bliver så sort, at der ikke er plads til, at en tændstik får lov til at lyse og brænde ud. Det er en smuk gave at forære lytteren, og den har betydet, at jeg ofte lytter til Huss’ musik, når sørgmodighed skal drejes over på ro og væk fra håbløshed.

– Der er mange øjeblikke i Søren Huss’ katalog, der rammer denne balance, og for nogle måneder siden opdagede jeg, at den heldigvis også findes på 2019-albummet Sort og hvid til evig tid. Albummet fortsætter sangskriverens bevægelse mod en lysere og mindre selvdestruktiv klang, hvilket allerede kunne høres i sangene på opfølgeren til debuten, men lytter man pladen mod enden, møder man den skyggefulde ”Fra støvfang til rod” som sidste stop. Sangen starter med et afdæmpet, men også svagt alarmerende klavertema, der leder over i Huss’ fortælling om at blive samlet op fra mørket af en hjælpende hånd. Hvem eller hvad det er, der i hans verden ”åbner døren på klem” ved jeg ikke, men tilstedeværet af en dyb omsorgsrelation oplyser omkvædets linjer, som gadelamperne oplyser ens yndlingsvej om natten. At mærke omsorg – eller blot tryghedsskabende indforståethed – er et privilegium, og Huss er god til at minde os om, at vi skal sende denne omsorg en tanke fra hjertet.

Hør "Fra støvfang til rod" og hele julekalender-playlisten nedenfor:

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA