x

Her er årets største skandaler i musikverdenen

Her er årets største skandaler i musikverdenen

Året er gået, og ud over masser af spændende musik bød det også på en række skandaler i musikverdenen i ind- og udland. Vi kigger tilbage på de 10 største.

Nye pædofilianklager mod Michael Jackson

I begyndelsen af året vakte instruktøren Dan Reed stor opmærksomhed med dokumentarfilmen Leaving Neverland, hvor de to mænd Wade Robson og James Safechuck detaljeret fortæller om at blive misbrugt af Jackson på hans ranch Neverland i slut-80’erne og start-90’erne, da de stadig var børn. Filmen igangsatte en voldsom debat og en retssag fra Jacksons arvinger mod filmens distributør HBO, mens Jacksons musik blev bandlyst af en lang række radiostationer, ligesom en voksfigur af ham på en udstilling i storcentret Rødovre Centrum blev fjernet. Den vendte dog hurtigt tilbage ligesom den boykottede musik, og i årets løb synes Jacksons image at være delvist rehabiliteret, ligesom filmen er blevet kritiseret for at være ensidig og indeholde faktuelle fejl. 

MHD sigtet for drab

Den franske trap-rapper blev i januar anholdt og sammen med tre andre sigtet for at have været indblandet i et slagsmål mellem to rivaliserende bander i Paris i juli 2018, hvor en 23-årig mand døde af knivstik og slag. Rapperens turné, herunder en koncert i Den Grå Hal, blev aflyst, og siden har man intet hørt fra MHD, der tilsyneladende stadig sidder varetægtsfængslet og afventer sin retssag.

Anklager mod Ryan Adams for sexchikane

Den produktive indierocker indledte friskt året med at annoncere, at han ville udgive tre album i 2019, men fik hurtigt andet at tænke på, da en række kvinder, herunder hans eks-kone, sangeren og skuespilleren Mandy Moore i en artikel i New York Times beskyldte ham for sexchikane og manipulerende opførsel. Desuden anklagede en fan ham for at have sendt hende billeder med seksuelt indhold, mens hun var mindreårig. Adams blev angiveligt undersøgt af FBI, men er så vidt vides aldrig blevet anholdt. Han udskød de tre album på ubestemt tid, aflyste alle koncerter og holdt lav profil, men begyndte dog at give lyd på de sociale medier i sommer, hvor han skrev, at han havde “meget at fortælle, og det vil jeg gøre. Snart.” Vi venter i spænding.

YNW Melly sigtet for drab 

Den 19-årige rapper YNW Melly blev anholdt og sigtet for drabene på Anthony Williams og Christopher Thomas Jr., som begge var Mellys venner og en del af hans eget rapslæng. De to blev skudt i Fort Lauderdale i Florida i oktober 2018. Melly, der nægter sig skyldig, sidder nu varetægtsfængslet og risikerer dødsstraf, hvis han bliver dømt. Anholdelsen af YNW Melly kom kun en måned efter udgivelsen af mixtapet We All Shine, som blandt andet bød på et samarbejde med Kanye West.

Madonna synger falsk til Eurovision-finale

En canadisk-israelsk rigmand havde angiveligt betalt Madonna én million dollars for at underholde i ti minutter i pausen ved Eurovision-finalen i Tel Aviv, og hun stillede da også op med et større udstyrsstykke af et show. Det kneb mere med at ramme tonerne, da hun fremførte klassikeren “Like a Prayer”, og optagelserne måtte haste-autotunes, før videoen kunne blive lagt på YouTube. Men om ikke andet blev det da understreget, at vokalen var live og ikke playback.

LÆS OGSÅ: Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske album

Morrissey reklamerer for det yderste højre

Fans af den tidligere The Smiths-sanger har gennem mange år været vant til kontroversielle udtalelser fra den skarpe tunge, men i år skulle de lige synke en ekstra gang, da han trådte frem i det amerikanske talkshow “The Tonight Show starring Jimmy Fallon” med et badge, der reklamerede for For Britain – et stærkt indvandrer- og islamkritisk britisk parti, hvis politik kan sammenlignes med Stram Kurs. Han blev efterfølgende boykottet af verdens ældste pladebutik, Spillers Records i den walisiske hovedstad Cardiff. Morrissey har tidligere udtalt sin støtte til partiet, men sagde dog tilbage i 2018, at han afskyede racisme, og at han ville “gøre alt for sine muslimske venner”.

 

ASAP Rocky anholdt – Donald Trump blander sig

Det trak overskrifter verden over, da rapstjernen blev anholdt i Stockholm og sigtet for vold mod en 19-årig mand, som sammen med en ven forfulgte Rocky og hans følge rundt i byen, hvor rapperen skulle give koncert to dage senere. ASAP Rocky nåede at gennemføre koncerten, men blev anholdt kort efter, og da Donald Trump forsøgte at blande sig i sagen for at få Rocky løsladt, steg medieinteressen til nye højder. Enden på det hele blev, at Rocky blev idømt en betinget straf, og 12 dage forinden kunne han forlade fængslet efter en måneds indespærring. Han forlod straks landet i sit privatfly og udtalte angiveligt, at han aldrig ville vende tilbage til Sverige, men det gjorde han allerede i december, hvor han gav en koncert som tak for støtten fra sine svenske fans.

R. Kelly sigtet for gentagne overgreb

R&b-stjernen er flere gange gennem årene blevet beskyldt for sexovergreb, herunder på mindreårige, men er enten blevet frikendt, eller retssagerne mod ham er blevet droppet. Det ændrede sig dog i 2019, hvor en række kvinder stod frem i dokumentaren Surviving R. Kelly og fortalte om at blive udsat for seksuelle overgreb af stjernen, i flere tilfælde da de var mindreårige. R. Kelly har afvist alle anklager, blandt andet i et følelsesladet interview på tv-kanalen CBS, men blev anholdt i juli og sigtet for i alt 18 tilfælde af sexovergreb. Han risikerer op til 30 års fængsel. 

Woodstocks 50 års jubilæumsudgave aflyst

Den lå lige for at holde en ny Woodstock-festival i 50-året for den ikoniske musikfestival i staten New York, men sådan skulle det ikke gå. Først havde arrangørerne – herunder den oprindelige Woodstock-medarrangør Michael Lang – skaffet en festivalplads, nogle bands, blandt andre The Black Keys, Miley Cyrus og The Raconteurs og en investor. Så mistede de deres investor, der aflyste festivalen. Så blev aflysningen annulleret. Så kom der en ny investor. Så mistede arrangørerne deres festivalplads. Så fandt de en ny festivalplads, men den kunne ikke blive godkendt af det lokale byråd. Så fandt de en ny festivalplads. Så mistede de deres bands, fordi kontrakterne ikke gjaldt for den nye festivalplads. Og så blev 50 års jubilæumsudgaven af den ikoniske aflyst, kun to uger før planlagt festivalstart. Surt show.

Jamaika på flugt fra politiet

Den storhittende, syngende AutoTune-rapper fra Vejle bragte de amerikanske gangsta-attituder til Danmark, da han i november blev efterlyst af politiet for et knivoverfald, og folk blev rådet til at holde sig væk, hvis de så ham, da han kunne være farlig. Jamaika, der tidligere har siddet i fængsel flere gange, blev dog anholdt uden dramatik efter otte dage på flugt og varetægtsfængslet i tre uger. Mens han var på flugt, formåede han at drille politiet på Instagram og udgive en ny single, “Protokol”.

LÆS OGSÅ: Redaktionen har talt: Her er årets 20 bedste udenlandske album


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA