x

Vegas Udvalgte-aktuelle Ganger: – Det skal blive mainstream at være underlig

Vegas Udvalgte-aktuelle Ganger: – Det skal blive mainstream at være underlig

Det danske band Ganger kan opleves til Vegas Udvalgte 24. januar og er nomineret til seks Steppeulve – kritikerprisshowet, hvor de også spiller live, finder sted på Bremen Teater 25. januar. Vi har talt med sangskriver Thomas Bach Skaarup.

Noget ulmer i det danske poplandskab for tiden. Og det lugter af en forandring, der er større end intermezzoet mellem elektro og indie. En af frontløberne for formkurvens brydning er Thomas Bach Skaarup fra kvartetten Ganger.

– Der har været så fucking meget dårlig pop i mainstream de sidste 10 til 15 år, og med dårlig mener jeg upersonlig og kommerciel. Der er opstået en vrangforestilling om, hvad den brede befolkning kan tåle at høre. Den vil jeg lave om på, for den er ikke sand. Folk er blevet mætte af letfordøjelig pop.

Thomas Bach Skaarup er stor hiphopfan og drager derfor paralleller til amerikansk hiphop. En genre, der er kæmpestor, men hvor man ikke er bange for at skrue op for personligheden.

– Alle de vigtige hiphopnavne laver underlig musik. Der er ingen sangstruktur, og numrene er fyldt med mærkelige samples. De ser også underlige ud – prøv eksempelvis at se på Tyler, the Creator og Earl Sweatshirt, forklarer Thomas og henviser til eksempler i dansk musik: – Hvis man kigger tilbage på nogle af de største navne i dansk musik, har det været nogle yderst stærke karakterer: C. V. Jørgensen, Kim Larsen, Anne Linnet og mange flere. Derfor giver det ikke mening, at det er blevet så fladt nu. Jeg og resten af Ganger arbejder knaldhårdt på, at det igen skal blive mainstream at være underlig.

Thomas Bach Skaarup mener, at Danmark har brug for, at nogen svinger taktstokken i rytmen mod noget anderledes – musikere, radiokanaler og pladeselskaber. Men han er fortrøstningsfuld, og synes, at opbakningen til forandring spirer.

– Der er kommet nogle aktører, der vil gøre en forskel. Blandt andet har jeg selv stiftet et pladeselskab, Yachtvej, der er en modreaktion på de store kommercielle pladeselskaber, fortæller Thomas. Han understreger, at skiftet også præger radioen, hvor Ganger blev P3’s Uundgåelige med nummeret ”Olympisk”. Den udnævnelse beviser ifølge Thomas Bach Skaarup, at man ikke behøver at indordne sig popnormerne, hvis man vil vælte musiklandskabet. Så længe man har gjort sig umage. Og netop devisen om at gøre sig umage er noget, der ligger Thomas på sinde. For manglen på samme er endnu et af symptomerne på den metervarepop, han mener har kendetegnet dansk pop det sidste årti.

– Ambitionsniveauet har simpelthen ikke været højt nok. Der har ikke været tilstrækkelig med tyngde til, at folk er kommet ud med store armbevægelser og været stolte af at have lavet et stykke gennemarbejdet kunst.

Thomas Bach Skaarup mener, at musikkens digitalisering har bidraget til, at mange musikere er blevet dovne og uambitiøse.

– Der har været en tendens til, at folk tror, at musik bare skal spyttes ud, fordi man har muligheden. Men det er helt omvendt. Der udkommer tusindvis af sange på Spotify hver dag. Hvis du vil have den mindste chance for at skille dig ud, skal du gøre dig umage. Har du kun brugt en enkelt dag i studiet, som den meste popmusik laves på i dag, hvorfor skal jeg så lytte til det?

– I Ganger og på Yachtvej er vi både kompromisløse og ambitiøse, og det har vakt begejstring helt til radiosfærens top. De er vilde med den måde, vi gør det på og enige i, at dansk pop trænger til et kvindeligt spark i nosserne.

Artiklen fortsætter under videoen

Fremtiden er kvindens

Med letfordøjelig pop på retur og stadepladser til alternative bands og kvindelige frontfigurer i fremdrift rammer Ganger en åbning. Beslutningen om, at bandet skulle bæres af kvindevokaler, skyldes dog ikke et ønske om at imødekomme et efterspurgt produkt, men er et led i den forandring, Thomas Bach Skaarup er fanebærer for. En forandring, han tror, kvinderne skal bidrage til – stort som småt.

– Jeg tror på, at fremtiden er kvindens. Hvis vi skal redde jorden, og musikken, er det kvinderne, der skal gøre det. Nu har mændene prøvet med deres ideologi og deres egodrivkraft i hundredetusindevis af år, så jeg er klar på at prøve noget nyt.

– Af den grund vidste jeg også fra starten, at jeg ikke havde lyst til at være forsanger i Ganger. Jeg er helt forelsket i kvindevokaler og har allerede selv prøvet at være forsanger i andre bands, men fandt ingen glæde i den egodyrkelse. Derfor var den eneste mulighed at have kvinder i front.

Thomas Bach Skaarup fremhæver, at netop tiltroen til kvinden ligeledes er omdrejningspunktet for Gangers næste plade.

– Anden del af trilogien Mørktropisk hedder Tro og handler specifikt om troen på kvinden. Min tro på kvinden. Jeg er vokset op med et virkelig forskruet kvindeideal fra min mor, hvorfor jeg

har haft en helt forkert opfattelse af kvinder indtil slutningen af mine 20’ere. Derfor bliver det, på et personligt plan, enormt interessant at undersøge kvindelighed generelt, og hvem fremtidens kvinde er.

Tro forventes at udkomme i løbet af 2020.

Artiklen fortsætter under videoen

HVEM?

Thomas Bach Skaarup er drivkraften bag Ganger, der desuden består af Andreas Campbell, Mille Mejer Djernæs Christensen, Ninna Lundberg og Amalie Hannibal Petri.

HVAD?

Eksperimenterende avantgarde-pop. Ganger brød igennem med nummeret ”Olympisk”, der ligeledes har været P3’s Uundgåelige. Gruppens anmelderroste debutalbum Mørk udkom den 21. september 2019 og er første del af deres kommende trilogi Mørktropisk.

Trilogien udgives på pladeselskabet Yachtvej, der er stiftet af Thomas Bach Skaarup, men er en platform for kunst- og virksomhedsudvikling for artisterne i og omkring Ganger.

HVOR?

Ganger har hjemme i København, men Thomas Bach Skaarup er opvokset i Hanstholm. Oplev Ganger til Vegas Udvalgte 24. januar, til Steppeulven 25. januar og igen på deres forårsturné i april og maj, hvor de blandt andet lægger vejen forbi Aalborg, København og Odense.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA